1.6.2015 03:00 | MobilMania

Test LG G4: Top smartfón so super foťákom

Zdroj: Ľubomír Vnuk

LG G4 nie je obyčajný smartfón. Z radu vytŕča použitými materiálmi či zahnutým displejom.

Ak by sa medzi smartfónmi udeľoval titul „miss sympatia“, LG by si určite odnieslo už niekoľko víťazných sošiek.

Smartfóny z produkcie tejto kórejskej značky možno vždy nevynikali najšpičkovejšími papierovými parametrami, no vedeli si publikum získať niečím navyše. Podobne je to aj v prípade modelu G4.

Čítajte aj Test LG G4: Top smartfón so super foťákom

Koža nie je povinná

Ešte pred oficiálnym predstavením naznačoval výrobca použitie netradičných materiálov. Slovo dodržal, novinka sa predáva so zadným krytom, ktorý pokrýva pravá koža v troch možných farebých vyhotoveniach. Najviac zrejme zaujme červená, ktorá v skutočnosti pôsobí omnoho lepšie ako na produktových fotografiách.

fotogaléria
Model G4 sa stavia na vrchol portfólia značky Zdroj: Ľubomír Vnuk

Komu by tento výstrelok z akéhokoľvek dôvodu nevyhovoval, nemusí sa hneď obzerať po inej značke. Koženým krytom nedisponujú všetky varianty, čo dokazuje aj testovaný kus. Plast so zaujímavým vzorovaním je v predaji v troch farbách, my sme dostali najnudnejší sivý. Na svoje si prídu aj nerozhodné povahy, kryt je odnímateľný a dá sa kedykoľvek vymeniť.

Kožený kryt nemajú všetky „gé štvorky“, priplatíte si zaň

Nové LG pritiahne zopár pohľadov aj „banánovým“ tvarovaním, o ktoré sa zaslúžil jemne zahnutý displej. Nečakajte prelomové riešenia v ovládaní, zahnutie je menej výrazné ako v modeli G Flex 2 a jeho primárnym cieľom je ochrana displeja pred poškriabaním. Taktiež lepšie padne do vrecka nohavíc.

fotogaléria
Zadná strana je zaoblená, dominuje jej zhluk Zdroj: Ľubomír Vnuk

V dlani je to trochu horšie. Zaoblená zadná strana je fajn, avšak ostré hrany vpredu v spojení s väčšími rozmermi pri dlhšom používaní nepotešia. Oceňujeme aspoň štíhle telo (iba 6,3 mm v najtenšej časti). Hmotnosť je priemerných 155 gramov.

Výdrž išla nadol

Zadný kryt zlieza dolu ľahko, to však neznamená, že by na svojom mieste nedržal tak, ako treba. Pri používaní ho môžeme veselo stláčať, ani nepípne. Pod povrchom ukrýva batériu s kapacitou 3 000 mAh.

fotogaléria
Pod zadným krytom nájdeme okrem iného aj otvor Zdroj: Ľubomír Vnuk

Tá je jedným z najväčších sklamaní. Máme pocit, že od dobre zvládnutej výdrže v modeli G2 to ide dolu vodou. G4 sme nabíjali každý večer, a to aj v mierne odľahčenom pracovnom režime. V neskorších hodinách síce ešte nejaké to percento zostalo, no ďalší deň by mobil isto nezvládol.

Dobrou správou je, že páni v LG si napokon rozmysleli podporu rýchleho nabíjania a G4 má schopnosť doplniť šťavu bleskovou rýchlosťou. Máme však aj jednu horšiu správu: tí ístí páni zabudli pribaliť vhodnú nabíjačku.

Nemá najmodernejší čipset. No a?

V kórejských dielňach sa celkom slušne podarilo zredukovať voľné miesto okolo displeja na prednej strane. Nenájdeme tu žiadne klávesy, kontextové tlačidlá sú súčasťou systému.

Senzorové klávesy sa už nenosia, ich funkciu plní systém

Uhlopriečka IPS LCD panela sa natiahla na 5,5 palca, čo robí z G4 viac tabletofón ako klasický smartfón. Rozlíšenie 1 440 × 2 560 bodov (538 ppi) je špičkové, kvalitou obrazu sa novinka bez váhania zaraďuje medzi špičku. Farby sa pri nakláňaní nestrácajú, obraz je dobre viditeľný aj na silnejšom svetle. Skrátka, nemáme jedinú výhradu.

Po prezradení technických špecifikácií vyvolal najviac emócií použitý čipset Snapdragon 808. G4 pracuje so šiestimi procesorovými jadrami (dve jadrá Cortex-A57 s taktom 1,82 GHz a štyri jadrá Cortex-A53 s taktom 1,44 GHz), grafickým akcelerátorom je Adreno 418. RAM má kapacitu 3 GB.

To všetko znie skvele, aj keď výrobca nesiahol po najmodernejšom čipsete Snapdragon 810. Top model by mal značku reprezentovať aj na papieri, no omnoho podstatnejšie sú reálne výsledky.

Systém Android vo verzii 5.1 je vybavený nadstavbou LG Optimus UX vo verzii 4.0, ktorá sa od čistej verzie viditeľne líši. Je však dobre vyladená, pri používaní sme sa nestretli so spomalením, mrznutím ani iným zaváhaním. Ani v benchmarkoch G4 za konkurenciou výrazne nezaostáva, badateľné nie je ani prehrievanie. Rozhodnutie nesiahnuť po najvýkonnejšej súčiastke preto nepovažujeme za krok vedľa.

Výrobca si systém upravil podľa svojho gusta, grafický štýl určite nie je tuctový

Potrebné i nepotrebné veci

Grafická nadstavba je ladená do jednoduchých tvarov a skromného počtu farieb. Do vkusu sa nemusí trafiť každému, otvorenosť Androidu to ale vyrieši jedna radosť. V ponuke nesmie chýbať niekoľko zbytočností, ako napríklad virtuálny obchod SmartWorld bez slovenskej lokalizácie.

Bez sekcie Smart Bulletin by sme sa zaobišli - Aplikácií je v ponuke požehnane už po rozbalení

Odomknutie poklepaním prsta po displeji dnes už používa viacero značiek. Funkcia Knock Code k tomu dodáva aj istú úroveň zabezpečenia, mobil vďaka nej odomkneme vopred zadaným „rytmom“ klepania. Chválime taktiež zobrazenie dvoch aplikácií súčasne či Qslide, teda drobné náhľady vybraných appiek v menších oknách.

Ozajstná pridaná hodnota nadstavby Optimus UX? Knock Code a Qslide

Niekde na pomedzí medzi funkciami s pridanou hodnotou a tými zbytočnejšími je informačné centrum Smart Bulletin či inteligentné notifikácie Smart Notice. Neuškodia, ale vedeli by sme sa bez nich bez problémov zaobísť.

Vo zvyšku ponuky zaujme fitness asistent LG Health, diaľkový ovládač pre celý rad domácich spotrebičov alebo tiež vydarené poznámky QuickMemo+.

Fitness funkcie sú dnes in, netreba však zabúdať ani na tie kancelárske

Mieri laserom

V oblasti bezdrôtovej konektivity ponúkne G4 všetko, čo nám môže prísť na um. V sieťach mobilných operátorov prenášame dáta prostredníctvom HSPA či LTE, lokálne pracuje Wi-Fi, NFC aj Bluetooth vo verzii 4.1.

Vrcholom multimediálnej výbavy je fotoaparát, ktorým LG drví konkurenciu. Dovolíme si dokonca tvrdiť, že G4 fotí lepšie ako Samsung Galaxy S6. Jeho funkciám sme sa už podrobnejšie venovali v samostatnom článku , preto si len stručne pripomeňme parametre.

fotogaléria
Drobné čierne okienko vedľa šošovky sa stará Zdroj: Ľubomír Vnuk

Snímač s rozlíšením 16 Mpx je vybavený laserovým zaostrovaním, optickou stabilizáciou či LED bleskom. Pochváliť sa môže senzorom o veľkosti 1/2.6“, manuálnym zaostrovaním, svetelnosťou f/1.8 či rozsiahlym nastavením citlivosti ISO. Zlatým klincom je podpora bezstratového RAW formátu.

fotogaléria
. Zdroj: Ľubomír Vnuk
Čítajte aj Test LG G4: Top smartfón so super foťákom

Výsledné snímky sa radia na vrchol rebríčka fotomobilov, môžeme ich smelo porovnávať s ikonami ako Nokia 808 PureView či Lumia 1020 . To isté sa týka 4K videa, ktoré mobil zhotoví pri frekvencii 30 snímok za sekundu. V prípade, že si vystačíme s FullHD, je k dispozícii hodnota 60 fps.

fotogaléria
LG G4: Testovacia fotografia Zdroj: Ľubomír Vnuk

Viac ukážkových fotografií nájdete v galérii >>>

Hodnotenie: Dobrá predajná taktika

Oceňujeme, že LG G4 dokáže zaujať aj inými než číselnými parametrami. Zahnutý displej, kožený kryt či výborný foťák sú farebným svetielkom medzi zväčša sivou konkurenciou. Mrzí nás jedine slabšia výdrž batérie a ostrejšie hrany.

Kórejská novinka prichádza na trh niekoľko týždňov po uvedení Samsungu Galaxy S6 (Edge) a HTC One M9 , čo asi jeho predajom veľmi nepomôže. Zároveň ale nasadil distribútor zaujímavú taktiku: V predpredaji do obeda 1. júna je novinka dostupná za zvýhodnenú cenu 580 eur za plastový a 618 eur za kožený model.

Čítajte aj Test LG G4: Top smartfón so super foťákom

Kto to nestihne, priplatí si presne 77, respektíve 89 eur. Teda, za predpokladu, že si nepočká na pokles ceny. O pár mesiacov by totiž cifry mohli byť výrazne nižšie, aj keď nepredpokladáme, že by sa dočkal takého poklesu ceny, ako jeho predchodca LG G3 . Rovnako ako pri novinkách od Samsungu, HTC či Huawei, aj nové špičkové LG prichádza s medzigeneračným zdražením. Mimochodom, smartfón sa dostal aj do akciovej ponuky oranžového operátora, s viazanosťou ho kúpite za 200 a viac eur.

Názov zariadenia LG G4
Rozmery 148,9 × 76,1 × 6,3 až 9,8 mm
Hmotnosť 155 g
Uhlopriečka displeja 5,5 palca
Technológia a rozlíšenie displeja IPS LCD, 1 440 × 2 560 bodov (538 ppi)
Čipset Snapdragon 808
Procesor 6-jadrový (2 jadrá Cortex-A57 1,82GHz, 4 jadrá Cortex-A53 1,44 GHz
Grafické jadro Adreno 418
Operačná pamäť 3 GB
Priestor pre dáta 32 GB
Počet súčasne aktívnych SIM 1 SIM
Podpora LTE Áno
Hlavný fotoaparát 16 Mpx
Sekundárny fotoaparát 8 Mpx
Operačný systém Android 5.1 Lollipop + nadstavba Optimus UX 4.0
Orientačná cena s DPH 660 eur (model s plastovým krytom), 710 eur (model s koženým krytom)