3.6.2015 00:00 | MobilMania

Gigaset G-tag pomôže zábudlivcom. Vďaka Bluetooth

Zdroj: Ľubomír Vnuk

Jednoduchý lokalizátor pomáha pri hľadaní kľúčov či zaparkovaného auta.

Gadgetov, ktoré sa snažia využiť potenciál smartfónov na uľahčenie života, je nespočetne veľa. Podobným smerom sa uberá aj jednoduchý lokalizátor od firmy Gigaset. Spolupracuje s Bluetooth 4.0 a má aj vlastnú aplikáciu.

Čítajte aj Gigaset G-tag pomôže zábudlivcom. Vďaka Bluetooth

Neviete načo? Inšpirujte sa

Na to, aby G-tag dobre plnil svoj účel, musí byť predovšetkým kompaktný. Rozmery 37 × 37 × 9,2 mm ani hmotnosť 12 gramov naozaj neprekážajú, snáď iba tvarovanie do štvorca nie je úplne najvhodnejšie na nosenie s kľúčami.

Drobný lokalizátor neurazí ani svojím dizajnom

Výrobca na svojej stránke demonštruje niekoľko dobrých nápadov na využitie tohto drobného kusu elektroniky. Okrem kľúčov sa dá pripnúť napríklad na kabelku, nechať v zaparkovanom aute, prípadne ním môžeme ozdobiť obojok domáceho miláčika.

fotogaléria
G-tag sa dá využiť rôznymi spôsobmi, na kľúčoch Zdroj: Ľubomír Vnuk

Bluetooth má ale v tomto trochu limitovanú funkčnosť. Daný objekt totiž vieme lokalizovať iba na základe posledného kontaktu. Ak vám teda auto ukradli alebo vám pes utiekol, nepočítajte s tým, že vás G-tag zachráni.

Malý gadget je závislý od Bluetooth, dosah sa pohybuje okolo 30 metrov

Má vlastnú appku

Čaro celého zariadenia spočíva v aplikácii, dostupnej zadarmo pre platformy Android aj iOS. Tá však vyžaduje registráciu i pravidelné prihlasovanie. Nevidíme dôvod, aby maličký lokalizátor potreboval na svoju prevádzku vedieť naše meno či pohlavie. Ak ide o bezpečnosť, všetko vyrieši obyčajné heslo na samotnom smartfóne. Skôr si ale myslíme, že hlavným dôvodom je možnosť prihlásiť sa na odber noviniek od výrobcu.

Po úvodnom spárovaní sa dajú G-tagy triediť do skupín

Rozhranie appky je jednoduché a prehľadné. Ak používame viacero G-tagov, vieme si ich rozdeliť do skupín. Pokiaľ zariadenie nie je v dosahu (do 30 metrov), zobrazí sa mapka a čas, kedy bolo na danom mieste „videné“. V prípade, že je lokalizátor nablízku, dá sa podľa odstupňovanej vzdialenosti nájsť jeho presná poloha. To určite pomôže pri každodennom hľadaní kľúčov či mačky, ktorá sa rozhodla ukryť v náhodnom kuse nábytku.

Polohu ukazuje aplikácia podľa toho, či je G-tag v dosahu alebo nie

Za pár drobných? Ani nie

Gigaset G-tag je dostupný v piatich farebných vyhotoveniach: červenom, bielom, zelenom, oranžovom a čiernom. V predaji sú taktiež mierne zvýhodnené balíčky po troch a piatich kusoch. Ak ale čakáte záležitosť za pár drobných v štýle čínskych gadgetov, mýlite sa. Jeden kus stojí bezmála 20 eur, balíček troch kusov kúpime za vyše 50 eur a 5 kusov v balení stojí 80 eur.

fotogaléria
Na výmenu batérie stačí zdolať pár skrutiek Zdroj: Ľubomír Vnuk

Dobrou správou je, že napriek tomu, že sa G-tag nenabíja, jeho životnosť nie je obmedzená. Vovnútri sa nachádza obyčajná batéria CR2032, ktorú za pár drobných vieme kedykoľvek vymeniť. Vďaka nízkej spotrebe energie uvádza výrobca životnosť až jeden rok.

Zariadenie zapožičala na testovanie spoločnosť Agem.