2.6.2015 14:50 | Bleskovky MobilMania.sk

iPhone je pre Google mimoriadne dôležitý. Zarobil 9 miliárd

Zdroj: archív

Až 75 % ziskov z mobilnej reklamy priniesol Googlu iPhone a platforma iOS.

Zisky z reklám sú pre internetového giganta Google mimoriadne dôležitým zdrojom príjmov. Aj napriek neustálemu súpereniu s firmou Apple sú výnosy z platformy iOS pre Google podstatne vyššie ako z vlastného systému Android. Téme sa venovala stránka Marketingdive.com.

Za rok 2014 boli zisky spoločnosti Google z mobilnej reklamy na úrovni 11,8 miliardy USD. Z toho až o 75 % sa postaral operačný systém iOS od Apple. Príjem z tejto platformy bol približne vo výške 9 miliárd dolárov a partnerstvo je pre Google teda mimoriadne cenné.

Vzhľad nových iPhonov by sa tento rok meniť nemal Zdroj: Apple

Za číslami stojí predovšetkým skutočnosť, že vo webovom prehliadači Safari je vyhľadávanie prostredníctvom Google predvolené. Nemusí to byť však nadlho.

Apple už v minulosti oznámil, že o možnú spoluprácu má záujem aj Yahoo či Microsoft so svojím vyhľadávačom Bing. Náhrada by pre Google mohla mať výrazné následky.

Apple s vlastným vyhľadávačom

Existuje ešte jedna možnosť - a síce, že sa Apple rozhodne vytvoriť vlastný vyhľadávač, ktorý by následne použil vo svojich zariadeniach.

To by bolo síce mimoriadne finančne náročné, avšak zisky z mobilných reklám sú v súčasnosti veľmi atraktívne. V desiatich krajinách sveta už dokonca smartfóny predbehli vyhľadávanie na počítačoch.

Špekulácii ohľadom vlastného vyhľadávača nahrávajú tiež minuloročné akvizície niekoľkých spoločností, medzi ktorými je aj firma Topsy. Tie by kalifornskej firme určite dopomohli s vývojom kvalitného vyhľadávača, ktorý by sa určite postaral o poriadny mediálny rozruch.