10.7.2015 11:10 | MobilMania
Doplnené

Roaming môže byť stále drahý: TOP7 tipov, ako ušetriť

Zdroj: dreamstime

Oplatia sa skôr základné ceny alebo aktivácia doplnkového balíčka? Poradíme vám v našom prehľade.

Článok sme aktualizovali o nové informácie.

Ilustračná snímka Zdroj: dreamstime

Spolu s príchodom leta čoraz Slovákov používa služby od operátora v zahraničí počas dovolenky. Ešte pred odchodom na pobyt v cudzine by ste však mali myslieť aj na to, za aké ceny budete telefonovať či surfovať na internete.

Zákazník dokáže ušetriť veľké sumy, ak si vyberie správne služby. Pozrite si porovnanie roamingových ponúk na MobilMania.sk. Zamerali sme sa na regulované ceny a hlasové balíčky.

Roamingové novinky na tento rok už predstavil Orange, ide o dvojicu nových doplnkových služieb. Vylepšenia chystá Telekom, O2 už novú ponuku predstavilo . V rámci nej získajú všetci zákazníci volania ako na Slovensko v celej Európskej únii.

1. Eurotarifa vs. iné služby

Operátori v posledných rokoch povinne znižovali ceny roamingu v EÚ – aktuálne platí posledná vlna regulácie, ktorá určuje maximálne cenové stropy:

  • odchádzajúce hovory: 0,228 €/min. (tarifikácia 30+1)
  • prichádzajúce hovory: 0,06 €/min. (tarifikácia 1+1)
  • odoslaná SMS: 0,072 €
  • prenesené dáta: 0,24 €/MB (účtovanie po 1 KB)

Tento rok nie je ďalšie znižovanie cien v pláne, naďalej budú platiť pôvodné limity. Dlhodobo sa však hovorí o chystanom úplnom konci roamingových príplatkov, najnovším dátumom je polovica roka 2017. V budúcom roku majú začať platiť aspoň maximálne príplatky na služby v roamingu.

Čítajte aj Roaming môže byť stále drahý: TOP7 tipov, ako ušetriť

2. SMSky lacnejšie ako doma

Regulačná politika EÚ prináša už dnes aj viaceré zaujímavé situácie. Poplatok za SMSku v roamingu je nižší ako niektoré domáce ceny u operátorov. Využívanie SMS v roamingu môžeme vo všeobecnosti odporučiť – rozdiely medzi domácimi cenami a tými v krajinách EÚ dosahujú zopár centov.

Operátori nezostávajú len pri štandardnej eurotarife a základných cenách. Pre náročnejších zákazníkov pripravili doplnkové roamingové balíčky, ktorým sa venujeme nižšie v článku.

3. Telekom: Za 13 centov či z paušálu

Operátor aktuálne ponúka Happy roaming za nezmenených podmienok ako minulý rok. V rámci EÚ platí taxa 13 centov – za minútu akéhokoľvek hovoru a jednu SMSku. Oproti eurotarife sa dá ušetriť na odchádzajúcich telefonátoch.

Na textovej správe zákazník naopak prerobí , a to 5,8 centa na každej. Za každú minútu prichádzajúceho hovoru zaplatíte s Happy roamingom o rovných 7 centov viac oproti eurotarife.

Balíček od Telekomu je tak výhodný iba pri odchádzajúcich hovoroch . Oplatí sa navyše len zákazníkom, ktorí telefonujú častejšie – Happy roaming je totiž spoplatnený sumou dve eurá mesačne.

Pokiaľ by ste len telefonovali a neprijímali hovory ani SMSky, Happy roaming sa vám oplatí po viac než 20 minútach odchádzajúcich hovorov.

V prípade, že by ste mali záujem aj o prichádzajúce volania a využívali SMSky, táto hranica sa posunie ešte viac.

Čítajte aj Roaming môže byť stále drahý: TOP7 tipov, ako ušetriť

4. Orange: Poistenie a vylepšené balíky

Roamingové novinky stihol v máji predstaviť mobilný operátor Orange. Ide o dvojicu balíčkov. Prinášame ich detailný popis aj rýchle porovnanie.

S roamingovým variantom „V Čechách ako doma“ platíte nasledovné ceny:

  • prijímať hovory v Čechách bezplatne
  • minúta odchádzajúceho hovoru z ČR v rámci EÚ, v Nórsku, Švajčiarsku, Lichtenštajnsku a na Islande bude stáť 10 centov
  • za odchádzajúcu SMS z ČR zákazníci zaplatia 6 centov
  • rovnako, 6 centov zaplatia aj za 1 MB

Mesačný poplatok je 1,90 eura.

S roamingovým balíkom „V Európe ako doma“ za mesačný poplatok 2,90 eura získajú zákazníci Orangeu nasledovné možnosti:

  • neobmedzené prichádzajúce volania v EÚ a všetkých vyššie spomínaných krajinách
  • minúta odchádzajúceho hovoru do uvedených krajín vás bude stáť 10 centov
  • za SMS a prenesený MB dát zaplatíte 6 centov

Opäť platí, že zákazník môže najviac ušetriť na odchádzajúcich hovoroch. Zatiaľ čo s eurotarifou stojí minúta volania 22,8 centa, Orange si vypýta 10 centov.

Keď zoberieme do úvahy vyšší poplatok 2,90 eura mesačne, aktivácia balíčka sa oplatí zhruba po 22 minútach odchádzajúcich hovorov.

Faktom však je, že Orange má oproti eurotarife výhodnejšie aj ceny SMSiek (o 1,2 centa) a dát (o 18 centov). Prijaté hovory sú dostupné neobmedzene.

Lákadlom doplnkových roamingových služieb Orangeu je cestovné poistenie bez poplatkov. Tento bonus je navyše rozšírený na celú rodinu .

Čítajte aj Roaming môže byť stále drahý: TOP7 tipov, ako ušetriť

5. O2: Do celej EÚ ako doma. Cez leto

S významnou roamingovou novinkou prišlo v minulom roku O2 – v susednom Česku účtuje v roamingu rovnaké ceny ako doma. Akékoľvek porovnania s eurotarifou tak stráca v tejto krajine zmysel.

Čítajte aj Roaming môže byť stále drahý: TOP7 tipov, ako ušetriť

Zároveň predstavil operátor novú letnú ponuku, s ktorou budete mať odchádzajúce roamingové volania za ceny ako na Slovensku. Nemusíte si tak aktivovať žiadne ďalšie balíky. Naopak, ak už máte u operátora doplnkovú roamingovú službu (EU Pas ), musíte si ju najprv deaktivovať.

Akcia na odchádzajúce volania platí od júla a potrvá do konca augusta .

Z Európskej únie tak budete volať v roamingu za nasledovné ceny:

  • 10 centov/min. v prípade O2 Paušálov
  • 0,12 eura za minútu pri O2 Moja Firma
  • 13-centová minútová taxa platí v prípade nulového paušálu a predplatenky O2 Fér, respektíve aj v prípade ďalších starších taríf

Prijatie hovoru je naďalej spoplatnené sumou 0,06 eura.

6. Aj tarifikácia zaváži

Až na výnimky sme si už pri domácich ponukách navykli na sekundovú tarifikáciu . V roamingu je však situácia odlišná. Keďže eurotarifa určuje aj tarifikáciu , platí sekundová tarifikácia po ubehnutí pol minúty odchádzajúceho hovoru (30+1). Prichádzajúce volanie sa účtuje celé po sekundách (1+1).

Takto operátori účtujú hovory so svojimi balíčkami:

  • Happy roaming od Telekomu: minútová tarifikácia (60+60)
  • „V Čechách ako doma“ a „V Európe ako doma“ od Orangeu: platí sekundová tarifikácia po ubehnutí pol minúty odchádzajúceho hovoru (30+1), prichádzajúce volanie sa účtuje celé po sekundách (1+1)
  • O2 ponúka v Česku rovnaké podmienky ako u nás. Účtuje tak po sekundách. Pri aktuálnej letnej akcii, kde účtuje ako doma v celej EÚ, sa uplatňuje 30+1. Prichádzajúce hovory sú tarifikované po sekundách.