4.6.2015 14:17 | Bleskovky MobilMania.sk

Aplikácia od Google bude počítať kalórie v jedle pomocou fotografie

Zdroj: Google

Aplikácia Im2Calories vypočíta po odfotografovaní jedla na tanieri jeho nutričnú hodnotu.

Meranie kalórii v jedle pomocou mobilného Zdroj: Google

Lámete si hlavu nad tým, koľko kalórií denne spotrebujete, prípadne prečo má ručička váhy neustále stúpajúcu tendenciu? S riešením tohto problému môže čoskoro pomôcť Google. Informoval o tom Digital Trends.

Princíp Im2Calories  je jednoduchý. Používateľ si smartfónom odfotí jedlo na svojom tanieri a aplikácia mu následne vypočíta, koľko kalórií sa chystá zjesť. Základom je kombinácia rozpoznávania objektu na obrázku a komparatívnej analýzy. Smartfón jedlo identifikuje pomocou rozsiahlej obrazovej databázy jednotlivých pokrmov.

Využíva pritom hĺbku každého pixelu na obrázku. Následne obrázok porovná s databázou nutričných informácií a určí veľkosť porcie porovnaním veľkosti jedľa v pomere k veľkosti taniera.

Ako uviedol Kevin Murphy, vedec pracujúci na vývoji systému, Im2Calories bol schopný správne vyhodnotiť nutričné hodnoty dvoch vajec, dvoch palaciniek a troch plátkov slaniny.  Systém je však stále vo vývoji a aj preto ponúka v prípade nepresností scrollovacie menu, kde môže používateľ manuálne upresniť druh jedla. 

Google zatiaľ  neuviedol, kedy aplikácia uzrie svetlo sveta. Predpokladá sa, že potrvá niekoľko mesiacov až rokov, kým bude počítadlo kalórií uvedené do plnohodnotnej prevádzky.