8.6.2015 16:37 | Bleskovky MobilMania.sk

Chystaná vlajková loď Microsoftu vraj dostane skener dúhovky

Zdroj: Peter Steigauf

Na socialnej sieti Twitter to oznámil známy Evan Blass.

Podľa príspevku Evana Blassa , známeho pod prezývkou @eveleaks, Microsoft skutočne integruje technológiu skenovania dúhovky  do chystanej vlajkovej lode s označením Cityman. Tá by sa mala dostať do predaja zrejme ako Lumia 940XL.

Microsoft Cityman skips fingerprint reader, leapfrogs right to iris scanner. — Evan Blass (@evleaks) 6. Červen 2015

Prepracovaný a bezpečný systém

Intel Iris recognition, čiže technológia na rozpoznávanie dúhovky umožňuje overiť osobu práve na základe štruktúry dúhovky. Tá je pre každého človeka jedinečná podobne ako otlačky prstov. Navyše, nie je možné technológiu oklamať fotografiou alebo modelom. Systém skúma aj „živosť“ objektu, čiže žmurknutia a pohyb oka.

Technológia skenovania očí je jednou z nových možností overenia totožnosti namiesto hesla. Microsoft nové bezpečnostné prvky integruje prostredníctvom Windows Hello, nového softvéru , ktorý sa stará o prihlasovanie pomocou biometrických znakov, akými sú aj odtlačky prstov alebo obraz celej tváre.

Čítajte aj Chystaná vlajková loď Microsoftu vraj dostane skener dúhovky

Microsoft Cityman by mal podľa dostupných informácií obsahovať 5,7-palcový Quad HD alebo Full HD display, procesor Snapdragon 808 alebo 810, 3 GB operačnej pamäte, 32GB vnútorné úložisko s možnosťou rozšírenia o microSD karty, 3300mAh vymeniteľnú batériu, 20Mpx zadný a 5Mpx predný fotoaparát.

Čítajte aj Chystaná vlajková loď Microsoftu vraj dostane skener dúhovky

Spolu s modelom Cityman by mal byť predstavený aj menší, ale podobne vybavený, 5,2-palcový Talkman. Je však otázne, či sa spomínaná technológia dostane aj na tento model. Oba smartfóny pritom budú ako prvé používať nový operačný systém Windows 10 Mobile .