9.6.2015 14:34 | MobilMania

Orange: Tento rok spúšťame iba pomalšie LTE. Chceme ho pre čo najviac ľudí

Zdroj: MobilMania.sk

Operátor výrazne investuje do 4G siete, neprinesie však vysoké rýchlosti do 150 Mbit/s pre všetky lokality.

test LTE operátora Orange Zdroj: MobilMania.sk

Spoločnosť Orange oznámila, že vysokorýchlostný internet poskytovaný cez 4G buduje tento rok iba s nižšími rýchlosťami. 150/50 Mbit/s internetu sa zákazníci v ďalších lokalitách tento rok nedočkajú.

„Všetky mestá a obce, ktoré spúšťame tento rok, sú a budú na frekvencii 800 MHz, čiže maximálna teoretická rýchlosť je 73 Mb/s,“ uviedla hovorkyňa Orangeu Alexandra Piskunová.

Operátor sa mal pôvodne dohodnúť na zdieľaní sietí s O2, dohoda ale nakoniec padla. Dôvodom vraj boli technické prekážky. Orange už v úvode začal budovať sieť sám a spustil ju v júli 2014, minulý rok sprístupnil rýchle dáta pre 30 percent populácie. Aktuálne je už LTE k dispozícii pre 46,3 percenta ľudí.

Čítajte aj Orange: Tento rok spúšťame iba pomalšie LTE. Chceme ho pre čo najviac ľudí

LTE v nových lokalitách provider ponúka s teoretickými rýchlosťami 73/23 Mbit/s. Minulý rok vybudoval 4G s rýchlosťou 150/50 Mbit/s v mestách Bratislava, Banská Bystrica, Košice, Prešov, Žilina, Nitra, Trnava, Trenčín, Martin, Poprad, Zvolen, Nové Zámky, Komárno a Piešťany. Použil frekvenciu 2 600 MHz.

Rýchlejšiu LTE sieť má v Bratislave a Košiciach aj Telekom. Swan a O2 majú 4G internet iba s rýchlosťami 73/23 Mbit/s.

S vyššou frekvenciou sú spokojní

„Skúsenosti s LTE2600 sú dobré,“ vraví Piskunová. „Vzhľadom na charakter šírenia LTE signálu v pásme 2600 MHz sme vybudovali našu LTE2600 sieť prevažne vo veľkých mestách, kde je k dispozícii hustejšiu sieť vysielačov,“ spresnila.

LTE2600 prináša výhodu benefit vyššej rýchlosti, keďže  je k dispozícii širšie pásmo – 20 MHz  vs. 10 MHz.

Orange: 4G bude pre ďalších

Operátor masívne investuje do novej siete, podľa našich informácií oznámi ďalšie rozširovanie už čochvíľa. Do LTE preinvestuje Orange desiatky miliónov eur iba tento rok.

„K plánom so 4G môžeme prezradiť zatiaľ len toľko, že chceme, aby si čo najviac zákazníkov mohlo užívať ultra rýchly internet v 4G sieti. Samozrejme, plánujeme aj naďalej investovať aj do 3G,“ dodala zástupkyňa Orangeu.

Prostredníctvom niektorej spomedzi vysokorýchlostných sietí Orangeu (3G či 4G) už teraz môže surfovať viac ako 90 percent populácie.