11.6.2015 08:40 | MobilMania
Video

Test Lenovo A7000: Šetrí na správnych miestach

Zdroj: Ján Trangel

V cenovej kategórii okolo 170 eur patrí medzi najatraktívnejšie smartfóny.

Existuje mnoho spôsobov, ako môžu smartfóny zaujať. Dizajn, použité materiály, špecifické vlastnosti... Lenovo A7000 všetko stavil na pomer ceny a výkonu,  ostatné parametre odsúva na vedľajšiu koľaj.

Zaujímavý iba zvnútra

S dizajnom sa výrobca príliš nebabral. Model A7000 je anonymná, čierna tehlička s okienkom. Žiadne okrasy sa na tele nenachádzajú, všetky tvary sú maximálne účelné. Dominantným materiálom je plast, ktorý sa nachádza na prednej strane a je z neho vyhotovený aj odnímateľný zadný kryt. Kvalita spracovania je na vysokej úrovni, zariadenie pri stláčaní nepraská ani sa neprehýba.

fotogaléria
Strohý, anonymný a predovšetkým veľmi jednoduchý Zdroj: Ján Trangel

Celkové rozmery ešte stále možno v kategórii 5,5-palcových zariadení považovať za prijateľné, hoci drobec rozhodne nie je. Kvôli ostrejším hranám sa Lenovo A7000 bude horšie držať používateľom s menšími rukami. Príjemným prekvapením je však hmotnosť „iba“ 140 gramov, čo je mierne pod priemerom tejto triedy.

MicroUSB konektor je netradične umiestnený na hornej hrane. Vedľa neho má svoje miesto 3,5 mm Jack pre pripojenie slúchadiel

Pod zadným krytom má svoje miesto slot pamäťovej karty MicroSD, dva sloty pre MicroSIM karty a odnímateľná batéria s kapacitou 2900 mAh. To je slušná kapacita, obzvlášť pokiaľ uvážime menej výkonné komponenty a displej s nižším rozlíšením.

V praxi ale výsledky trošku zaostávajú za očakávaniami. Pripraviť sa treba na štandardný jeden deň bez nabíjačky. Pred spaním síce ešte telefónu ostávalo asi 30-40 percent, to by ale na noc a ďalší deň nestačilo. Dva dni sme dokončili iba pri menej aktívnom využívaní.

fotogaléria
Pri predlžovaní výdrže batérie prichádza na pomoc Zdroj: Ján Trangel

Displej s rozumným kompromisom

Použitý je 5,5-palcový IPS displej, ktorý má solídne farebné podanie aj dobré pozorovacie uhly. Bielu interpretuje verne, čierna ho trošku trápi. Vzhľadom k cene to ale vieme akceptovať.

fotogaléria
170-eurový telefón dneška má lepšie pozorovacie Zdroj: Ján Trangel

Peniažky výrobca šetril na úkor rozlíšenia. Napriek uhlopriečke má Lenovo A7000 iba HD displej, na výšku teda zobrazuje 1280 bodov a na šírku ich je 720. To je však menší problém, než by sa mohlo zdať. Jednotlivé body sú síce voľným okom viditeľné, celkový zážitok z používania to však zásadnejšie neznižuje.

A to by sa v prípade použitia menej kvalitného displeja, ktorý by mal síce FullHD rozlíšenie, ale iba slabé pozorovacie uhly či farebné podanie, povedať nedalo. V tomto prípade teda môžeme konštatovať, že výrobca šetril na správnom mieste.

fotogaléria
Škoda len, že displej nie je chránený Zdroj: Ján Trangel

Veľký displej v kombinácii s nižším rozlíšením ma jeden pozitívny efekt – celé prostredie je akési väčšie. Ikony, systémové súčasti aj písmo sú nadštandardne veľké, čo môže vyhovovať osobám s horším zrakom. Dobré body si Lenovo pripisuje aj za použitie samostatných senzorových tlačidiel slúžiacich pre základné systémové operácie. Nezaberajú tak miesto z viditeľnej plochy displeja.

Odpadky treba vyniesť

Nemenej zaujímavý je aj hardvér novinky. Výrobca použil čipset Mediatek MT6752m. Procesor má osem fyzických jadier taktovaných na 1,5 GHz, o grafiku sa stará čip Mali T760MP2. Operačná pamäť má 2 GB, vnútorná pamäť zariadenia je iba 8 GB. To je dosť obmedzujúci parameter, a to napriek tomu, že telefón podporuje aj karty MicroSD s maximálnou kapacitou 32 GB.

Zaujímavý nápad so samostatným režimom nechcených dotykov na displeji. Počas testovania sme s tým problém nemali, tak režim pravdepodobne funguje spoľahlivo. Na druhú stranu, nechceným dotykom sa vieme vyhnúť aj na iných telefónoch

Hardvérové parametre síce nie sú nejako impozantné, predsudky však treba odhodiť. Zariadenie beží nad očakávania plynulo a hladko. Počas testovania sme sa s drobným zaseknutím stretávali iba pri vyvolávaní kontextovej ponuky na prepínanie medzi aplikáciami. Inak je Android 5.0 odladený veľmi dobre.

Hanbu mu robí iba grafická nadstavba od Lenova, ktorú sme už opakovane kritizovali pri starších zariadeniach. Bohužiaľ, nedá sa odinštalovať ani vypnúť, pri troche snahy ju človek dokáže iba mierne scivilizovať. Najväčším problémom je vskutku enormné množstvo predinštalovaných aplikácií, ktoré sú často, slušne povedané, zbytočné.

Toto grafické prostredie už poznáme; a dôvodov na chválenie nie je veľa

Súčasti ako SyncIT, CloneIT či ShareIT by sme ešte pochopili – podobné aplikácie sú moderné v dnešnej dobe. Aj keď reálne ich použije iba minimum ľudí a v pohode by mohli ostať ako voliteľné alebo aspoň integrované do jednej.

Avšak demoverzie piatich hier, hrôzostrašný UC Browser či časovo obmedzená verzia navigačného systému Route66 sú skutočne pod úroveň.

S extra dôrazom na zvuk

Jedným z najväčších lákadiel A7000 je podpora technológie Dolby Atmos. Ide o sofistikovanú softvérovú aplikáciu, ktorá dokáže interpretovať priestorový zvuk. Samozrejme, je potrebné mať pripojené kvalitné slúchadlá. Dodávané biele plastové štuplíky tento predpoklad príliš nespĺňajú, od telefónu tejto kategórie ale určite nečakáme kvalitné slúchadlá priamo v balení.

Funkcie Dolby Atmos sú dostupné vo forme samostatnej aplikácie. Nie je integrovaná do prehrávača videa

Dolby Atmos v telefóne má reálne niekoľko výhod. Priestorový zvuk síce je príjemným spestrením, viac nás ale zaujali reálne prínosné efekty, resp. režimy zvuku. Najmä zvýraznenie hlasu funguje veľmi dobre.

Na nasledovnom videu si môžete pozrieť, ako jednotlivé profily v Dolby Atmos fungujú, aj keď (logicky) priestorový zvuk na zázname dostupný nie je.

Najväčšou výhodou je veľmi vysoká maximálna hlasitosť. Prostredníctvom slúchadlového výstupu je možné dostať z telefónu skutočne veľa zvuku, čo oceníte najmä pri pripojení malých prenosných reproduktorov, ale i pri sledovaní filmov, ktoré majú často veľmi slabo nastavenú hlasitosť.

Úplne nepochopiteľné ale je, že výrobca neintegroval funkciu Dolby Atmos priamo do prehrávača videa. Pokiaľ si teda pustíte film, musíte si ho následne minimalizovať, aby ste cez ponuky otvorili zvukovú aplikáciu, manuálne funkciu Atmos zapli, následne vyladili zvuk a potom pokojne pozerali film ďalej.

V tabuľke foťák vyzerá lepšie

Lenovo A7000 je na Slovensku predávaný s podporou pre dve SIM karty. To znamená, že dvere do ponúk dvoch najväčších operátorov má zabuchnuté. Je to škoda, lebo pri aktuálnej dotačnej politike operátorov by sa dokázal dostať na veľmi atraktívne ceny aj pri nižších a stredných paušáloch, pre ktoré by bol dobrou voľbou. 

fotogaléria
Jednu SIM kartu možno využívať v sieťach 2G, 3G Zdroj: Ján Trangel

Lenovo A7000 disponuje 8Mpx hlavným fotoaparátom a 5Mpx selfie kamerou na prednej strane. Papierovo tieto parametre vyzerajú dobre, v praxi ale fotografické schopnosti čínskej novinky neprekračujú štandardy tejto cenovej triedy, možno ich teda považovať iba za akýsi základ.

Výsledky sú za dobrých svetelných podmienok akceptovateľné, aj keď telefón si ani trošku neporadil s automatickým vyvážením bielej za slnečného dňa a všetky fotky majú modro-zelený nádych. Keď svetla ubudne, rozmazaných fotiek začne pribúdať a výsledku príliš nepomáha ani použitie blesku.

fotogaléria
Lenovo A7000: Testovacia foto Zdroj: Ján Trangel

VIAC TESTOVACÍCH FOTOGRAFIÍ NÁJDETE V GALÉRII >>>

Hodnotenie: Dobre namiešaný kokteil

Na trhu nie je veľa smartfónov, ktoré by za 170 eur dokázali ponúknuť takú protihodnotu, ako Lenovo A7000. Šetrenie je síce citeľné, výrobca ale rezal na správnych miestach. Aj keď si s dizajnom príliš ťažkú hlavu nerobil, konštrukčne nestráda a remeselne je vypracovaný dobre.

Rozumné kompromisy boli robené aj pri displeji. Má veľkú uhlopriečku až 5,5 palca, avšak nízke HD rozlíšenie. Farby interpretuje solídne a sťažovať sa nemožno ani na pozorovacie uhly, čiže škody napáchané šetrením nie sú až také výrazné.

Na danú triedu je slušná aj hardvérová výbava a potešila nás aj optimalizácia softvéru a plynulý beh. Škoda len, že výrobca ešte stále nedal preč kvantum zbytočností zo svojej grafickej nadstavby. Čistý Android by novinke išiel lepšie k pleti.

Dobré body si Lenovo A7000 zaslúži aj za technológiu Dolby Atmos. 3D zvuk síce asi málokoho zdvihne zo stoličky, ceníme ale vskutku vysokú maximálnu hlasitosť a bohaté možnosti nastavenia. Naopak, sklamali nás výkony fotoaparátu a ideálna nie je ani malá vnútorná pamäť.

Vo výsledku ale aj tak máme pred sebou mimoriadne dobre namiešaný koktail, ktorý isto bude chutiť všetkým, čo hľadajú telefón s čo najlepším pomerom ceny a výkonu.

Súperom mu môže byť o 20 eur drahší Honor 4X , ktorý sa chváli veľmi podobnými parametrami. Do hľadáčika záujemcov by sa mal vtisnúť aj Meizu M1 Note s FullHD displejom, prípadne tiež Microsoft Lumia 640 XL so systémom Windows Phone.

Názov zariadenia Lenovo A7000
Kódové a iné označenia A7000-a
Rozmery 152,6 × 76,2 × 8 mm
Hmotnosť 140 g
Uhlopriečka displeja 5,5 palca
Technológia a rozlíšenie displeja IPS, 720 × 1280 bodov
Čipset Mediatek MT6752m
Procesor 8-jadrový, 1,5 GHz
Grafické jadro Mali T760 MP2
Operačná pamäť 2 GB
Priestor pre dáta 8 GB, MicroSD
Počet súčasne aktívnych SIM 2 SIM (dva samostatné sloty)
Podpora LTE Áno (Cat4)
Hlavný fotoaparát 8 Mpx
Sekundárny fotoaparát 5 Mpx
Operačný systém Android 5.0
Cena s DPH 170 eur