12.6.2015 15:22 | MobilMania

LTE rýchlo rastie: TOP5 otázok k rýchlym dátam

Zdroj: dreamstime

S technológiou LTE sa budú Slováci stretávať čoraz častejšie. Prinášame odpovede na najčastejšie otázky o rýchlych dátach.

fotogaléria
ikona LTE Zdroj: dreamstime

Ako získať mobilný internet s technológiou LTE? Čo potrebujem, aká je dostupnosť a koľko zaplatím? Odpovede na tieto otázky vám pravidelne prináša MobilMania spolu s novinkami týkajúcimi sa LTE technológií u jednotlivých mobilných operátorov.

LTE siete budú na Slovensku čoraz rozšírenejšie. Všetky podstatné informácie sme preto zosumarizovali a prinášame ich v našom prehľade, aby ste ich mali jednoducho k dispozícii.

1.) Čo prináša LTE?

Pojem LTE (Long Term Evolution) označuje nový typ mobilnej siete . V prvom rade ponúka zákazníkom mobilný internet s rýchlymi dátami. Keď operátor využíva aj technológiu VoLTE, teda Voice over LTE, je možné realizovať v takejto mobilnej sieti i hovory (zatiaľ neplatí pre Slovensko).

Dnes však prevláda iné riešenie – dátový prenos zabezpečí LTE sieť a pre telefonovanie či odoslanie textovej správy sa mobil prepne do staršej 2G, respektíve 3G siete. Všetci slovenskí operátori siahli pri svojich nových sieťach práve po tomto variante. Rovnako sa chystá postupovať aj nováčik Swan. Prepínanie medzi jednotlivými sieťami je veľmi rýchle a pri bežnom používaní ho ani nepostrehnete.

2.) Kde je dostupné LTE?

Na Slovensku ponúkajú LTE všetci štyria mobilní operátori. Telekom spustil sieť ešte v novembri 2013. Podľa posledných údajov (z konca marca) LTE operátora pokrýva 55 percent populácie Slovenska, odvtedy však mobilný poskytovateľ sieť rozšíril o nové lokality.

Orange začal v poslednej dobe s rýchlym budovaním LTE a nové lokality oznamuje čoraz častejšie. Pokrytie má byť momentálne na úrovni okolo 50 percent používateľov, naposledy oznámil včera napríklad rozšírenie 4G do lokalít ako Skalica či Snina. Najväčšia časť investícií Orangeu poputuje v tomto roku práve do rýchlych dát.

O2 má LTE sieťou pokryté dve najväčšie mestá, a to Bratislavu a Košice. Signál je však dostupný len vo vybraných častiach týchto lokalít. Celkové pokrytie je na úrovni jednotiek percent. Do konca roka operátor oznámil plán sprístupniť sieť pre 25 percent ľudí, pôvodne mal byť LTE signál na konci roka 2015 dostupný až pre polovicu Slovákov.

Nováčik Swan naposledy oznámil koncom mája pokrytie štvorice nových lokalít a v 20 ďalších signál vylepšil. Operátor nezverejnil presné percento pokrytia, rovnako nie je dostupná ani mapa dostupnosti, zákazníci si môžu pokrytie overiť cez infolinku (0650 123 456).

3.) Koľko zaplatím za LTE?

fotogaléria
ikonka LTE Zdroj: dreamstime

Všetci mobilní poskytovatelia ponúkajú LTE bez príplatkov a za dáta platíte bez ohľadu na to, či sa pripájate prostredníctvom 4G alebo hoci aj cez pomalé GPRS v 2G sieti.

V prípade nováčika Swan sú dostupné iba dáta cez vlatnú LTE sieť operátora, operátor chce ponúkať celoslovenské služby cez sieť roamingového partnera. Podľa posledných informácií rokovania najviac pokročili s Telekomom.

S bezplatným LTE prišiel v lete 2014 ako prvý mobilný operátor Orange. Pridal sa následne aj Telekom, ktorý pôvodne ponúkal 4G za príplatok od novembra 2013. LTE dostanete nielen k paušálom , ale aj ako súčasť dát v prípade predplatených kariet.

4.) Čo získam vďaka LTE v praxi?

LTE prináša vyššie prenosové rýchlosti dát. Nejde však len o to, že si je možné rýchlejšie stiahnuť napríklad film či iný súbor. Nová sieť je stabilnejšia, s nižšou odozvou a väčším komfortom pri používaní. Navyše, pokiaľ mal operátor preťaženú 3G sieť, práve s príchodom LTE sa časť zákazníkov presunie do novej siete a môže sa tak zmenšiť nápor.

Rozdiely v reálnych rýchlostiach však nie sú za každých okolností také dramatické ako hovoria reklamné letáky. Lepšie výsledky sa dajú zaznamenať pri meraniach na otvorených priestranstvách.

Pokrytie v interiéroch je v súčasnosti menšie než pri 3G a signál rýchlych sietí je tam slabší, čo znamená nižšie rýchlosti, alebo až žiaden. LTE teda nemusí byť prínosné vždy a všade – aj pokiaľ sa nachádzate v oblasti pokrytia.

Pálčivým problémom pri využívaní LTE sú dátové obmedzenia – a to napriek tomu, že v ponukách operátorov sú balíčky s niekoľkými GB voľných dát.

Používateľská skúsenosť v rýchlych mobilných sieťach je veľmi podobná fixným pripojeniam , stránky i videá sú načítavané rýchlo, a tak reálny objem prenesených dát ľahko narastá. Pokiaľ sa teda ešte stále neviete rozhodnúť medzi dvomi balíčkami, odporúčame zobrať ten väčší.

5.) Čo potrebujem pre LTE?

Nie každý zákazník bude mať dostupnú LTE sieť. Podmienkou je totiž zariadenie s podporou LTE technológie a taktiež správna SIM karta. Pokiaľ nemáte vhodnú SIM a máte záujem o rýchle dáta, operátori vám ju bezplatne vymenia .

Splniť musíte aj ďalšie podmienky:

  • Niektoré modely smartfónov môžu vyžadovať aktualizáciu firmvéru. Bez nej sa k sieti nedokážu pripojiť.
  • Iné zase nemusia podporovať všetky pásma, na ktorých siete LTE vysielajú.
  • Niektoré smartfóny s LTE sieťami fungujú po manuálnom nastavení, nie samy od seba (so situáciou sme sa stretli napríklad v prípade siete Swanu)
  • Ak vám teda rýchla sieť stále nefunguje, informujte sa u svojho operátora, či je smartfón kompatibilný s jeho sieťou alebo či nie je vyžadovaná jeho aktualizácia.

Mobilní operátori zverejňujú presný zoznam zariadení, ktorých firmvér umožní pripojiť sa do LTE siete daného poskytovateľa. Telefóny či modemy priamo z ponuky operátora teda budú jeho sieť naisto plne podporovať, pokiaľ to provider deklaruje.

Pri zariadeniach z iných predajných kanálov si všímajte najmä podporované pásma . Dôležité je to predovšetkým pri telefónoch dovezených z Číny či od exotických výrobcov, tie nemusia „spolupracovať“ so všetkými pásmami používanými u nás.