14.6.2015 06:00 | MobilMania

Zmeria, odfotí, poradí, nahrá, ukáže. Čo príde ďalej?

Zdroj: dreamstime

Kedysi by MacGyver urobil z kusa dreva toaletný papier. Dnes by mu na to stačil asi iba mobil. A ešte by si s ním overil, či nemá cystickú fibrózu.

Ilustračná snímka Zdroj: dreamstime

Nie je to tak dávno, čo mobil obsahoval iba kalendár, kalkulačku a jednu primitívnu hru. No a ešte baterku, stačilo si svietiť displejom na cestovný poriadok MHD. Už to nám stačilo k tomu, aby sme sa tešili, aký multifunkčný stroj máme.

Podobné asketické zariadenia sú v ponuke stále, stoja doslova zopár eur a pokojne ich môžeme nazvať mobilnými telefónmi. Takými čistokrvnými.

Rodičia krížencov

Popri tom všetkom však za posledné roky došlo vďaka evolúcii k masívnemu kríženiu týchto jednoúčelových zariadení s inými kusmi elektroniky, vďaka čomu sa na trhu objavovalo čoraz viac pouličných zmesí.

U týchto mobilných mačkopsov tak začal byť problém zistiť, kto sú vlastne skutoční rodičia. Matka sa totiž po večeroch stýkala s fotoaparátom, navigáciou, diktafónom, MP3 prehrávačom, neskôr diaľkovým ovládačom, popri tom randila s počítačom a najnovšie vyplávalo na povrch, že mala pechtle-mechtle s kadejakými zdravotníckymi pomôckami.

Čítajte aj Zmeria, odfotí, poradí, nahrá, ukáže. Čo príde ďalej?

Už teraz vláčime v gatiach 5,5 palcové placky s výkonom hodným stolového počítača. A skôr využije Eskimák šiltovku, ako my tých osem jadier. Výrobcovia však chcú, aby sme ich chceli, no boj o čo najlepšie hardvérové parametre sa raz musí prirodzene skončiť a na rad už teraz prichádzajú iné zbrane hromadného ničenia úspor.

Nové funkcie, možnosti, vychytávky, prídavné zariadenia. Neverte tomu, že mobil bude raz opäť slúžiť na to, kvôli čomu bol vynájdený. Telefonovanie sa stáva druhotnou funkciou a možno by sme ho mali premenovať na mobilné „všetko“.

Kde je hranica zmysluplnosti?

Či vy si nebodaj nový mobil kupujete preto, aby ste s ním urobili denne tri dvojminútové hovory? Netešíte sa skôr na surfovanie na väčšom displeji, ostrejšie fotky a fakt, že už prežije aj kúpanie?

Toto všetko je prirodzené nabaľovanie sa funkciami a ich následným zlepšovaním, no kde sú hranice, kedy sa tuning mobilu jednoducho zastaví? Je ešte normálne, alebo už kúsok šialené, rozsvecovať mobilom žiarovky a zdieľať svoju tepovú frekvenciu?

Už teraz je na svete viac zariadení pripojených v mobilných sieťach než ľudí – a stali sa tak fetišom ľudstva. Poznáte rozšírenejší druh elektroniky? A vôbec, poznáte nejaký nespotrebný tovar, ktorý by vlastnila taká obrovská časť ľudstva?

Nemusíte mať so sebou peniaze, občiansky preukaz a ani škatuľku cigariet. Ale mobil si vo vrecku určite nahmatáte. Majú ho všetci, vždy a všade. A presne to je ten dôvod, prečo ho aj naďalej čakajú zlaté časy... napriek klamlivému zdaniu, že už nie je veľmi čo vylepšovať.

Ďalší na odstrel

Zďaleka nie sme pri konci, rezervy sú stále. Kedy bude v mobile poriadny projektor? Alebo zabudovaný laser na meranie? Fotoaparát s nočným videním? Detektor kovov? A ako to, že mobily nemajú v sebe bežne ešte ani len ten primitívny teplomer? Čo tak sa po dýchnutí do mikrofónu dozvedieť, či si telo už poradilo s následkami tých troch pív?

Platby mobilom sú tiež ešte len v plienkach a dám krk na to, že za pár rokov mi smartfón nahradí občiansky preukaz, zdravotný záznam, permanentku na plaváreň a ešte aj poslúži ako vstupenka na megakoncert Káju Gotta pri príležitosti jeho 90-tych narodenín.

Zastaví sa teda dominancia smartfónov? Nie, nezastaví, budú naďalej zastupovať a neskôr aj nahrádzať všetko čo, sa zmestí do ich útrob. Potom prídu na rad externé prídavné zariadenia, lebo mobil je zároveň jedinečný prenosný zdroj energie, ktorý je na rozdiel od ostatnej elektroniky navyše interaktívny. Zatiaľ teda zamávame navigáciám, zbohom kompaktné fotoaparáty, diktafóny... kto bude ďalší na odstrel?

Mobilný trh ešte len zažije najlepšie roky. Bude to však mať asi jeden háčik. Ktorý nemožno mať na háku. Ak mi ukradnú za päť rokov mobilný telefón, neprídem už iba o nezálohované kontakty, stovku fotiek a päť evri kréda. Možno stratím aj svoju identitu, súkromie a tretinu majetku.