16.6.2015 17:40 | Bleskovky MobilMania.sk

Špeciálny chodník pre SMSkujúcich prichádza už aj do Európy

Zdroj: Gazet Van Antwerpen

Novinka sa testuje v centre mesta Antverpy. Mnoho chodcov ju však prehliada.

V dobe, keď sú smartfóny bežnou realitou, nie je ničím výnimočným na ulici stretnúť kráčajúceho chodca zahľadeného do smartfónu. Používanie mobilných zariadení počas chôdze však negatívne ovplyvňuje pozornosť ľudí, čo môže viesť k úrazom spôsobeným kolíziou s prekážkami.

Danú situáciu sa v belgickom prístavnom meste Antverpy rozhodli riešiť netradičným spôsobom.  V centre mesta totiž experimentálne vyhradili špeciálnu časť chodníku pre ľudí, ktorí počas chôdze používajú svoje mobilné zariadenia.

V Antverpách vznikol špeciálny chodník „Text Zdroj: Gazet Van Antwerpen

Chodník je tvorený dvoma paralelnými čiarami, podobne ako je to zvykom pri označovaní cyklistických chodníkov. Umiestnený je na jednej z najfrekventovanejších ulíc mesta. Novinka dostala anglický názov „Text Walking Lane“, čo môžeme voľne preložiť ako pruh pre peších, ktorí posielajú textové správy.

Podľa správy belgického portálu Gazet Van Antwerpen však veľké množstvo ľudí chodník zatiaľ ignoruje. Pohybovali sa totiž po ňom bežní chodci, pričom mnoho používateľov smartfónov si ho ani len nevšimlo. Boli totiž zahľadení do svojich zariadení.

Čítajte aj Špeciálny chodník pre SMSkujúcich prichádza už aj do Európy

Celý projekt vznikol ako reklamná kampaň spoločnosti Mlab, ktorá sa zaoberá opravou a predajom smartfónov. Podobnú iniciatívu však už môžeme poznať z ostatných kútov sveta. Špeciálne chodníky pre používateľov smartfónov sa nachádzajú napríklad v čínskom meste Chongqing či v americkom hlavnom meste Washington DC.

Najnovší prípad z Belgicka sa však môže pýšiť svojím európskym prvenstvom.