17.6.2015 07:00 | MobilMania

O2: Volania z roamingu za domáce ceny. Bez príplatku

Zdroj: dreamstime

Zákazníci O2 môžu využiť novú roamingovú službu. Zlacňuje odchádzajúce hovory v roamingu na úroveň domácich sadzieb.

Ilustračná snímka Zdroj: archív

Za odchádzajúce roamingové volania budete v O2 platiť rovnaké ceny ako doma na Slovensku. Takúto novinku dnes predstavil operátor. Platiť začne od júla a potrvá až do konca augusta. Ponuka platí pre všetkých zákazníkov s paušálmi aj predplatenými kartami.

Z Európskej únie tak budete volať v roamingu za nasledovné ceny:

  • 10 centov/min. v prípade O2 Paušálov
  • 0,12 eura za minútu pri O2 Moja Firma
  • 13-centová minútová taxa platí v prípade nulového paušálu a predplatenky O2 Fér, respektíve aj v prípade ďalších starších taríf

„Ponuka platí pre všetkých zákazníkov bez rozdielu, automaticky a bez nutnosti akejkoľvek aktivácie, respektíve poplatku,“ ozrejmuje hovorkyňa O2 Martina Jamrichová. Prijatie hovoru však bude naďalej spoplatnené bežnou cenou 0,06 eura za minútu.

Bežne platia slovenskí zákazníci v krajinách EÚ za odchádzajúci roamingový hovor 22,8 centa za minútu (cenový strop určený Bruselom).

Čítajte aj O2: Volania z roamingu za domáce ceny. Bez príplatku

Bez roamingového balíčka

Ak má zákazník aktivovanú službu „EU Pas“ alebo EU Pas na deň (pre firmy) a chce využívať novú letnú roamingovú ponuku, musí si najprv túto doplnkovú roamingovú službu deaktivovať.

Služba EU Pas je bezplatná a umožňuje zákazníkovi volať za domáce ceny z celej EÚ, avšak za každý hovor, odchádzajúci aj prichádzajúci, platíte prepojovací poplatok 60 centov.

EU Pas vs. letná novinka

Hlavné charakteristiky letnej roamingovej novinky od O2:

  • domáce ceny pri odchádzajúcich hovoroch z EÚ sú dostupné okamžite (10, 12 alebo 13 centov za minútu podľa zvoleného programu služieb)
  • naďalej však platíte 6 centov za minútu pri prichádzajúcich hovoroch
  • akcia platí zatiaľ iba počas dvoch letných mesiacov



Dôležité črty služby EU Pas:

  • za každý hovor platíte prepojovovací poplatok 60 centov
  • v prípade prijatého hovoru platíte iba prepojovací poplatok a následne môžete volať hodinu bezplatne, služba sa teda vyplatí, keď telefonujete menej často, ale čo najdlhšie
  • odchádzajúce hovory sú spoplatnené rovnako ako pri letnej roamingovej novinke (10, 12 alebo 13 centov), avšak aj za každý takýto hovor si priplatíte 60 centov na úvod vo forme prepojovacej taxy

Pripravili sme jednoduché porovnanie, do ktorého sme zaradili trojicu modelových situácií. V prvom prípade sa zákazníkovi najviac vyplatí nový letný roaming od O2, keďže zákazník realizuje väčší počet hovorov a v prípade služby EU Pas by musel platiť za každé volanie 60 centov navyše.

Pri druhej situácii je cenový rozdiel nulový. V treťom prípade je verdikt na strane služby EU Pas, nakoľko zákazník telefonuje menej často, no volá dlhšie, a tak sa mu oplatí využiť doplnkový balíček, hoci aj s prepojovacím poplatkom.

Modelová situácia O2 Paušál O2 Paušál O2 Fér
Odchádzajúce hovory 50 min. (10 hovorov po 5 min.) 100 min. (5 hovorov po 20 min.) 60 min. (2 hovory po 30 min.)
Prichádzajúce hovory 25 min. (5 hovorov po 5 min.) 100 min. (5 hovorov po 20 min.) 60 min. (2 hovory po 30 min.)
Služba EU Pas 14 eur 16 eur 10,2 eura
Letná roamingová novinka O2 6,5 eura 16 eur 11,4 eura
Výhodnejšia možnosť Letná roamingová ponuka Cenovo rovnaké EU Pas

Plošné znižovanie cien: Nateraz nepríde

Operátori si dnes štandardne účtujú v roamingu ceny, ktoré sú na úrovni maximálnych stropov určených euroúradníkmi.

Za odchádzajúci hovor tak zákazník platí 22,8 centa za minútu, prichádzajúci hovor stojí šesť centov za minútu. Odoslaná SMSka je spoplatnená sumou 7,2 centa a každý megabajt prenesených dát vás vyjde na 24 centov.

Zatiaľ čo tieto cenové limity sa každoročne znižovali, tento rok zostávajú v platnosti tie pôvodné. Momentálne sa čaká na rozhodnutie, ako dopadne zámer úplného zrušenia roamingových príplatkov v celej EÚ.

Čo uvedú konkurenti?

Mobilní operátori každoročne prichádzajú aj s vlastnými roamingovými službami. Orange ešte v máji predstavil dvojicu balíčkov pre Česko, respektíve celú Európu.

Získať môžete neobmedzený príjem volaní a odchádzajúce volania i správy za ceny ako doma v celej EÚ, v Nórsku, Švajčiarsku, Lichtenštajnsku a na Islande. Podmienkou je aktivácia spoplatnených roamingových balíčkov.

Novinky týkajúce sa služieb v zahraničí chystá aj Telekom , operátor zatiaľ bližšie informácie neoznámil.

Minulý rok v júni mobilný poskytovateľ prišiel s rozšírením využitia voľných minút k paušálom Happy. Novým zákazníkom alebo pri predĺžení zmluvy k paušálom sa minúty míňajú na hovory na Slovensku, do EÚ a na prijímanie hovorov v krajinách EÚ.