17.6.2015 11:23 | MobilMania

Windows 10 Mobile: Nový náhľad a problémy s aktualizáciou

Zdroj: archív

Nové zostavenie pripravovanej platformy prináša viaceré vylepšenia používateľského prostredia a opravu chýb.

Redmondská spoločnosť včera zverejnila ďalšie náhľadové zostavenie svojej vynovenej mobilnej platformy. Prinieslo ďalšie kozmetické úpravy používateľského prostredia, vylepšenie hlasovej asistentky Cortana, opravu viacerých chýb či zlepšenie výdrže batérie.

Ovládanie jednou rukou

Medzi najvýraznejšie zmeny v používateľskom prostredí patrí nový vyhľadávací panel v zozname aplikácií. Rovnaký panel zároveň pribudol aj do hlavnej ponuky nastavení, čo výrazne uľahčí prácu s nimi.

Microsoft nastavenia systému výrazne dizajnovo „prekopal“ a celú ponuku dávnejšie zreorganizoval. No napriek tomu môže byť niekedy hľadanie vybranej položky stále nepríjemnou záležitosťou.

Vylepšenia sa dočkalo aj akčné centrum, ktorého notifikácie teraz vyzerajú o niečo úhľadnejšie. Rovnako boli opravené grafické nedostatky, najmä pri zobrazovaní a skrývaní ponuky skratiek.

V systéme pribudli nové vyhľadávacie panely (zdroj: Neowin)

Šikovnou novinkou je možnosť zmenšenia obrazovky, ktorá však nie je na poli smartfónov novinkou. Týkať sa bude len zariadení s uhlopriečkou aspoň päť palcov. Po podržaní tlačidla Štart sa zobrazený obsah zmenší a presunie smerom nadol. Používateľ tak môže zariadenie pohodlne ovládať jednou rukou.

Inteligentnejšia Cortana

Tak ako prostredie systému, aj Cortana už dostala tmavú tému. Používateľom tak nebude „ťahať oči“ v nočných hodinách.

Okrem toho sa jej aplikácia výrazne priblížila k finálnemu dizajnu a opätovne boli spustené upozornenia pre udalosti, ako napríklad odchod do práce a podobne.

Cortana navyše používateľov upozorní na informácie o letoch či balíkoch, ktoré majiteľ zariadenia obdrží prostredníctvom e-mailu. Funkcia však bude fungovať len u podporovaných poskytovateľov služieb.

Cortana sa blíži ku svojej finálnej podobe (zdroj: Neowin)

Problémy s aktualizáciou

Microsoft vyriešil veľa drobných problémov, napríklad zobrazovanie kurzora myši pri stláčaní tlačidla späť alebo padanie niektorých aplikácií.

Niektoré problémy však pribudli. Tým najväčším bola aktualizácia ako taká. Testeri, ktorí mali nainštalované doposiaľ najnovšie zostavenie s označením 10080, totiž nemohli aktualizovať svoje zariadenia priamo na čerstvé zostavenie 10136.

Celý proces sa tak stal pomerne zdĺhavým „pôrodom“, keďže používatelia museli najprv prejsť späť na oficiálnu distribúciu Windows Phone 8.1 a následne sa opätovne zapojiť do testovacieho programu.

Windows 10 Mobile ponúkne pestrejšiu paletu farebných schém (zdroj: Neowin)

Ďalšia zostava možno už čoskoro

Spoločnosť sa najprv problém snažila vyriešiť, no potom dala používateľom na výber. Buď budú môcť novú verziu systému testovať hneď, no s problémami pri aktualizácii, alebo ju Microsoft o týždeň-dva opätovne odsunie.

Nadšenci ale dali jasne najavo, že im spomínané problémy nerobia veľké problémy. Microsoft napriek tomu avizoval, že sa komplikácie pokúsi odstrániť a v budúcnosti už podobný postup nebude nutný. Aktualizovať sa bude dať priamo z poslednej verzie systému.

Ďalšie verejné zostavenie bude niesť označenie 10145 a v súčasnosti sa už nachádza v pokročilej fáze interného testovania. Tentoraz sa tak ďalšej aktualizácie zrejme dočkáme o čosi skôr.

Čítajte aj Windows 10 Mobile: Nový náhľad a problémy s aktualizáciou