18.6.2015 14:27 | Bleskovky MobilMania.sk

Máme prácu alebo nie? Analýza našej komunikácie vraj prezradí viac

Zdroj: Christine Daniloff/Technologický inštitút v Massachusetts

Vedci skúmajú algoritmus, ktorý analýzou mobilnej komunikácie zistí pracovný stav obyvateľov.

Môže niekto len na základe analýzy mobilnej komunikácie zistiť, či sme aktuálne zamestnaní alebo nie? Vedci tvrdia, že áno. Vychádzajú z faktu, že osoba, ktorá opustí zamestnanie, zmení do určitej miery svoju obvyklú telefonickú komunikáciu. Informáciu priniesol portál phys.org.

fotogaléria
(Zdroj: Christine Daniloff/Technologický inštitút Zdroj: Christine Daniloff/Technologický inštitút v Massachusetts

Ľudia, ktorí ostanú odrazu nezamestnaní, začnú komunikovať viacej z lokality trvalého bydliska. Zároveň sa v prevažnej miere zníži počet ich hovorov. Tieto predpoklady vzali výskumníci na zreteľ a pokúsili sa podľa nich určiť okamžitý stav zamestnanosti v určitých lokalitách.

Ako východisko pre štúdiu im poslúžilo zatvorenie výrobného závodu v Európe s 1 100 zamestnancami v pätnásťtisícovom meste. Zistili, že pár mesiacov po zastavení práce celkový počet hovorov u prepustených zamestnancov poklesol o 51 percent v porovnaní s pracujúcimi obyvateľmi danej oblasti. Oproti všetkým používateľom siete predstavoval pokles o 41 percent.

fotogaléria
Schematický pohľad na vzťah medzi stratou Zdroj: phys.org

Počet hovorov čerstvo nezamestnaných s ostatnými obyvateľmi mesta poklesol o päť percent, oproti tomu, keď boli zamestnaní.

Čo všetko o nás zistia?

Vedcom sa na základe získaných údajov podarilo vytvoriť algoritmus, ktorý analýzou mobilnej komunikácie určí pravdepodobnosť straty zamestnania anonymne sledovaného používateľa.

Túto metódu nechcú výskumníci brať ako náhradu zavedených štatistických metód, ale ako ich doplnok, užitočný pre ekonomických analytikov. Pomohla by im pri odhade nezamestnanosti v predstihu dvoch až ôsmych týždňov oproti tradičným štatistickým  metódam. Tieto doteraz neposkytovali sledovanie ekonomických zmien a ich jemných fluktuácií na určitých územných celkoch v reálnom čase.

Dosiahnutím použiteľných výsledkov ukázali, že analytickým rozborom dát mobilnej komunikácie, možno dôjsť k zaujímavým záverom aj v rôznych iných oblastiach.