18.6.2015 15:42 | Bleskovky MobilMania.sk

Orange: 4G sieť je dostupná pre viac ako polovicu Slovákov

Zdroj: MobilMania.sk

Provider pokryl vysokorýchlostným internetom ďalšie mestá. Výrazne rastie aj spotreba dát cez LTE

fotogaléria
test LTE operátora Orange Zdroj: MobilMania.sk

Operátor dnes oznámil, že sieť štvrtej generácie je k dispozícii v desiatich ďalších lokalitách.

Pokrytie 4G prekročilo už 50 percent populácie. Zvyšuje sa aj počet zariadení v sieti, ktoré LTE podporujú.

„V priebehu necelých dvanástich mesiacov sme dokázali sprístupniť ultra rýchly mobilný internet v 4G sieti už polovici Slovákov,“ oznámil riaditeľ úseku informačných systémov a sietí Orangeu Ivan Golian.

Internet s teoretickou rýchlosťou 73/23 Mbit/s spustil operátor v lokalitách Vráble, Veľký Meder, Štvrtok na Ostrove, Tvrdošín, Krompachy, Spišské Podhradie, Bernolákovo, Šahy, Dudince a Spišská Belá. Aktuálne pokrytie dosahuje 51,5 percenta populácie.

Spolu je 4G sieť dostupná v 89 slovenských mestách a 69 obciach. „Dnes už viac ako 19 percent všetkých smartfónov alebo tabletov používaných zákazníkmi Orangeu tvoria 4G zariadenia, pričom tieto tvoria na predaji už takmer 70 percent,“ uviedol operátor v tlačovej správe.

Orange dodal, že už viac ako 20 percent dátovej prevádzky sa realizuje prostredníctvom LTE. Za prvých päť mesiacov v tomto roku preniesli zákazníci operátora takmer milión terabajtov v 4G sieti.

Operátor opäť zopakoval, že naďalej investuje aj do 3G. Spolu je tento druh pripojenia dostupný pre viac ako 91 percent populácie.

fotogaléria
zdroj: Orange Zdroj: Orange

Najmenšie pokrytie má O2

Orange aktuálne zaostáva v pokrytí LTE iba za Telekomom. Ten pokrýva už viac ako 55 percent domácností. Aktuálne je to už viac – presné číslo však provider neoznámil. Swan má LTE pokrytie v 53 mestách, časť z nich však provider „vysvietil“ iba čiastočne. Operátor deklaruje pokrytie približne pre 30 percent ľudí.

O2 pokrýva 4G pripojením približne 165 tisíc ľudí, čo sa rovná pokrytiu v jednotkách percent. V septembri 2014 mobilný poskytovateľ oznámil , že do konca tohto roka chce LTE sprístupniť približne polovici obyvateľov. Odvtedy pokrytie nerozširoval, pôvodné plány zredukoval  na polovicu po nedohodnutí sa s Orangeom na zdieľaní mobilných sietí.