19.6.2015 02:00 | MobilMania

Nokia bude opäť vyrábať smartfóny

Zdroj: archív

Šéf firmy potvrdil, že Nokia sa vráti do biznisu, z ktorého pôvodne vycúvala.

fotogaléria
ikona Nokia X Zdroj: Nokia

Hoci minulý rok sa zdalo, že odkúpením divízie zariadení firmy Nokia sa uzatvára jedna (veľká éra), v dohľadnej budúcnosti bude zrejme všetko inak.

Šéf firmy Nokia Rajeev Suri sa oficiálne vyjadril, že jeho spoločnosť chystá takpovediac veľký návrat medzi výrobcov smartfónov. Do biznisu sa pritom plánuje vrátiť prakticky okamžite, ako to bude možné.

Na základe podmienok dohody so spoločnosťou Microsoft totiž nesmie na trhu ponúkať Nokia nové smartfóny pod vlastnou značkou do tretieho kvartálu 2016. Koncom budúceho roka tak bude Nokia mať otvorenú cestu k predstaveniu vlastného smartfónu.  

Stojí pritom rozhodne za povšimnutie, že ešte v apríli Nokia vyhlasovala, že v súčasnosti nemá žiadne plány ohľadne návratu do biznisu so smartfónmi. Žeby radikálna zmena názoru alebo len vytváranie dymovej clony? Ťažko v súčasnosti povedať, keďže z firmy prichádzajú nejednoznačné vyjadrenia.

Čítajte aj Nokia bude opäť vyrábať smartfóny

V štýle tabletu? Zrejme

O prípadnom návrate Nokie medzi výrobcov smartfónov sa začalo šepkať prakticky okamžite, ako spoločnosť pomerne prekvapujúco predstavila na trhu vlastný tablet Nokia N1. Ten bol zároveň akousi sondou, či o jej produkty vôbec bude na trhu záujem. Dá sa povedať, že tablet zaujal, hoci jeho dostupnosť je stále veľmi limitovaná a primárne sa ponúkal pre čínsky trh.

Čítajte aj Nokia bude opäť vyrábať smartfóny

Nokia vzhľadom na svoje súčasné obmedzené možnosti využila výrobné aj marketingové kapacity obchodného partnera. Ide o spoločnosť Foxconn z Taiwanu.

Je skoro isté, že podobný koncept sa použije aj v prípade vlastného smartfónu. Nokia prepožičia značku, dizajn, respektíve know-how a výrobu spolu s distribúciou a propagáciou na svoje plecia prevezme už obchodný partner.

Šéf Nokie v rozhovore pre nemecký Manager Magazin napokon sám potvrdil, že jeho firma už hľadá vhodného partnera, respektíve partnerov na licencovanie svojich produktov. Tým ale zároveň naznačil, že smartfón asi nebude vyrábať Foxconn, ale pôjde o celkom inú spoločnosť či spoločnosti. Žiadne detaily v tomto smere zverejnené neboli.

Konkurencia je silná

Aj vzhľadom na to, že zariadenia línie Lumia sa nepredávali práve najlepšie, je len veľmi málo pravdepodobné, že by nové smartfóny od Nokie využívali operačný systém od Microsoftu.

Ako prvá voľba sa jasne ponúka Google Android, ktorý napokon využíva aj jej tablet Nokia N1. Dá sa ale očakávať, že Nokia ponúkne zákazníkom nemalú pridanú hodnotu. Napríklad spoločne s tabletom predstavila špeciálny Z Launcher, ktorým ukázala, ako si predstavuje ovládanie zariadení s Androidom.

Čítajte aj Nokia bude opäť vyrábať smartfóny

Pridaná hodnota bude o to dôležitá, že samotná „nostalgia za značkou“ už dnes nemusí vôbec znamenať predajný úspech. Mobilný trh je plný zavedených „starých firiem“ aj dravých ázijských značiek. Firmy chcú zaujať napríklad hrúbkou smartfónov, fotoaparátmi či displejmi.

Nokia však v poslednom období zbrojí aj na iných frontoch. Napríklad v apríli oznámila odkúpenie svojho rivala Alcatel-Lucent za slušnú sumičku – 17,8 miliardy dolárov (15,6 mld. eur). Na druhej strane sa podľa všetkého snaží predať svoju divíziu HERE Maps záujemcom. Medzi nimi sa spomínajú napríklad Apple či Uber. Na tému upozornili napríklad Neowin.net alebo Phonearena.com .

Čítajte aj Nokia bude opäť vyrábať smartfóny