22.6.2015 00:00 | MobilMania

Najlepšie mobilné aplikácie pre cyklistov

Zdroj: dreamstime

Inšpiráciu na cesty na bicykli ponúkne aj smartfón. Aplikácie nielenže ukážu možnú trasu, ale aj zmerajú rýchlosť, či prejdené kilometre.

Množstvo cyklotrás sa zmestí priamo do vášho vrecka. Vybrali sme pre vás tie najlepšie aplikácie špecializované na bicyklovanie.

Sledujte svoj pohyb

V službe označovanej ako Map My Ride môžete urobiť záznamy trás. Nahráte ich priamo z vášho telefónu. Aplikácia vás bude sledovať a určovať vašu polohu vďaka GPS.

Do detailov trasy zaznačí nielen údaje ako vzdialenosť, dĺžka trvania a rýchlosť jazdy, ale tiež spálené kalórie. Pre ich presný výpočet je samozrejme potrebné zadať aktuálnu výšku a hmotnosť.

Aplikácia umožňuje pridať fotku a body záujmu, medzi ktoré patrí zdroj pitnej vody, parkovisko a zdravotnícke zariadenie.

Pridajte aj bod záujmu

Trasu môžete vytvoriť aj na webovej stránke . Na oboch platformách je podmienkou prihlásenie sa do služby. Následne budete vidieť vytvorené trasy nielen na počítači, ale taktiež na svojom smartfóne. Tie favorizované sa dajú uložiť do záložiek, čím si k nim uľahčíte prístup.

O  vytvorenú trasu sa môžete podeliť s priateľmi na sociálnych sieťach ako Facebook a Twitter. Dôležité je nastavenie súkromia danej trasy. Na výber máte verejný prístup a súkromný režim len pre používateľa, prípadne zdieľanie medzi priateľmi či cez odkaz.

Názov aplikácie Map My Ride GPS CyclingRiding
Podpora iOS Áno
Podpora Android Áno
Podpora Windows Phone Áno
Nákupy v aplikácii Áno
Vydavateľ MapMyfitness
Veľkosť aplikácie 21 MB

Vykreslí grafy

Alternatívou pre operačný systém Android môže byť aplikácia CycleDroid. Do sledovania zaznačí rôzne parametre trasy. Medzi ne patrí nielen aktuálna, priemerná a maximálna rýchlosť, ale taktiež prekonaná vzdialenosť a čas jazdy.

Dostupné sú aj informácie ako spálené kalórie a tuk, čas začiatku a konca merania alebo nadmorská výška.

Aplikácia vypíše množstvo informácií

Aplikácia dokáže z nameraných dát vykresliť grafy. Zobrazia závislosti nadmorskej výšky a vzdialenosti, rýchlosti a vzdialenosti či rýchlosti a času. Dáta môžete exportovať do formátov CSV, GPX a KML.

Názov aplikácie CycleDroid – bikecomputer
Podpora iOS Nie
Podpora Android Áno
Podpora Windows Phone Nie
Nákupy v aplikácii Áno
Vydavateľ Michal Marschall
Veľkosť aplikácie 4,1 MB

Vybrané trasy aj offline

Vlastné trasy si môžete pridať do Bikemap, ktorý má taktiež podobu aplikácie a zároveň webovej stránky . Inšpiráciu tak nájdete aj vo svojom počítači. Na ich prepojenie sa musíte prihlásiť buď účtom zo služby alebo z Facebooku.

Samotné trasy nie sú dostupné offline. Vami vybrané si však môžete stiahnuť do telefónu a načítať i bez dátového pripojenia.

Minulé trasy si môžete pozrieť aj v histórii

Trasu si nájdete nielen na mape, ale aj vo vyhľadávaní podľa názvu. Obľúbené môžete označiť hviezdičkou a posledné zobrazené prezriete v histórii.

Opäť je dostupné nahrávanie aktuálnej trasy. Aplikácia zároveň vypíše aktuálnu rýchlosť, čas od spustenia nahrávania a prekonanú vzdialenosť. Ku trase môžete pridať fotografiu.

Názov aplikácie Bikemap- Yourbikeroutes
Podpora iOS Áno
Podpora Android Áno
Podpora Windows Phone Áno
Nákupy v aplikácii Nie
Vydavateľ BikemapGmbH
Veľkosť aplikácie 5,2 MB

Pre horské bicykle

Niekoľko trás pre horské bicykle nájdete napríklad v MTB cyklotrasy Slovensko. Jednoduchá aplikácia zobrazí trasy rozptýlené po celom Slovensku.

Aplikácia je dostupná aj v regionálnych variantoch. V oficiálnom obchode pre operačný systém Android sú stiahnuteľné cyklotrasy pre Terchovú , HorehronieDonovaly .

Ku každej z nich uvedie náročnosť, dĺžku, čas jazdy, prevýšenia, možnosti občerstvenia, prípadne ďalšie nadväzujúce trasy. Tie sú rozdelené na úseky a nielen vykreslené na mape, ale taktiež popísané textom.

Niektoré objekty môžete zobraziť aj offline

Používateľ si môže zaznamenať svoju trasu, pričom aplikácia k nej vypíše vzdialenosť a nastúpané výškové metre.

Mapy si prezriete aj offline. Môžete si na nich zobraziť aj rôzne objekty, ako napríklad detské ihriská, hotely, hrady, jaskyne či múzea.

Názov aplikácie MTB cyklotrasy Slovensko
Podpora iOS Nie
Podpora Android Áno
Podpora Windows Phone Nie
Nákupy v aplikácii Nie
Vydavateľ Miroslav Langer
Veľkosť aplikácie 16 MB