23.6.2015 06:00 | MobilMania

Test Sony Xperia M4 Aqua: Oblievačka v strednej triede

Zdroj: Ľubomír Vnuk

Boom okolo vodotesných smartfónov utíchol, Sony však na túto užitočnú vlastnosť nezabúda. M4 Aqua ponúkne solídnu výbavu za prijateľnú cenu.

Inžinieri v Sony síce neboli tí, ktorí svetu ukázali prvý vodotesný telefón, no celkom určite spáchali menšiu revolúciu. Xperia Z1 totiž spustila chvíľkovú vlnu, kedy sa cenila zvýšená odolnosť voči vode a prachu u najvybavenejších top modelov.

Čítajte aj Test Sony Xperia M4 Aqua: Oblievačka v strednej triede

Japonskej firme sa podarilo „vyhecovať“ konkurenciu najmä tým, že Z1 vyzerala ako úplne obyčajný telefón. Dovtedy sme boli zvyknutí na to, že odolnosť znamená nevzhľadné a ťažké obrnenie plastami. Dnes už sa odolnosti smartfónov toľko nehovorí, Xperia M4 Aqua ale pokračuje v rodinnej tradícii a opäť oživuje strednú triedu.

fotogaléria
M4 Aqua ide po stopách predchodcov. Zdá sa, Zdroj: Ľubomír Vnuk

Známy recept

Nový potápač sa drží zvykov v oblasti dizajnu. Trend, ktorý pred časom v Sony nastolili, funguje dobre a preto zatiaľ nie je dôvod ho meniť. Iba občas sa ozve neprajné slovíčko o chýbajúcej fantázii. My by sme ocenili, keby výrobca dobehol trend a trochu zoštíhlil okraje displeja.

Keďže nová M4 mieri do nižšej cenovej kategórie ako séria Z, dočkali sme sa šetrenia na materiáloch. Sklo na zadnej strane nahradil plast, o stupeň nižšiu kvalitu je cítiť aj z lemovania. Rozdiely však badať iba na dotyk, nie na pohľad.

fotogaléria
Zadná strana síce pôsobí ako sklo, no ide Zdroj: Ľubomír Vnuk

Výhradu musíme nasmerovať ku spôsobu, akým sú riešené klávesy na boku zariadenia. Úzke pásiky s minimálnym zdvihom a slabou odozvou sa vôbec neovládajú príjemne.

Týka sa to ako ovládača hlasitosti, tak aj spúšte fotoaparátu. K tomu si treba pripočítať zámok displeja, ktorý už nie je tou praktickou bradavicou, akú poznáme z iných modelov Sony.

fotogaléria
Klávesy na boku sú miniatúrne, nepracuje sa Zdroj: Ľubomír Vnuk

Xperia M4 Aqua získala certifikáciu IP68, čo znamená odolnosť voči prachu a vode do hĺbky jedného metra, a to po dobu maximálne 30 minút. Preto nie je prekvapením, že otvor pre SIM kartu i slot microSD karty sú chránené plastovými krytkami. Zaujímavý je ale microUSB konektor. Výrobca ho dokázal skonštruovať tak, aby krytku nepotreboval. Pri frekvencii nabíjania dnešných smartfónov je to obrovské plus.

Audio jack a ani microUSB konektor nie sú chránené krytkou. Pri častom nabíjaní je to plus

Lollipop hneď na začiatok

Novinka je vybavená hardvérom, ktorý ju v strednej triede stavia do vcelku schopnej pozície. Osemjadrový procesor (štyri jadrá Cortex-A53 s taktom 1,5 GHz a ďalšie štyri s taktom 1,0 GHz) dopĺňa čipset Snapdragon 615, grafický akcelerátor Adreno 405 a 2 GB pamäte RAM. Skromná vnútorná pamäť 8 GB je rozšíriteľná kartami.

Hardvér si musí poradiť s Androidom vo verzii 5.0 Lollipop

S náročnejšími hrami si hardvér poradí slušne, avšak trápi ho zahrievanie. Už po niekoľkých minútach je držanie v dlani nepríjemné.

fotogaléria
M4 Aqua má hrúbku iba 7,3 mm, v dlani sa drží Zdroj: Ľubomír Vnuk

Menšie kompromisy dobehli 5-palcový IPS LCD displej, ktorý s rozlíšením 720 × 1 280 bodov (294 ppi) určite nikomu oči z jamôk nevytlačí. V praxi však úplne postačuje, obraz je dostatočne jemný a farby sa pri náklonoch výrazne nestrácajú. Ak by niekomu farebné odtiene z nejakého dôvodu nevyhovovali, v ponuke ich smie doladiť.

Farby displeja je možné doladiť. Veľmi však neodporúčame sa s nastaveniami pohrávať, displej podáva odtiene verne - Mobil ponúkne šetriaci režim, no výdrž sa tým rapídne nezvýši

Operačným systémom je Android vo verzii 5.0 Lollipop, majitelia preto nebudú musieť hneď po kúpe čakať na aktualizáciu. Sony ale v systéme vykonalo hromadu zmien v porovnaní s jeho čistým základom. Svižnosť reakcií po nainštalovaní niekoľkých aplikácií rozhodne mohla byť vyššia.

Do systému sa zasahovalo výrazne, nie každému to bude po chuti

Výrobca si rovnako mohol odpustiť kvantum doplnkov, o ktoré drvivá väčšina majiteľov ani nezakopne. Naozaj nám ku šťastiu nechýbajú novinky What’s New, služba PlayStation Video, ochrana AVG a ani zhluk zväčša nezaujímavého obsahu v Xperia Lounge.

Chceli by sme vedieť, aké percento používateľov skutočne potrebuje doplnky od výrobcov. Nie je to iba prípad Sony

Dva dni potiahne

Z multimediálnej výbavy stojí za pozornosť 13-megapixelový fotoaparát s automatickým zastrovaním a LED bleskom, doplnený o schopnosť zhotoviť FullHD video. Kvalitou by sme ho zaradili pod hranicu priemeru, a to najmä kvôli horšiemu zobrazeniu detailov či nie príliš verným farebným odtieňom. Na nenáročné použitie sú však snímky plne postačujúce. Navyše poteší inteligentný automatický režim a niekoľko zaujímavých efektov.

Zadný fotoaparát pracuje s maximálnym rozlíšením 13 Mpx

V rozhraní foťáku potešia špeciálne režimy a aj zaujímavé efekty

fotogaléria
Sony Xperia M4 Aqua: Testovacia fotografia Zdroj: Ľubomír Vnuk

Viac ukážkových fotografií nájdete v galérii >>>

Mobilné prenosy zastupuje ako HSPA, tak aj LTE Cat4 (150/50 Mbps). Celú zostavu zásobuje energiou akumulátor o kapacite 2 400 mAh. Výrobca už na balení mobilu avízuje dvojdňovú výdrž a neklame. Pri plnej záťaži sa síce táto hodnota skracuje na polovicu, no v rozumnom režime si smartfón pýta nabíjačku každý druhý večer.

Chýba mu konkurencia

Sony Xperia M4 Aqua sa predáva za cenu zhruba 270 eur. Ak sa sústredíme na kľúčovú vlastnosť, teda zvýšenú odolnosť, jediným vážnym konkurentom je Samsung Galaxy S5 mini . Ten ale ponúkne menší displej, Sony ho navyše bude chcieť prebiť atraktívnejším dizajnom.

Dovolíme si tvrdiť, že veľkú časť používateľov tým naozaj dokáže presvedčiť. Pochvalu si výrobca zaslúži za integrovanie vode odolného MicroUSB konektoru. Popri emóciách ale treba zvážiť aj drobné nedostatky ako nie príliš vydarený foťák či trochu kontroverzne upravený systém. Radosť nám Xperia M4 Aqua nespravila ani citeľným zahrievaním a horšou ergonómiou bočných tlačidiel.

Aj tak ale platí, že pokiaľ hľadáte vodeodolný smartfón, medzi novinkami v tejto cenovej triede skrátka nič lepšie nezoženiete. Za zváženie ale rozhodne stojí starší a o niečo menší top model Z1 Compact , ktorý ešte stále možno kúpiť za zhruba rovnakú čiastku.

Názov zariadenia Sony Xperia M4 Aqua
Rozmery 145,5 × 72,6 × 7,3 mm
Hmotnosť 136 g
Uhlopriečka displeja 5 palcov
Technológia a rozlíšenie displeja IPS LCD, 720 × 1 280 bodov (294 ppi)
Čipset Qualcomm Snapdragon 615
Procesor 8-jadrový (4 jadrá 1,5 GHz Cortex-A53, 4 jadrá 1,0 GHz Cortex-A53)
Grafické jadro Adreno 405
Operačná pamäť 2 GB
Priestor pre dáta 8 GB
Počet súčasne aktívnych SIM 1 SIM
Podpora LTE Áno, Cat4
Hlavný fotoaparát 13 Mpx
Sekundárny fotoaparát 5 Mpx
Operačný systém Android 5.0 Lollipop
Orientačná cena s DPH 290 eur