25.6.2015 08:58 | Bleskovky MobilMania.sk

Roamingové poplatky by mohli skončiť v roku 2017

Zdroj: dreamstime

Pôvodne navrhovaný termín pre zrušenie roamingu bol december 2015.

Koniec roamingovým poplatkom v Európskej únii by sa mohol stať skutočnosťou v priebehu roka 2017. Naznačila Európska komisia (EK), ktorá vyjadrila nádej, že dosiahne v tejto otázke zhodu s Európskym parlamentom (EP) a členskými štátmi (Rada).

„Po druhom štvrťroku 2017 poplatky za roaming by mali byť zrušené v rámci EÚ," uviedol v utorok (23.6.) eurokomisár pre digitálne hospodárstvo Günther Oettinger. Komisár pred novinármi v nemeckom meste Bonne spresnil, že je pravdepodobné, že EK, 28 členských štátov a Európsky parlament rýchlo dosiahnu dohodu o tejto otázke.

Roamingové poplatky sú účtované používateľom telekomunikačných sietí, ktorí používajú mobilný telefón, smartfón alebo tablet v iných ako domovských európskych krajinách na telefonovanie, posielanie textových správ alebo na prenos dát.

Plánované zrušenie roamingových poplatkov je jedným z hlavných opatrení takzvaného „telekomunikačného balíka", ktorý navrhla predchádzajúca exekutíva EÚ. Pôvodne navrhovaný termín pre zrušenie roamingu bol december 2015.

Tieto plány EK narazili na odpor členských štátov, ktoré žiadali odklad a v marci tohto roku odhlasovali ukončenie roamingových poplatkov až na rok 2018. Na druhej strane Európsky parlament žiada zrušenie týchto poplatkov už od decembra 2016.

Európska komisia presadzuje názor, že presný dátum pre skoncovanie s roamingom musí byť nastavený „čo najskôr", pričom pripúšťa určité prechodné obdobie.

Poplatky za roaming boli za posledné roky v EÚ postupne znižované. Nová pracovná schôdzka medzi europarlamentom, Radou a Európskou komisiou v snahe nájsť dohodu o roamingových poplatkoch sa očakáva začiatkom budúceho týždňa v Bruseli.

(TASR)