27.6.2015 00:00 | MobilMania

Nová verzia mobilného Windows 10: Prehliadač Edge a vylepšená Cortana

Zdroj: archív

Microsoft vypustil nový náhľad Windows 10 Mobile. Vylepšeniami reaguje ja odozvu získanú od používateľov.

Americká spoločnosť včera vydala ďalšie náhľadové zostavenie pripravovanej mobilnej platformy. Ďalších vylepšení sa dočkala hlasová asistentka Cortana, zatiaľ čo nový internetový prehliadač dostal oficiálne meno. Informoval o tom šéf Windows Insider programu Gabriel Aul.

Vypočul hlas ľudu

Nová aktualizácia opäť priniesla viacero drobných grafických vylepšení naprieč používateľským prostredím. Zmenil sa napríklad vzhľad rýchleho vyhľadávania pomocou začiatočného písmena v paneli aplikácií.

Okrem toho však pribudlo niekoľko drobných zmien, ktoré vyplývali z pripomienok odoslaných samotnými testermi systému z radov bežných používateľov. V akčnom centre tak napríklad pribudla funkcia pre zapnutie svietidla u telefónov, ktoré disponujú bleskom.

fotogaléria
Rýchle vyhľadávanie sa dočkalo mierneho Zdroj: MSMobile.pl

Spartan už oficiálne

Dôležitej zmeny sa dočkal aj Project Spartan. V poslednom zostavení už plnil funkciu predvoleného prehliadača, keďže Internet Explorer sa z tejto verziu už úplne vytratil, a teraz sa navyše predstavil pod novým oficiálnym názvom Microsoft Edge.

Popri novom názve bola upravená aj jedna z najviac kritizovaných oblastí nového prehliadača. Navigačný panel, netradične umiestnený pod notifikačnú lištu, sa presunul naspäť na spodnú časť obrazovky.

fotogaléria
Prehliadač Edge je opäť o niečo ústretovejší Zdroj: MSMobile.pl

Rovnako pribudla možnosť prepínania režimu medzi mobilným a desktopovým zobrazením webu.

Cortana poslúži aj pri komunikácii

Ako obvykle novinky neobišli ani hlasovú asistentku. Odteraz dokonca pomôže pri písaní e-mailových správ.

Používateľovi stačí nadiktovať kto bude príjemcom správy a aký bude jej predmet. Následne môže nadiktovať samotný obsah e-mailu a prípadné chyby – rovnako hlasom napraviť.

Vylepšení bolo viac

Okrem spomínaných noviniek bola ohlásená aj animovaných obrázkov vo formáte GIF, avšak len pre zariadenia s minimálne 1 GB pamäte RAM. Sprístupnené bolo aj automatické nahrávanie zaznamenaných fotografií do cloudového úložiska OneDrive.

fotogaléria
Šetrič batérie sa dočkal pokročilejších možností Zdroj: MSMobile.pl

Doterajšie zostavenia postupne prinášali vylepšenia natívnych aplikácií. S nedávnym predstavením beta verzie nového obchodu s aplikáciami sa to má však zmeniť. Novinky v aplikáciách bude možné stiahnuť tak ako sme zvyknutí – v podobe klasickej aktualizácie priamo z obchodu. Nové funkcie a vylepšenia tak už nebudú viazané na vydanie nového náhľadového zostavenia.

Čoskoro stabilnejší

Hoci by mali byť jednotlivé verejné verzie Windows 10 Mobile čoraz stabilnejšie, ani tá posledná sa nevyhla viacerým nedostatkom. Napríklad problémom s notifikáciami či SMS správami pri súčasnom používaní Gmail konta.

Čítajte aj Nová verzia mobilného Windows 10: Prehliadač Edge a vylepšená Cortana

Výraznejšie by sa to mohlo zmeniť už v priebehu budúceho mesiaca, kedy sa vývojári Microsoftu začnú viac sústrediť práve na mobilnú platformu . Pomaly by tak mali byť odstránené najvážnejšie nedostatky spolu s vylepšením celkovej stability systému.