29.6.2015 18:00 | MobilMania

Test Sony Xperia Z3+: Najlepší aj najdrahší v rodine

Zdroj: Ján Trangel

Nový model prináša mnoho čiastkových vylepšení a oveľa vyššiu štartovaciu cenovku.

Síce trošku neskôr ako v minulosti, ale predsa ešte v prvom polroku prináša Sony na trh nový top model. V domácom Japonsku sa volá Z4 , v Európe sa výrobca uspokojil s označením Z3+. Môžeme iba hádať, či mu do cesty vkročila ochranná známka iného výrobcu, alebo ide len o súčasť obchodnej stratégie. Faktom ale je, že medzigeneračný rozdiel medzi Z3 a Z3+ je podstatne väčší než napríklad medzi Z2 a Z3.

fotogaléria
Vďaka mierne zaobleným hranám a prijateľným Zdroj: Ján Trangel

Priamo prístupný MicroUSB konektor

Pri prvom pohľade sa to zdať nemusí, ale mierne zmeny nastali v konštrukčnom vyhotovení. Z3+ je menšia, tenšia i ľahšia... a predovšetkým výrobca použil otvorený MicroUSB konektor schopný odolať vode. Nabíjačku či dátový kábel tak už možno pripájať priamo, v ceste nestojí krytka. Spolu s ňou odišiel do histórie aj konektor kolísky, ktorý mal celý rad Z na boku od svojich počiatkov.

Pod jedinou gumovou krytkou na ľavej strane sa ukrýva jeden veľký slot, ktorý zdieľajú NanoSIM a MicroSD karty. Na pravú stranu výrobca tradične umiestnil veľké, vystupujúce tlačidlo zapnutia, drobný kolískový kláves regulácie hlasitosti a polohovateľnú spúšť fotoaparátu.

Okrem toho stojí za zmienku už iba nechránený 3,5 mm Jack konektor a pútko pre pripojenie šnúrky, ktoré už dnes nepatrí medzi bežnú výbavu moderných telefónov. Z pohľadu dizajnu sa ale nezmenilo vlastne nič. Kovový rám, sklenená zadná strana... s novými nápadmi Sony neprišlo. Len hrany už nie sú také ostré, čo pomáha pri držaní v ruke.

fotogaléria
Sklenený povrch zadnej časti v minulosti Zdroj: Ján Trangel

Citlivým miestom pri smartfónoch je batéria. Xperia Z3+ ju nemá vymeniteľnú a navyše oproti predchodkyni prišla o 170 mAh. Celková kapacita batérie sa tak zastavila na hodnote 2930 mAh.

Jej kapacita je teda podobná ako pri HTC One M9 (ten má 2840 mAh) a takmer identická je aj výdrž: v praxi sme nemali ani pri väčšej záťaži problém dokončiť jeden pracovný deň. Pri sporadickejšom využívaní sme zvládli aj celý víkend.

TIP: Prečítajte si testy starších modelov Xperia Z3, Xperia Z2, Xperia Z1Xperia Z na MobilMania.sk

Displejová klasika

5,2-palcový displej zaberá veľkú časť prednej strany. Čelo už je menej výrazné než bývalo v minulosti, na brade ale predsa len ostal prázdny priestor. Výrobca ho mohol elegantne využiť na integrovanie dotykových senzorov. Nestalo sa ale tak, treba si vystačiť s virtuálnymi systémovými tlačidlami.

fotogaléria
Tlačidlá sú stále iba virtuálne, aj keď na brade Zdroj: Ján Trangel

Použitý IPS panel má podarené farebné podanie aj pozorovacie uhly. Čiernu farbu tiež zobrazuje slušne. Aj keď je šednutie viditeľné, nie je také výrazné ako pri top modeloch Sony v minulosti. Výrobca sa pri príprave Z3+ rozhodol použiť klasické FullHD rozlíšenie.

Prakticky mu to zazlievať nemôžeme, zobrazenie je stále čisté a obrazové body nie sú voľným okom viditeľné. Popri súperoch, ktorí už prešli na QHD, však má tabuľkovú nevýhodu, ktorá môže najmä menej skúsených používateľov odradiť.

Citeľné prehrievanie pri práci s foťákom

Operačným systémom je Android vo verzii 5.0.2, ktorý výrobca zásadným spôsobom pozmenil k obrazu svojmu. Z hľadiska grafiky síce prostredie nie je príliš agresívne, Sony by si už ale konečne zaslúžilo dostať po svojich kolektívnych prstoch za obrovské množstvo balastu, ktorým zásobuje svoje zariadenia.

Úprimne, nečudujeme sa nikomu, kto je po prvom zapnutí smartfónu od Sony zmätený. Toľko rôznych aplikácií, služieb a možností sa len tak nevidí. Keby aspoň svoje Xperia služby a vymoženosti výrobca zoskupil do jednej zložky...

V novej Z3+ nájdete minimálne tucet aplikácií a odkazov na služby, ktoré úplne pokojne mohli ostať v rovine voliteľných. A to vrátane takých chuťoviek, ako skúšobná verzia navigácie od Garminu či antivírus AVG. Aspoň že sa časť z nich dá odinštalovať.

Našťastie množstvo rôznorodých doplnkov od výrobcu nemá zásadnejší vplyv na celkovú rýchlosť. Pohyb v prostredí, ponukách aj aplikáciách je úplne plynulý, so zasekávaním, mrznutím či padaním sme sa počas testovania vôbec nestretli. Výkon novinky je dostatočný aj pre spustenie tých najnáročnejších aplikácií súčasnosti.

Sony patrí k výrobcom s najlepšou disciplínou doručovania aktualizácií, a to vrátane starších modelov, čo dáva prísľub do budúcnosti. Niektoré aktualizácie sú doručené priamo do telefónu, pre iné je potrebné smartfón pripojiť k počítaču s nainštalovaným Sony PC Companion

Použitý je totižto osemjadrový procesor Qualcomm Snapdragon 810, ktorý patrí k tomu najlepšiemu, čo je možné dnes v mobilných zariadeniach nájsť. Využívajú ho napríklad HTC One M9 či LG G Flex 2 .

O grafický výkon sa stará čip Adreno 430, operačná pamäť má kapacitu 3 GB. Novej Xperii Z3+ doprial výrobca 32 GB vnútornej kapacity pre dáta s tým, že v prípade potreby ju je možné rozšíriť kartami MicroSD.

fotogaléria
Pokiaľ by ste tento držiačik ešte povytiahli, Zdroj: Ján Trangel

V niektorých zahraničných článkoch o Z3+ (alebo japonskej Z4) sa môžete dočítať, že smartfón trápi prehrievanie. Objavilo sa to aj na našom kuse, ale už na druhý deň po začiatku testovania vydal výrobca softvérovú aktualizáciu, ktorá tento problém z veľkej časti rieši. Zahrievanie je ešte stále pri záťaži citeľné v oblasti okolo fotoaparátu, nejde však o žiadne dramatické prejavy, ktoré by neboli bežné aj na zariadeniach od iných výrobcov.

Výnimkou je ale používanie fotoaparátu, pri ktorom teplota začína veľmi rýchlo stúpať a telefón zobrazuje varovania. Pokiaľ využívate niektoré z efektov rozšírenej reality, s foťákom sa dá pracovať nanajvýš päť minút, kým nedôjde k jeho automatickému vypnutiu z dôvodu vysokej teploty.

Spustenie fotoaparátu spôsobuje prehrievanie zariadenia. Zhruba po piatich minútach fotenia sa sám vypne

Foťák na špičku stráca

Samotný foťák sa pritom od minulej generácie nezmenil, stále ide o ten istý kúsok s rozlíšením 20,7 Mpx, automatickým zaostrovaním a LED diódou. Optická stabilizácia či laserové snímanie chýbajú. V softvéri ovládajúcom funkcie foťáku spravil výrobca pár vylepšení, pribudlo niekoľko režimov, módov a efektov pre snímanie vrátane ďalších funkcií rozšírenej reality. Napíšeme to rovnako ako v minulosti – praktické využitie síce nemajú, na krátku chvíľu však zabaviť vedia.

fotogaléria
Fotoaparát s rozlíšením 20,7 Mpx už poznáme Zdroj: Ján Trangel

Štandardne Z3+ fotografuje v plne automatickom režime; dostupný je aj manuál, v ktorom sa dá vybrať až z osemnástich režimov. V rámci ďalších nastavení je na výber vyváženie bielej a kompenzácia expozície a ovládanie blesku vrátane jeho núteného vypnutia či zapnutia.

Pokiaľ si zvolíte nižšie rozlíšenie 8 Mpx, telefón ponúkne aj voľbu HDR režimu či manuálne nastavenie ISO v rozsahu od 50 do 3200. Obmedzenie pre tieto nastavenia na nižšie rozlíšenie je nezvyčajné, konkurenti to zvládajú aj pri plnom využití snímača. Chýba nám tiež možnosť manuálneho doostrenia – na výber je iba automatika, sledovanie objektu či detekcia tváre, resp. ostrenie dotykom na displej.

fotogaléria
Najjednoduchšie je si vybrať spomedzi Zdroj: Ján Trangel

Fotografie, ktoré Z3+ produkuje, sú miernym sklamaním. Nie že by boli zlé, to rozhodne nie. Avšak konkurenčné zariadenia v tejto cenovej triede už ponúkajú viac. Samsung, LG aj Huawei pri aktuálnych generáciách svojich top modelov posunuli latku fotografických schopností citeľne vpred a Sony sa nedokázalo prispôsobiť. Nová Xperia ponúka iba to, čo vedeli už jej predchodcovia, navyše v prehrievajúcom sa balení.

fotogaléria
Sony Xperia Z3+: Testovacia foto Zdroj: Ján Trangel

Viac ukážkových obrázkov nájdete v galérii >>>

Video vie Xperia Z3+ nahrávať aj v 4K rozlíšení, alebo vo FullHD až pri 120 fps. Vytváranie spomalených záberov teda nie je problém, ešte lepšou správou však je, že priamo na telefóne je možné video upraviť pomocou niekoľkých jednoduchých krokov. Pri nahrávaní je dostupný aj režim inteligentného softvérového stabilizátoru, ktorý si požičal meno zo sveta dospelých kamier – SteadyShot.

Hodnotenie: Zavraždená cenovkou

Aj ty, Sony? Trend drastického zvyšovania cien top modelov neobišiel ani japonského výrobcu. Sony Xperia Z3+ prichádza na trh s odporúčanou cenou 769 eur s DPH, čo je o 90 eur viac, než pri nástupe minulej generácie. Pokiaľ zoberieme do úvahy najlacnejšiu verziu Galaxy S6 , novinka od Sony je pri príchode na trh drahšia než konkurenti od Samsungu, LG, HTC aj Huawei. A pritom prichádza ako posledná...

fotogaléria
Tradičnou výhodou smartfónov Sony oproti Zdroj: Ján Trangel

Napriek tomu, že Xperia Z3+ je veľmi zaujímavý smartfón, ktorý má čo ponúknuť, pri tejto cene jej kúpa nedáva príliš zmysel. Ranu istoty jej pritom nedávajú konkurenti. Dostáva ju od svojej vlastnej sestry, Xperie Z3, ktorá sa dá z oficiálnej distribúcie kúpiť za asi 520 eur s DPH a z neoficiálnej aj lacnejšie. Nemá síce úplne najmodernejší hardvér a nájsť sa dá ešte niekoľko ďalších odlišností, za tento finančný rozdiel však skutočne nestoja.

Za týchto okolností teda nová Xperia Z3+ môže zaujať len ortodoxných fanúšikov značky, ktorí prahnú vždy po tom najnovšom. Inak bude rozumnejšie pár mesiacov počkať, kým výrobca softvérovo nevyrieši prehrievanie foťáku a jej cena neklesne aspoň o dve stovky. Navyše v kuloároch sa už šepká, že Z3+ nie je posledným top smartfónom od Sony v tomto roku. Aby sme teda ešte neboli prekvapení, ako rýchlo a ako výrazne môže ísť cena Z3+ dole...

Názov zariadenia Sony Xperia Z3+
Kódové a iné označenia E6553
Rozmery 146 × 72 × 6,9 mm
Hmotnosť 144 g
Uhlopriečka displeja 5,2 palca
Technológia a rozlíšenie displeja IPS, 1080 × 1920 bodov
Čipset Qualcomm Snapdragon 810
Procesor 8-jadrový: štyri jadrá 1,5 GHz a štyri jadrá 2 GHz
Grafické jadro Adreno 430
Operačná pamäť 3 GB
Priestor pre dáta 32 GB, MicroSD
Počet súčasne aktívnych SIM 1 SIM
Podpora LTE Áno, Cat6
Hlavný fotoaparát 20,7 Mpx
Sekundárny fotoaparát 5,1 Mpx
Operačný systém Android 5.0.2
Cena s DPH 769 eur