2.7.2015 08:00 | Bleskovky MobilMania.sk

Selfie stick zakazuje stále viac organizácií, najnovšie aj Disneyland (doplnené)

So zákazom prišlo začiatkom tohto roka niekoľko múzeí, ku ktorým sa postupne pridávajú ďalšie inštitúcie.

Takzvané selfie palice, ktoré sa v poslednej dobe stali obľúbeným príslušenstvom k mobilným telefónom, zakazuje stále viac organizácií a usporiadateľov rôznych podujatí po celom svete. Najnovšie sa k nim pridali Disneyland či Comic-Con.

Selfie stick je v podstate iba akási teleskopická tyč, na ktorej konci je umiestnený mobilný telefón. Používateľ potom drží tyč za druhý koniec a môže fotiť a natáčať buď sám seba alebo svoje okolie. Význam takéhoto príslušenstva spočíva v tom, že zariadenie je ďalej od tela a tým pádom pri fotení zaberie väčšiu plochu.

Problém je však ten že pri fotení, napríklad v múzeu, môže človek omylom poškodiť niektorý exponát. Vo svetoznámych múzeách si tento problém uvedomili a selfie palice zakázali. Takže napríklad v Louvre v Paríži, v Národnej galérii v Londýne a v amerických múzeách spadajúcich pod Smithsonov inštitút takéto príslušenstvo nie je možné používať.

Doplnené: Miest so zákazom selfie „palíc“ je stále viac. Neobjavia sa ani na Wimbledone, ktorý je jedným z najprestížnejších tenisových turnajov sveta. Rovnako s týmto príslušenstvom nepochodíte na ďalších miestach ako palás vo Versailles či Koloseum v Ríme.

Po sťažnostiach fanúšikov britského klubu Tottenham je domáci futbalový stánok White Hart Lane ďalším územím, kde je používanie selfie doplnku zakázané.

Pridávajú sa ďalší

Zákaz však neplatí iba pre múzeá. Na filmovom festivale v Cannes sa tiež objavilo obdobné obmedzenie. Rovnaké zákazy čakajú aj návštevníkov tohtoročného tenisového podujatia vo Wimbledone alebo festivalu Comic-Con, ktorý združuje fanúšikov najmä komiksov a sci-fi.

Od 1. júla vstúpi do platnosti aj zákaz v zábavných parkoch Disneyland. Doteraz platil iba zákaz nosiť so sebou palice na horské dráhy. Návštevníci však toto nariadenie nerešpektovali a vedenie parkov sa rozhodlo pre celoplošný zákaz.

Dôvodom zákazu môže byť okrem poškodenia okolia aj nechcené ublíženie na zdraví inému návštevníkovi alebo z nepozornosti aj sebe. Druhý príklad sa však spája so samotným fenoménom fotenia sefie. V minulosti sme vám priniesli niekoľko správ napríklad o zrútení lietadla alebo strelení sa do hlavy iba kvôli „parádnej selfie“.