30.6.2015 09:03 | MobilMania

Telekom spustil LTE s 225 Mbit/s. Plánuje vyššie rýchlosti aj konkurencia?

Zdroj: dreamstime

Opýtali sme sa troch mobilných operátorov, či chcú ponúkať vyššie rýchlosti cez 4G sieť.

Počas minulého týždňa uviedol Telekom do komerčnej prevádzky rýchlejšiu 4G sieť s teoretickou rýchlosťou až 225 Mbit/s. Upload má byť na úrovni 50 Mbit/s. Zatiaľ je takouto rýchlosťou pokrytá Nitra, ak sa sieť osvedčí, podľa operátora prídu na rad aj ďalšie mestá.

Aktuálne Telekom ponúka aj rýchlosť 150/50 Mbit/s – v Bratislave a Košiciach. V ostatných lokalitách má pomalšie LTE s teoretickými rýchlosťami 73/23 Mbit/s.

Čítajte aj Telekom spustil LTE s 225 Mbit/s. Plánuje vyššie rýchlosti aj konkurencia?

Konkurenčných operátorov sme sa opýtali, či chcú vyššie rýchlosti ponúkať aj oni.

Orange: Prioritou je veľké pokrytie

Operátor aktuálne masívne buduje svoju LTE sieť s rýchlosťami 73/23 Mbit/s. Každý týždeň oznamuje nové lokality, kde sieť sprístupnil. Aktuálne pokrytie Orangeu dosahuje 54,4 percenta. Vyššie, 56,9 percenta, má iba Telekom.

Provider potvrdzuje, že chce 4G sprístupniť čo najviac ľudom. V budúcnosti chce ale nasadiť aj LTE-A, ktoré ponúkne ešte vyššie rýchlosti.

„Našou prioritou je momentálne rozširovanie LTE pokrytia pre čo najväčšiu časť populáciu, avšak samozrejme plánujeme v budúcnosti nasadzovať aj nadstavbu LTE-A, ktorá umožní vyššie rýchlosti,“ informovala hovorkyňa Orangeu Alexandra Piskunová. Bližší termín však nespresnila.

Operátor sa plánuje aj v roku 2016 zameriavať na výstavbu LTE v pásme 800 MHz – to ponúka rýchlosti 73/23 Mbit/s.

Čítajte aj Telekom spustil LTE s 225 Mbit/s. Plánuje vyššie rýchlosti aj konkurencia?

O2: Rýchlejšie LTE budeme testovať

Ku krokom Telekomu sa modrý operátor nechce vyjadrovať. Pre náš portál ale nedávno uviedol, že má v pláne otestovať rýchlejšiu 4G sieť. Doň plánuje investovať. Naopak hovorí, že už nemá zmysel zrýchľovať 3G.

„V momentálnej situácii nám dáva väčšiu logiku investovať do LTE-Advanced technológie ako do zrýchľovania 3G siete, ktorej kapacitu permanentne sledujeme a v prípade potreby posilňujeme,“ povedal v rozhovore riaditeľ sietí O2 Ján Žďarský.

O2 má aktuálne najmenšiu LTE sieť. Dostupná je pre 165 tisíc ľudí, čo znamená pokrytie približne tri  percentá populácie. Do konca roka chce navýšiť pokrytie na 25 percent. Do roka a pol ju chce pre 60 percent domácností.

Swan: Dopredu nepovieme

Štvrtý mobilný operátor, ktorý zatiaľ poskytuje iba internetové služby prostredníctvom 4G, nechce hovoriť o plánoch dopredu. Či ponúkne vyššie rýchlosti, je zatiaľ otázne.

„Plány ohľadne budúcich produktov a služieb nebudeme v predstihu komunikovať,“ uviedla vedúca oddelenia marketingu Swanu Zuzana Hánová.

Možnosť zverejňovania plánov má Swan obmedzenú pre predbežné opatrenie súdu . Nemala by zverejňovať presné termíny spustenia služieb. Plány však môže komentovať všeobecne.

Operátor nehovorí o plánoch so 4G a budovaním siete do ďalších lokalít. Pokrytie podľa providera aktuálne dosahuje približne 30 percent populácie.