30.6.2015 13:24 | Bleskovky MobilMania.sk

Samsung zaútočí na Toshibu. Chce vyrábať pamäte pre iPhone

Zdroj: profimedia.sk

Nová spolupráca by mohla priniesť výhody pre obe firmy. iPhony by mali byť rýchlejšie.

Juhokórejský výrobca elektroniky Samsung má podľa najnovších informácií údajne záujem o rozšírenie spolupráce s americkou firmou Apple.

Konkrétne by malo ísť o dodávanie rýchlejších pamäťových čipov pre novú generáciu iPhonov, ktoré Samsung použil vo svojich vlajkových lodiach Galaxy S6S6 Edge . Informácie priniesla stránka Korea Times.

Hoci medzi Samsungom a Apple panuje dusná atmosféra rivality, ich partnerstvá sú zároveň pre obe spoločnosti mimoriadne dôležité. Samsung je hlavný dodávateľ množstva komponentov pre iPhony a táto spolupráca by sa tak mohla už čoskoro rozšíriť, nakoľko má Apple údajne záujem používať rýchle TLC NAND flash pamäte pre svoje zariadenia.

Čítajte aj Samsung zaútočí na Toshibu. Chce vyrábať pamäte pre iPhone

Nové pamäťové čipy od Samsungu UFS 2.0 sú skoro tak rýchle ako dnešné SSD disky a zároveň sú rovnako energeticky úsporné ako súčasné Flash pamäťové riešenia. Nasadenie takýchto čipov by mohlo výrazne prispieť k zvýšeniu rýchlosti systému v iOS zariadeniach a taktiež by to firme Apple pomohlo na poli silnejúcej konkurencie.

Samsung to skúšal už v minulosti

Samsung mal údajne záujem dodávať pamäťové moduly už pre súčasné modely iPhonov, avšak firmy sa nevedeli dohodnúť na cene. Aktuálne položku vnútorného úložiska pre iPhony zabezpečujú firmy Toshiba s podielom 50 %, SK hynix, ktorej patrí pätina a výrobca SanDisk s 20 %.

Zdroje stránky ďalej hovoria, že Samsung je schopný vyrábať a následne dodávať nové pamäte po novom podstatne lacnejšie. Zamerať by sa preto chcel konkrétne na 64GB verziu čipov a ukrojiť si tak väčší podiel z pomedzi konkurencie iných dodávateľov pre Apple. Či sa spolupráca zrealizuje a do akých rozmerov, ukáže až čas.