30.6.2015 18:47 | MobilMania

Roaming v EÚ má skončiť v roku 2017. Má to však háčik

Zdroj: dreamstime

Roamingové poplatky majú skončiť od júna 2017. Nepríde však k zjednoteniu všetkých trhov v únii.

Od polovice roka 2017 sa majú stať minulosťou poplatky navyše za využívanie mobilných služieb v zahraničí. Roaming sa má zrušiť vo všetkých 28 krajinách, ktoré sú súčasťou Európskej únie. Roaming sa však v skutočnosti celkom nezruší, pre príplatky nad limit.

Prvá fáza: Nové regulované ceny

Od 30. apríla budúceho roka sa znížia poplatky za roaming. Nepôjde ale o maximálne ceny, ale  o poplatky, ktoré si môže operátor účtovať k základnej cene za minútu, megabajt, či SMS.

Čítajte aj Roaming v EÚ má skončiť v roku 2017. Má to však háčik

Roaming celkom neskončí. Pre FUP

Komisár EÚ pre digitálnu ekonomiku Günther Oettinger dnes vyhlásil , že dospeli k „zásadnej dohode, aby konečne skončili poplatky za roaming“. Krajiny Európskej únie sa dohodli, aby bol roaming zrušený od 1. júna 2017.

Roaming však neskončí úplne. Operátori sa budú môcť brániť proti zneužívaniu týchto služieb. Nebudete môcť ísť napríklad do Poľska, aktivovať si neobmedzený paušál za menej ako 15 eur a využívať ho dlhodobo u nás. Rovnako ani vy nebudete môcť vycestovať do zahraničia a trvalo ho využívať tam, uvádza Európska komisia.

Bez blokovania služieb

Európska komisia oznámila, že prijala aj opatrenia pre uplatňovanie sieťovej neutrality v členských krajinách. Znamená to, že operátori nemajú nijako blokovať prístup k obsahu alebo službám. Už teraz nesmú poskytovatelia v niektorých krajinách obmedzovať žiadne služby.

V celej únii by mali platiť rovnaké pravidlá pre všetkých operátorov. Obmedzenie by bolo prípustné iba napríklad v prípade hroziaceho preťaženia siete, alebo z iných výnimočných dôvodov.

Členské krajiny majú pripraviť sankcie pre operátorov, ktoré majú byť „účinné, primerané a odradzujúce“, ak budú nejaké služby a obsah blokovať.

Čítajte aj Roaming v EÚ má skončiť v roku 2017. Má to však háčik