2.7.2015 10:31 | Bleskovky MobilMania.sk

Ľudia sú proti zrušeniu roamingu až v roku 2017. Chcú ho dosiahnuť skôr

Zdroj: dreamstime

Ďalšie odloženie definitívneho konca roamingu sa nepozdáva mnohým. Vznikla petícia.

Štáty Európskej únie sa v minulých dňoch dohodli na definitívnom zrušení poplatkov za volania, SMS a dát v zahraničí. Znamená to, že od roku 2017 budete môcť volať vo všetkých 28-krajinách únie za ceny ako doma. S možnými obmedzeniami pri počte minút, SMS i dát, po ktorých si operátor môže účtovať viac.

Pôvodne mali skončiť tieto poplatky už v decembri tohto roka. Zrušenie sa ale odložilo a budúci rok sa poplatky iba znížia. 1. júna 2017 sa stane roaming v štátoch únie minulosťou.

„Otázkou samozrejme zostáva, koľkokrát sa termín ešte posunie a nakoľko mu teraz môžeme veriť,“ uvádza vedúci právneho oddelenia časopisu dTest Lukáš Zelený.

Čítajte aj Ľudia sú proti zrušeniu roamingu až v roku 2017. Chcú ho dosiahnuť skôr

S posunutím dátumu konca roamingových poplatkov nesúhlasí ani holandská organizácia Consumentenbond, francúzska UFC Que Choisir, španielska OCU, portugalská Deco a grécka Ekpizo. Tie spustili petíciu a sú za zrušenie poplatkov k pôvodnému termínu – teda už k decembru tohto roka..

Petíciu už podporilo viac ako 113 tisíc obyvateľov únie. Je dostupná na tejto adrese .

Organizácie tvrdia, že dôvodom posunutia konca roamingu sú mobilní operátori. Tí sa boja napríklad toho, že by si mohol britský zákazník objednať lacný paušál bulharského operátora a využíval ho v Británii.

Už teraz sa preto hovorí o tom , že operátori si budú môcť stanoviť limit, aby zákazníci nemohli trvalo využívať výhodnejšie mobilné služby od zahraničných operátorov v domovskej krajine.