3.7.2015 06:00 | MobilMania

Nepríjemnosti v zahraničí? Pomôže aplikácia

Zdroj: dreamstime

Problémy na dovolenke v Európe pomôže vyriešiť aplikácia ECC-Net: Travel. Poskytne nielen prehľad vašich právomocí, ale aj dostupné možnosti.

Po kúpe nekvalitného výrobku v zahraničí alebo meškaní lietadla máte právo na reklamáciu. Jej postup, ale aj preklad základných jazykových fráz môžete nájsť v aplikácii ECC-Net: Travel pripravenej Sieťou európskych spotrebiteľských centier.

Pre používateľov z celej Európy

Prvým krokom je výber krajiny pôvodu používateľa a jazyk, v ktorom má aplikácia pracovať. Nie je však určená iba Slovákom. Pomôže aj občanom z iných štátov Európskej únie, Islandu a Nórska. Jazyk a krajina pôvodu sú od seba nezávislé. Nemusíte teda využívať úradný jazyk vašej krajiny.

Po výbere kategórie sa zobrazí popis

Ďalej si vyberiete cieľ dovolenky. Následne bude ako predvolený jazyk prekladu zvolený úradný jazyk danej krajiny. Cieľ cesty môžete neskôr jednoducho zmeniť.

Pomoc pri problémoch

Možné problémy sú zaradené do kategórií, medzi ktoré patrí nakupovanie, hotel, zdravotníctvo a doprava. Tá je rozdelená na leteckú, železničnú, autobusovú a lodnú.

Po výbere témy sa vám zobrazí krátky popis vašich právomocí a možností. Z nich si vyberiete tú, ktorá najlepšie popisuje nastaný problém. Aplikácia potom vypíše preklad z vami vybraného jazyka do úradného jazyka destinácie. Dostupné sú však aj iné jazyky.

V aplikácii nájdete aj rôzne kontakty

Pod frázou sú zobrazené dva emotikony. Usmiaty znázorňuje pozitívnu reakciu dopytovanej osoby, zamračený naopak tú negatívnu. Po kliknutí na toho zamračeného vám aplikácia poskytne ďalšie riešenia problému.

Kontakty na inštitúcie

V prípade závažnejších problémov si v aplikácii nájdete aj kontakty na náležité inštitúcie, ako napríklad Európske spotrebiteľské centrum, číslo na tiesňovú linku a Ústrednú informačnú službu Europe Direct, ale aj kontakty na ambasádu vašej krajiny v zadanej destinácii.

Aplikáciu si môžete bezplatne stiahnuť pre operačné systémy iOS, Android a Windows Phone.

Názov aplikácie ECC-Net: Travel
Podpora iOS Áno
Podpora Android Áno
Podpora Windows Phone Áno
Nákupy v aplikácii Nie
Vydavateľ Zentrum für Europäischen Verbraucherschutz e.V
Veľkosť aplikácie 4,3 MB