7.7.2015 00:00 | MobilMania
Komentár

Koniec roamingu: Brusel si zachraňuje imidž

Zdroj: dreamstime

Aktuálna podoba zámeru, ako by sa malo naprieč EÚ skoncovať s roamingovými príplatkami, pôsobí viac než prijateľne. Dôležitá bude koncovka.

Pravidelné znižovanie poplatkov za roaming patrí, bez akejkoľvek polemiky, k najhmatateľnejším počinom bruselských úradníkov z pohľadu bežných ľudí. Úplne nezmyselne si preto eurozástupcovia na seba „uplietli bič“, keď ohlasovali koniec roamingu od Vianoc 2015, ktorý napokon vôbec nepríde.

Čítajte aj Koniec roamingu: Brusel si zachraňuje imidž

Dlhé roky sa eurokomisii každé leto úspešne darilo znižovať ceny roamingu. Dokonca až do takej miery, že dnes môže Slovák v niektorých prípadoch poslať SMSku lacnejšie zo zahraničia ako v prípade, že by sa nachádzal na domácom území.

Aj vyššie uvedený príklad je samozrejme dôvodom, prečo si už celková situácia v Európe žiadala iný druh riešenia. Práve ten má teraz – na druhý pokus – prísť.

Risk nevyšiel

Ilustračná snímka Zdroj: dreamstime

Myšlienka zhody na zrušení roamingu bola viac než vhodným kandidátom na silné lákadlo voličov pred minuloročnými voľbami do Európskeho parlamentu, a to v každom členskom štáte.

Zároveň pritom platí, že „svoje“ zohrali aj viaceré médiá, ktoré sa koncu roamingu venovali zväčša povrchne – bez jasného poukázania na fakt, že schválenie Európskym parlamentom je iba prvá časť smerujúca ku konečnej dohode.

Risk nevyšiel a napokon sa celý zámer posunul – očakávané zrušenie príplatkov za služby operátorov v zahraničí má prísť v polovici roku 2017. Dovtedy získajú zákazníci aspoň „odškodné“ v podobe maximálnych príplatkov k domácim cenám (v apríli budúceho roka).

Nuž, a rovnako i v prípade aktuálne prezentovanej dohody je viac než „slušné“ dodať, že na jej celé záverečné odklepnutie si ešte počkáme.

Bez roamingovej turistiky

Telekomunikačné trhy v jednotlivých krajinách EÚ sú značne rozdielne. Stačí letmý pohľad na ceny paušálov, hoci i v najbližších, susedných krajinách. Je jasné, že akékoľvek opatrenie ich do jedného celku prosto „nezlepí“.

Cieľ je pritom jasný. Koniec roamingu má byť prínosom pre zákazníka so SIM kartou od svojho operátora, ktorý sa nachádza v zahraničí. Určite nie šancou, ako si „uchmatnúť“ lacný neobmedzený paušál v cudzine a priniesť si ho domov.

Čítajte aj Koniec roamingu: Brusel si zachraňuje imidž

Chystané limity na využívanie roamingu – za ceny ako doma – tak môžu byť dobrým riešením, pokiaľ neskĺznu k nezmyselnému obmedzovaniu zákazníkov. Vtedy by totiž z reálnej rozlúčky s roamingom zostal iba nenaplnený sen euroúradníkov.