7.7.2015 08:10 | MobilMania

Zabavte deti počas dlhej cesty. Aj na smartfóne

Zdroj: dreamstime

Spríjemnite sebe aj vašim potomkom dlhé cesty na dovolenky. Pozrite si náš výber tých najlepších hier, ktoré zabavia nielen deti.

Dlhé chvíle počas cestovania na dovolenky skráti aj smartfón. Vybrali sme aplikácie, ktoré oslovia najmä vaše deti, a tak ich na chvíľku zabavia. Chytľavé hry si zahrajú zadarmo bez prístupu na internet.

S Legom aj na cestách

Na virtuálnu prechádzku po Lego svete sa môžete vybrať s hrou Lego Juniors Create & Cruise. Pred začiatkom každej úrovne si musíte vytvoriť postavičku a auto. Na ne máte k dispozícií rôzne diely. Tie získavate zbieraním kociek počas prechádzky. Po nájdení tridsiatich sa odomkne ďalší diel.

Auto prechádza svetom stlačením vyznačeného tlačidla. Po jeho pustení sa zastaví. Tento jednoduchý princíp zvládnu aj menšie deti. Po stlačení druhého tlačidla panáčik zamáva.

Panáčika si postavíte podľa vašich predstáv

Spôsob spájania dielov môže byť ľubovoľný, a tak vzniknú rôzne kombinácie, ako napríklad princezná v policajnom aute. Záleží len na detskej predstavivosti.

Hra je určená najmä pre najmenších používateľov, z čoho vyplývajú bezpečnostné opatrenia. Softvér napríklad neobsahuje žiadne reklamy tretích strán a nákupy v aplikácii. Lego Juniors Create & Cruise si môžete stiahnuť ako pre iOS, tak i Android a Windows Phone.

Názov aplikácie Lego Juniors Create & Cruise
Podpora iOS Áno
Podpora Android Áno
Podpora Windows Phone Áno
Nákupy v aplikácii Nie
Vydavateľ The LEGO Group
Veľkosť aplikácie 48 MB

Zabaví aj starších

Aplikácia Subway Surfers je určená najmä pre staršie deti, no zabaví aj dospelých. Jej námet nepatrí medzi veľmi poučné. Vžijete sa do roly sprejera, ktorý uteká pred zákonom.

Prebiehate pomedzi tri koľajnice a zbierate mince. V ceste vám stoja rôzne prekážky, ako napríklad zábrany či idúce vlaky. Tým sa treba uhýbať pohybmi do strán, skákaním a podliezaním. Pomáhajú vám rôzne predmety, medzi ktoré patrí magnet na mince, vznášadlo a jetpack.

Po náraze do prekážky prídete o jeden herný život

Vaším cieľom je vydržať čo najdlhšie a nahrať čo najväčší počet bodov. Do hry sa môžete prihlásiť aj cez účet na Facebooku, a teda súperiť aj s vašimi priateľmi.

Hru ozvláštňujú misie. V nich máte za úlohu zozbierať buď špeciálne predmety, alebo určitý počet mincí. Tie sa dajú potom použiť pri nákupe nových sprejerov alebo vylepšení pomocných predmetov. Opäť poteší, že hra je dostupná pre všetky tri popredné mobilné platformy.

Názov aplikácie Subway Surfers
Podpora iOS Áno
Podpora Android Áno
Podpora Windows Phone Áno
Nákupy v aplikácii Áno
Vydavateľ Kiloo
Veľkosť aplikácie 40 MB

Bojovník s ovocím

Aj aplikácia Fruit Ninja stihla osloviť viaceré vekové kategórie. Hra má dve jednoduché pravidlá – posekajte všetko ovocie a vyhnite sa bombám. Úlohou hráča je ich preseknúť čo najviac.

Rozpoľte čo najviac kusov ovocia

Na výber sú tri herné módy. Klasický skončí buď po preseknutí bomby, alebo po páde viac ako troch kusov ovocia. V arkádovom režime má hráč minútu na preseknutie čo najviac kusov. Za každú bombu sa odpočíta desať bodov. Verzia Zen neobsahuje bomby. Hra trvá minútu a tridsať sekúnd.

Dostupná je taktiež verzia pre dvoch hráčov, ktorí si proti sebe zahrajú na jednom telefóne. Aplikáciu si môžete bezplatne stiahnuť v obchodoch iTunes a Google Play. Verzia pre Windows Phone je aj napriek rovnakému vydavateľovi spoplatnená sumou 0,99 eura.

Názov aplikácie Fruit Ninja Free
Podpora iOS Áno
Podpora Android Áno
Podpora Windows Phone Áno (za 0,99 eura)
Nákupy v aplikácii Áno
Vydavateľ Halfbrick Studios
Veľkosť aplikácie 93 MB

Cukríky pre zeleného žrúta

Hlavnou témou aplikácie Cut The Rope 2 je zber sladkostí. Úlohou hráča je preťať lano, v ktorom je upevnený cukrík. Ten má počas svojho pádu chytiť čo najväčší počet z troch hviezdičiek a spadnúť hlavnému hrdinovi hry do úst. Pomáhajú vám pomôcky ako portál, balóny, bomby a nápoveda. Pri sekaní je ale nutné použiť logické myslenie.

Useknite lano tak, aby cukrík spadol na správne miesto

V niektorých úrovniach sú dostupné aj iné herné módy. V prvom je potrebné chytiť všetky hviezdičky v časovom limite. V ďalšom zase zbierať ovocie rozmiestnené po celom displeji.

Hra je zdarma, obsahuje ale reklamy, ktoré sa dajú odstrániť zakúpením balíčka v hodnote 2,59 eura.

Názov aplikácie Cut The Rope 2
Podpora iOS Áno
Podpora Android Áno
Podpora Windows Phone Áno
Nákupy v aplikácii Áno
Vydavateľ ZeptoLab
Veľkosť aplikácie 94 MB

Herná klasika aj pre dospelých

Míny boli jednou z mnohých hier, ktorými sme si krátili náš čas aj vtedy, keď nešiel internet. Dostali sa samozrejme aj na smartfóny, a tak si ich zahráme i na cestách.

Klasická hra aj v smartfóne

V tejto jednoduchej hre máte za úlohu nájsť všetky dostupné míny na základe čísla, ktoré hovorí o tom, koľko vybuchujúcich nástrah sa v jeho najbližšom okolí nachádza. Ak omylom kliknete na mínu, „vybuchnete“ a hra končí.

Aplikáciu si zdarma a bez reklám stiahnete pre operačný systém Android. Alternatívy však existujú aj na zvyšné platformy. Z obchodu iTunes si môžete stiahnuť hru Mines – A modern take on Minesweeper. Na smartfóny s operačným systémom Windows Phone zase verziu Microsoft Minesweeper.

Názov aplikácie Mines (Minesweeper)
Podpora iOS Nie, alternatíva Mines – A modern take on Minesweeper
Podpora Android Áno
Podpora Windows Phone Nie, alternatíva Microsoft Minesweeper
Nákupy v aplikácii Nie
Vydavateľ Devisnik
Veľkosť aplikácie Závislá od zariadenia

Vyskúšajte sa v kvíze

Zábavu aj poučenie nájdete v aplikácii Kvíz o Slovensku. Tá má formu známej hry Milionár. Hráč má k dispozícii nielen štyri odpovede, ale aj pomôcky ako názor publika či vylúčenie polovice odpovedí so žolíkom 50/50. Možná je aj výmena otázky za inú.

Súčasťou sú aj herné štatistiky

Otázky sú z rôznych kategórií, medzi ktoré patrí história, hudba, zemepis či zastarané slová. Všetky sa, samozrejme, týkajú Slovenska. Používateľ môže nové otázky pridávať aj sám.

Svoje doterajšie úspechy si hráč pozrie v štatistikách. Obsahujú počty položených a správne alebo nesprávne zodpovedaných otázok. 

Názov aplikácie Kvíz o Slovensku
Podpora iOS Nie
Podpora Android Áno
Podpora Windows Phone Nie
Nákupy v aplikácii Áno
Vydavateľ Tiny Ghost
Veľkosť aplikácie 3,7 MB

Skúška zo zemepisu v mobile

Ďalším kvízom je aplikácia s názvom Zemepis Kvíz Hra a dostávať v ňom budete najrôznejšie otázky týkajúce sa geografie. Hráč háda krajinu, ku ktorej patrí vlajka, hlavné mestá štátov, meno krajiny vyznačenej na mape či názvy kultúrnych pamiatok zobrazených na obrázku. Dostupná je však len v angličtine.

Otázky sa týkajú krajín celého sveta

Vyskúšať sa dajú štyri herné módy. Tri sa líšia počtom otázok, pričom prvý ich obsahuje 10, druhý 25 a tretí 50. Posledný síce nemá určený počet otázok, hra ale končí po piatich chybách. Vo všetkých musí hráč odpovedať v časovom limite.

Názov aplikácie Zemepis Kvíz Hra
Podpora iOS Áno
Podpora Android Áno
Podpora Windows Phone Nie
Nákupy v aplikácii Nie
Vydavateľ Webelinx
Veľkosť aplikácie 15 MB