7.7.2015 14:39 | Bleskovky MobilMania.sk

O2 spustilo 3G v 26 nových lokalitách, pozrite si ich zoznam

Zdroj: dreamstime

Operátor sprístupnil sieť tretej generácie do ďalších častí Slovenska, LTE zatiaľ nerozširuje.

Zákazníci O2 môžu využívať rýchlu sieť cez 3G v desiatkach nových obcí. Teoretické rýchlosti siete sú 14,4 Mbit/s pre download a 2 Mbit/s pre upload. Nižšie uvádzame presný zoznam lokalít.

3G pribudlo do lokalít : Kľačany, Sasinkovo, Lúka, Horná Streda, Rakoľuby, Kočovce, Klátova Nová Ves, Turčianky, Chtelnica, Dolný Lopašov, Veľké Kostoľany, Veselé, Rakovice, Kovarce, Čeľadince, Krnča, Baštín, Kuzmice, Jacovce, Prašice, Nemečky, Duchonka, Radošina, Nitrianska Blatnica, Veľké Ripňany a Malé Ripňany.

Mobilný operátor deklaruje, že sieť tretej generácia je dostupná už pre takmer 70 percent populácie.

4G: Do konca roka iba v trinástich mestách

O2 pôvodne hovorilo, že do konca roka sprístupní LTE pre polovicu zákazníkov. Neskôr plán provider  zredukoval na polovicu a tento zámer naďalej platí.

Aktuálne má 4G iba v časti dvoch najväčších miest – v Bratislave a Košiciach. Spolu sú rýchle dáta dostupné pre 165 tisíc, čo sa rovná pokrytiu v jednotkách percent, presné číslo operátor nekomunikuje.

. Zdroj: Ján Trangel

Sieť bola spustená v decembri minulého roka, odvtedy sa dostupnosť nerozširovala.

V ktorých mestách ma byť LTE od O2 do konca roka? Trnava, Nitra, Trenčín, Žilina, Banská Bystrica, Prešov, Poprad, Zvolen, Považskú Bystricu, Martin a Prievidza. Čiastočné pokrytie v Bratislave a Košiciach už operátor má v súčasnosti.

Ako je na tom konkurencia?

  • 4G od Telekomu je dostupná pre 57,8 percenta. Rýchla sieť od providera je v 109 mestách a stovkách obcí. 
  • Sieť štvrtej generácie od Orangeu je sprístupnená pre 57,2 percenta populácie. Celkovo sú dáta cez 4G dostupné už v 105 mestách a 159 obciach. 
  • LTE od Swanu je dostupné pre 30-percent obyvateľstva, uvádza operátor. Sprístupnené je v 53-lokalitách, niektoré z nich sú pokryté iba čiastočne.