8.7.2015 11:57 | Bleskovky MobilMania.sk

Waze ide po stopách Uberu. Ponúkne spoplatnený odvoz

Zdroj: dreamstime

Naplánovať cestu a nechať sa odviezť bude možné aj cez novú aplikáciu. Ľudia si sami určia, za akú sumu.

Dopravná a navigačná aplikácia Waze by sa už čoskoro mohla rozšíriť o zaujímavú funkciu, ktorá ušetrí čas aj peniaze.

Firma Google, ktorá projekt Waze vlastní, totiž testuje službu Ridewith. S ňou sa ľudia medzi sebou budú môcť dohodnúť na platenom odvoze. Na novinku upozornil portál Engadget.

Pôjde to rýchlo a jednoducho

Ilustračná snímka Zdroj: dreamstime

Používanie aplikácie by malo byť veľmi jednoduché a účelné. Používateľ, ktorý potrebuje odvoz na určené miesto, zadá v aplikácii požiadavku na prepravu. Vyplní miesto nástupu, cieľovú lokalitu a samozrejme sumu, ktorú je ochotný za takúto cestu zaplatiť. Vodič, ktorý aplikáciu používa, následne môže tieto požiadavky prezerať a prípadne ich aj prijať.

Výhodou novinky má byť integrovaný spôsob platenia za takto poskytnutý odvoz. Google však neumožní na odvoze vodičom zarábať, ale len prijímať oprávnené platby za spotrebované palivo. Ako to bude ošetrené v realite zatiaľ nevedno, je možné, že takýto odvoz bude môcť šofér poskytnúť napríklad len dvakrát denne.

Rovnako zatiaľ nie je jasné, kedy by sa novinka mohla rozšíriť do väčšej časti sveta a či medzi dostupnými krajinami nájdeme aj Slovensko. Služba sa totiž momentálne testuje iba v časti Izraela. Na viac informácií si budeme musieť ešte nejaký čas počkať.