9.7.2015 09:05 | MobilMania

Aký je mobilný Windows 10? Microsoft pokračuje v prípravách

Zdroj: archív

Windows 10 pre PC je už za dverami, no nezaháľa ani vývoj jeho mobilnej verzie. Aktuálne prináša prehliadač Edge a zvýšenú stabilitu.

Hoci Microsoft výrazne preriedil rady zamestnancov svojej mobilnej divízie, nič to nemení na plánoch priniesť Windows 10 na všetky platformy.

Nový operačný systém určený pre smartfóny je očakávaný už v najbližších mesiacoch a najnovšie zostavenie preto prinieslo viacero dôležitých zmien.

Americká spoločnosť finišuje s prípravou hlasovej asistentky Cortana, aplikácie presúva pod svoj nový obchod a Project Spartan prichádza vo vylepšenej podobe a s oficiálnym názvom.

Čítajte aj Aký je mobilný Windows 10? Microsoft pokračuje v prípravách

Nastupuje Microsoft Edge

V predposlednom zostavení prišla pomerne veľká zmena. Internet Explorer sa v nej už totiž neobjavil. V najnovšom builde 10149 sa dočkal vylepšení aj Project Spartan, ktorý tentoraz vidíme už pod oficiálnym označením – Microsoft Edge.

Prehliadač Edge prešiel v porovnaní so pôvodným Spartanom (úplne vpravo) výraznejšou premenou

Na základe odozvy od používateľov sa navigačný panel opäť presunul do spodnej časti obrazovky. To nám umožnilo príjemnejšie ovládanie, pričom ovládacie prvky už nie sú „roztrúsené“ po jednotlivých stranách displeja.

V nastaveniach už štandardne môžeme zmeniť natívny spôsob prehliadania webu – a teda mobilné, prípadne desktopové zobrazenie stránok. Do sekcie Hub navyše pribudol správca stiahnutých položiek, ktorý v doterajších verziách prehliadača chýbal.

Hub poslúži na všetko spojené so surfovaním po webe

Za zmienku stojí aj jednoduché pripínanie záložiek priamo na domovskú obrazovku smartfónu. Možnosť je ľahko dostupná priamo z hlavného menu. Za pomoci priečinkov si tak môžeme vytvoriť rýchly prístup k najobľúbenejším stránkam.

Nový Store naberá na dôležitosti

Microsoft pokračuje v úpravách vzhľadu, ktoré už vo väčšine systému dali zabudnúť doterajšiemu dizajnovému jazyku Windows Phone. S každým zostavením doteraz prichádzali ďalšie upravené natívne aplikácie, no to sa však z časti zmení.

Nový Store beta nepôsobí tak pútavo ako obchody konkurenčných platforiem

Aktualizácia aplikácií totiž odteraz nebude viazaná na vydanie ďalšej verzie systému. Namiesto toho budú všetky vylepšenia distribuované prostredníctvom beta verzie nového obchodu Store.

Vylepšené multimédiá

Kompletnou premenou prešla už dávnejšie aplikácia Photos. Aktuálne ju nasledovali ďalšie multimediálne nástroje, a to prehrávače hudby a videí.

Zatiaľ čo u fotografií konečne funguje sľubované zobrazenie v albumoch, aplikácie Music a Movies & TV sa predstavili v úplne novom šate. A najmä v prípade hudobného prehrávača ide o zmenu k lepšiemu. Prostredie aplikácie je jednoduché a intuitívne, no zároveň pôsobí príjemne aj na pohľad.

Nový prehrávač hudby je oveľa prehľadnejší • Vďaka prepojeniu s OneDrive je možné získať prístup k fotografiám v PC

Drobných vylepšení sa dočkali aj Outlook nástroje pre e-mail a kalendár. Odrážajú sa od predchádzajúcich verzií a Microsoft pomaly ladí ich používateľské prostredie. To je sympatické najmä v prípade správcu e-mailových účtov, ktorý je konečne plnohodnotným kancelárskym pomocníkom. Drobným nedostatkom je snáď len nedotiahnutá synchronizácia s Gmail kontom pri označovaní (ne)prečítaných správ.

Plynulejší a uhladenejší

Zostavenie 10149 však najviac zaujalo svojim čiastočným zameraním sa na výkon a stabilitu. Veľa chýb a drobných múch bolo konečne odstránených. Napríklad, opravené škálovanie živých dlaždíc navrátilo ostré tvary ikonám.

Po dlhšom čase sme sa dočkali aj upravených animácií či odladenia viacerých grafických nezrovnalostí v používateľskom prostredí. Nezmizli však úplne všetky, aktuálne najväčšia chyba spôsobuje použitie nesprávnej farebnej schémy v hlavných paneloch aplikácií či v notifikačnej oblasti.

Rýchle vyhľadávanie teraz viac ladí so zvyškom UI • Funkcia ovládania jednou rukou presunie hornú časť obrazovky priamo pod palec

Používateľa to však nijak neobmedzuje, naopak, Microsoft urobil systém opäť o niečo svižnejší a stabilnejší. U Windows Insider komunity si nové zostavenie vyslúžilo slová chvály, no americký gigant má pred sebou ešte stále dlhú cestu.

Dobrou správou je, že už v týchto dňoch by mal presúvať svoje „výrobné“ kapacity práve na mobilnú platformu. A to najmä za účelom zlepšenia stability platformy. Čoskoro si tak do radov testerov nájdu cestu aj náročnejší používatelia, ktorí voči chybám a nedostatkom doposiaľ nemali toľko pochopenia.

Čítajte aj Aký je mobilný Windows 10? Microsoft pokračuje v prípravách