13.7.2015 01:00 | MobilMania

Najlepšie aplikácie na dovolenku, ktoré sú zadarmo

Zdroj: dreamstime

Smartfón dokáže zjednodušiť aj vašu dovolenku. Mapy, slovníky, či turistickí sprievodcovia sa vám zmestia aj do vrecka.

Tento článok sme aktualizovali: Hodnotné materiály z času na čas dopĺňame o nové informácie, poznatky či screenshoty, naopak neaktuálne rady či informácie dáme preč a nahradíme novými. Všetky doplnené články označujeme.

Cestovanie nebolo ešte nikdy jednoduchšie. Vďaka moderným mobilným telefónom môžete mať pri sebe osobného tlmočníka alebo si viete nájsť najlepší podnik v okolí.

Pripravili sme pre vás výber tých najlepších dovolenkových aplikácií dostupných zadarmo. Aplikácie vám odporúčame sťahovať primárne cez Wi-Fi sieť, aby ste sa vyhli prípadným vysokým poplatkom za mobilné dáta u vášho operátora.

Menová kalkulačka vo vrecku

Pri nákupoch v zahraničí rozhodne pomôže menová kalkulačka. Aplikácia XE Currency (iOS - Android ) je zameraná na prepočty mien z celého sveta. V nej nájdete nielen prevody na základe aktuálnych kurzov, ale aj grafy ich vývoja za vami vybrané obdobie.

fotogaléria
XE Currency je komplexný nástroj na rýchly prevod mien a kontrolu kurzov. Zdroj: redakcia

Preskúmajte Slovensko

Známe pamiatky či skryté zákutia Slovenska ľahko objavíte v aplikácii vypadni.sk . Samotné lokality sú zoradené podľa ich vzdialenosti od vašej aktuálnej polohy alebo podľa kategórií. Medzi ne patria možnosti ubytovania, či rôzne prírodné a historické pamiatky.

fotogaléria
Aplikácia predstavuje komplexného turistického sprievodcu. Zdroj: Adam Harmada

Aj keď aplikácia vyžaduje prístup na internet, vami vybrané miesto si môžete stiahnuť a prezerať aj bez internetu. Vo svojom mobile tak budete mať neustále k dispozícii nielen rôzne informácie o pamiatke, ale aj možnosť navigácie.

Cestujte na bicykli

Milovníci cyklistiky si prídu na svoje v aplikácii Bikemap (Android - iOS ). S jej pomocou dokážete sledovať svoju polohu cez systém GPS. Zaznamenajú tiež prejdenú vzdialenosť, trvanie a rýchlosť jazdy, či spálené kalórie.

fotogaléria
Bikemap pomôže s výletmi na bicykli. Zdroj: redakcia

Aplikácia je po prihlásení synchronizovaná s webovou stránkou. Trasu tak vytvoríte nielen z mobilu, ale aj z vášho webového prehliadača.

Nemusíte ich však vymýšľať úplne sami. Bikemap totiž pridáva vyhľadávanie trás vytvorených inými používateľmi. Tie si nájdete buď na základe ich názvu, alebo priamo na mape.

Vyberte si podľa vašej chuti

Recenzie reštaurácií, barov, kaviarní, nočných podnikov a obchodov nájdete aj v aplikácii Foursquare (iOS - Android ). Výsledky vyhľadávania sa vypíšu buď na základe ich vzdialenosti od vašej aktuálnej polohy, alebo podľa zadaného slova či názvu jedla.

fotogaléria
Foursquare ukáže zaujímavé miesta v okolí. Zdroj: redakcia

Obľúbené miesta si uložíte do záložiek. Podniky, ktoré ste navštívili, môžete ohodnotiť, prípadne k nim napísať recenziu.

Preloží text na obrázku

Šikovným tlmočníkom sa môže stať aplikácia Prekladač Google (iOS - Android ). Vety do nej zadáte viacerými spôsobmi. Najviac používané z nich sú cez klávesnicu a hlasom. Aplikácia však pridáva ďalšie metódy.

Prvou je odfotenie snímky. Na nej vyhľadá slová, ktoré potom preloží. Druhým spôsobom je vkreslenie prstom. Na základe tvaru písmen rozpozná vami zadané slovo určené na preklad. Preložiť však dokáže aj hovorenú reč či priamo celú konverzáciu.

fotogaléria
Google Prekladač je zrejme najlepším softvérom na preklad textu zadarmo. Zdroj: redakcia

K slovníku sa dostanete aj bez prístupu na internet. V aplikácii sú na stiahnutie zdarma dostupné celé jazyky vrátane slovenčiny. Každý ale zaberá niekoľko stoviek megabajtov.

Najmä pre anglicky hovoriacich

Cestovatelia, ktorí si chcú rozšíriť svoje obzory o nový jazyk, môžu skúsiť aplikáciu Duolingo (iOS - Android ). Aplikácia vám hravou formou poskytne lekcie jazykov ako nemčina, taliančina, francúzština či španielčina.

Kurzy ale nie sú v slovenčine, musíte tak vedieť aspoň jeden rozšírenejší jazyk. Kurz angličtiny je dostupný aj pri znalosti češtiny.

fotogaléria
Duolingo naučí cudzí jazyk hravou formou. Musíte ale ovládať angličtinu, prípade češtinu. Zdroj: redakcia

Na jej používanie je potrebný prístup na internet. Po prihlásení sú kurzy dostupné aj na webovej stránke.

Detailné informácie o premávke

Súčasnú dopravnú situáciu nájdete v aplikácii Waze (iOS - Android ). Tá obsahuje aktuálne informácie o zápchach, hliadkach, či dopravných nehodách. Nahlasujú ich samotní používatelia. Možné trasy sa potom nahlásenej doprave prispôsobia. Aplikácia potrebuje prístup na internet. Hlasový balíček je opäť dostupný aj v slovenčine.

fotogaléria
Na mape si môžete zobraziť všetko od parkov až po nemocnice. Zdroj: Adam Harmada

Svoju trasu môžete zdielať so svojimi blízkymi. Tí po prijatí odkazu dokážu sledovať vašu aktuálnu polohu a čas príchodu nielen z mobilu, ale aj z počítača.

Rezervácia aj z mobilu

Ak sa radi rozhodujete na základe skúseností iných ľudí, môžete vyskúšať TripAdvisor (iOS - Android ). Pôvodne webová stránka sa rozšírila aj o mobilné aplikácie. V tých si dokážete pozrieť ceny, informácie a recenzie nielen hotelových izieb, ale aj reštaurácií, voľnočasových aktivít a letov.

fotogaléria
Rezervácia ubytovania je so smartfónom extrémne rýchla a jednoduchá. Zdroj: redakcia

Aj známe stránky na objednávanie ubytovania, booking.com a hotels.com , sú k dispozícii aj ako aplikácie pre smartfóny. V nich si okrem samotnej objednávky môžete pozrieť informácie ako kontaktné údaje, popis a vybavenie hotela. Dokážu tiež vypočítať cenu dovolenky na základe vami zadaných kritérií o počte osôb a type izby. Dostupné sú aj recenzie od iných používateľov.