18.7.2015 07:00 | MobilMania

Mobilní operátori: Držia sa sieťovej neutrality?

Zdroj: dreamstime

Rýchlostné obmedzenia vybraných typov služieb by vás v prípade veľkej väčšiny dátových balíčkov postihnúť nemali.

fotogaléria
Ilustračná snímka Zdroj: dreamstime

Orange, Telekom ani O2 v prípade aktuálne ponúkaných dátových programov neznižujú rýchlosť napríklad pri torrentoch či využívaní IPTV.

Swan naopak na limity upozorní vopred – priamo v materiáloch k 4G službe.

Takzvaná sieťová neutralita, zabezpečujúca rovnaký prístup operátorov k obsahu, by sa najnovšie mala stať realitou naprieč celou EÚ. V súvislosti s týmto zámerom sme zisťovali aktuálnu situáciu u mobilných operátorov.

Čítajte aj Mobilní operátori: Držia sa sieťovej neutrality?

Orange a Telekom: Rozdiely nerobíme

Orange neobmedzuje žiadne protokoly, teda zákazník pristupuje k čerpaniu dát cez rozličné protokoly podľa vyťaženosti daného prístupového bodu,“ vraví hovorkyňa Orangeu Alexandra Piskunová s tým, že zámerom je dodržať sieťovú neutralitu.

Rovnakú stratégiu v prípade mobilnej siete má Telekom . Torrenty či videostreaming nie sú blokované ani špeciálne obmedzované. „Žiadne rýchlostné obmedzenia na uvedené typy služieb na mobilných sieťach neaplikujeme,“ ozrejmil hovorca Telekomu Michal Korec.

O2: S výnimkou staršieho programu

Rovnakú situáciu potvrdzuje i O2 , avšak len v prípade nových balíčkov s dátami. „O2 Slovakia nemá žiadne rýchlostné obmedzenia pre vybrané aplikácie – ako torrent či IPTV – na aktuálne ponúkaných dátových produktoch,” popisuje hovorkyňa O2 Martina Jamrichová.

Operátor uplatňoval vybrané rýchlostné limity pôvodne pri balíčku O2 Data Neobmedzene. Ten je od roku 2011 nedostupný pre nové aktivácie, avšak pôvodní zákazníci ho môžu využívať dodnes.

Čítajte aj Mobilní operátori: Držia sa sieťovej neutrality?

Swan: S obmedzeniami

Štvrtý operátor Swan má zatiaľ v ponuke jeden dátový balík, ktorý je rýchlostne limitovaný v prípade videostreamovacích služieb. Obmedzením sú 2 Mbit/s. Takisto sú obmedzené P2P siete (torrenty) – na 1 Mbit/s.

Služba od Swanu umožňuje zákazníkovi využiť 100 GB dát plnou rýchlosťou 50 Mbit/s a ďalšie dáta spomalene – s 1 Mbit/s.

V cenníku je aj ďalší limit, ktorý zatiaľ Swan neuplatňuje – a to 10 GB plnou rýchlosťou pre streaming, teda služby ako YouTube, Vimeo či Deezer. Streamingom je napríklad aj sledovanie televízie či rozhlasových staníc na internete.

Balíček od Swanu ponúka štedrých 100 GB dát za 5 eur mesačne. Ide o úvodnú, časovo obmedzenú akciu, ktorá platí do konca roka. Služba má zároveň len obmedzené pokrytie – dostupná by mala byť tretine obyvateľov Slovenska.

Až jesenný príchod Poštatelu, spoločného operátora Swanu a Slovenskej pošty, by mal ukázať, aké limity pre dáta bude Swan uplatňovať dlhodobo.

Čítajte aj Mobilní operátori: Držia sa sieťovej neutrality?