21.7.2015 05:30 | MobilMania

Test Huawei P8 Lite: Takto sa má šetriť

Zdroj: Ľubomír Vnuk

Huawei ukazuje, ako má vyzerať lacná verzia top modelu. P8 Lite šetrí s rozumom.

Mániu okolo osekaných verzií vlajkových lodí rozpútal mimoriadne obľúbený Samsung Galaxy S3 mini . Odvtedy sme videli kopec menších súrodencov známych modelov, ktorí však neskôr trochu zmenili smer aj cieľovú skupinu. Pojem „mini“ sa pri obrích uhlopriečkach zdal byť trochu scestný a minimalistické neboli ani cenovky.

Čítajte aj Test Huawei P8 Lite: Takto sa má šetriť

Huawei vo svojej novinke používa vhodnejšie označenie „Lite“. A už vopred ho musíme pochváliť za to, že poriadne zrazil cenu pri zachovaní solídnej výbavy.

Luxusne plastový

Aj keď lacnejšia novinka šetrila pri vyberaní konštrukčných materiálov, rozdiel bude prekážať málokomu. Najmä v bielom farebnom vyhotovení vyzerá plastové telo naozaj dobre, a to aj na dotyk. Pri porovnaní s vybavenejším bratom si všimneme najmä hrubší profil, inak je ale množstvo prvkov veľmi podobných. Plusom je tiež pevnosť konštrukcie aj pri silnejšom stlačení.

fotogaléria
V bielom vyzerá novinka vynikajúco, dobrý dojem Zdroj: Ľubomír Vnuk

Zámok displeja a ovládač hlasitosti umiestnil výrobca na pravú hranu. Klávesy by si zaslúžili lepšie odlíšenie od okolia, v zásade to ale pri používaní nijak neprekáža. Prst totiž na ich miesto padá tak nejak automaticky.

fotogaléria
Klávesy na boku sú vhodne umiestnené, od okolia Zdroj: Ľubomír Vnuk

Na tej istej strane nachádzame tiež dvojicu slotov pre SIM karty, jeden vo formáte nanoSIM, druhý pre veľkosť microSIM. Dôležité je podotknúť, že v sieťach 3G a 4G pracuje iba jedna, karta s podporou 2G bude teda určená prednostne pre príjem hovorov a správ.

V ponuke si môžeme jednoducho zvoliť, ktorá karta bude predvolená pre mobilné dáta a ktorá pre hlasovú a textovú komunikáciu. P8 Lite si našiel cestu aj do akcií mobilných operátorov. Dvaja najväčší ho ale ponúkajú iba vo verzii s podporou jednej SIM.

Zvyšok lemovania telefónu poskytuje miesto pre štandardnú dvojicu konektorov: microUSB a 3,5 mm jack. Dizajn mriežky reproduktora a mikrofónu v spodnej časti už dobre poznáme.

Dvojica konektorov obsadila hornú a spodnú hranu

Výdrž nepoteší

Štíhle telo a umiestnenie SIM kariet napovedá, že zadný kryt nie je odnímateľný a batéria teda nie je vymeniteľná bez servisného zásahu. Akumulátor má v porovnaní s drahším modelom asi o pätinu nižšiu kapacitu (celkovo 2 200 mAh), čo neveští nič dobré v oblasti výdrže.

fotogaléria
SIM karty vkladáme do dvojice zásuviek. O jednu Zdroj: Ľubomír Vnuk

Aj keď to displej kompenzuje nižšou spotrebou energie v porovnaní s FullHD panelom, v konečnom dôsledku nie sme s frekvenciou nabíjania spokojní. Už mierne zvýšená záťaž znamená každodenné nabíjanie, dva dni potiahne Huawei u aktívneho používateľa len veľmi zriedka.

Farebný odtieň displeja je možné prispôsobiť, farby však v štandardnom nastavení podáva výborne - Odhady výdrže s úsporným režimom sú už tradične príliš optimistické

Z displeja oproti plnohodnotnej P8 odhryzol výrobca po uhlopriečke presne 0,2 palca. Výsledkom je 5-palcový IPS LCD panel s rozlíšením 720 × 1 280 bodov, čo predstavuje hustotu zobrazenia 294 ppi. Tabuľkovo to síce neznie príliš lákavo, báť sa ho však rozhodne netreba. P8 Lite verne podáva farby a má aj slušné pozorovacie uhly. V prípade potreby sa dá farebný odtieň obrazovky doladiť v nastaveniach.

Občas zaváha

Škrty v rozpočte postihli hardvérovú výbavu telefónu. Procesor Cortex-A53 disponuje 8 jadrami, avšak všetky pracujú s nižšou taktovacou frekvenciou 1,2 GHz. Použitý je čipset HiSilicon Kirin 620, o grafiku sa stará Mali-450MP4. Pamäť RAM má zdravo priemernú kapacitu 2 GB.

Emotion UI sa od čistého Androidu líši. Nie každému bude vyhovovať

Vo výsledku si smartfón poradí so systémom Android 5.0.2 Lollipop dobre, aj v tejto triede sme už ale videli svižnejšie kúsky. Dôvodom je najmä výrazná grafická úprava od výrobcu, Huawei siahol po nadstavbe Emotion UI vo verzii 3.1. Po dizajnovej stránke si pochvaľujeme, za tie roky sa zo systému stalo veľmi príjemné miesto na prácu aj zábavu.

Rozdelenie notifikačného centra na dve časti vidíme čoraz častejšie a to sa nám nepáči

Z hľadiska funkčnosti by sme ale preferovali čistý Android. Predsa len, zaváhanie cítiť aj pri základných operáciách ako je pohyb v ponuke či prepínanie medzi aplikáciami. Graficky náročnejšie hry zvláda mobil prekvapivo dobre, jediným vedľajším účinkom je citeľné zahrievanie. Dokonca aj pri surfovaní po webe či sledovaní videí sa stáva z mobilu malé vykurovacie teleso.

Nie všetky doplnky si nájdu široké využitie. Nad demoverziami hier krútime hlavou

Huawei si neodpustil niekoľko doplnkov v podobe predinštalovaných aplikácií. Berieme, kancelársky balík je fajn, takisto digitálna lupa či pokročilé poznámky. Demoverzie hier, čítačka magazínov či správcu systému však považujeme za zbytočnosti, ktoré iba zaberajú cenné miesto. Ukrajujú zo 16GB vnútornej pamäte, rozšíriteľnej o microSD kartu. Ak vám nejde do hlavy, kde sa pamäťové médium ukrýva, vedzte, že sa musí o miesto deliť s jednou zo SIM kariet.

Grafické motívy či digitálna lupa sú vcelku vítanými bonusmi

Emotion UI má aj niekoľko vysoko pozitívnych stránok. Oceňujeme zjednodušený režim s veľkými ikonami najdôležitejších funkcií. Rýchly prístup k vybraným funkciám pomocou kreslenia písmen po displeji je takisto šikovné riešenie. Mnohých tiež poteší dostupnosť rôznych grafických motívov.

Jednoduchý režim a zaujímavý prístup k najpoužívanejším funkciám patria k pozitívam použitej nadstavby

Selfie v ázijskom štýle

Huawei P8 Lite podporuje v LTE sieťach maximálne prenosové rýchlosti do 150/50 Mbit/s, nové ultrarýchle prenosy vo vybraných lokalitách si s ním teda neužijeme. Ťažko to však v tejto triede považovať za nedostatok. Samozrejmosťou je Wi-Fi a lokálne využijeme tiež bezdrôtové pripojenie cez Bluetooth či NFC. Prehliadanie webu je vďaka uhlopriečke pohodlné, ocenili by sme iba o kúsok rýchlejšiu odozvu a svižnejšie reakcie.

Multimédiá má pod palcom 13-megapixelový snímač s automatickým zaostrovaním. Absencia optickej stabilizácie, ktorou sa pýši model P8, je logická. Rozdiel v kvalite snímok je ale väčší, než by sme chceli. Fotografie, ktoré sme zhotovili, trpia nevýraznými detailami, chýbajú im farby a vo výsledku ich radíme pod priemer aj v danej cenovej skupine.

fotogaléria
Šošovka na zadnej strane nevyčnieva nad povrch, Zdroj: Ľubomír Vnuk

Veľká škoda, po funkčnej stránke je totiž foťák výborne vybavený. Poteší HDR režimom, nastavením ISO, funkciou sledovania objektov či detekciou tváre. Úsmevnými vedia byť takzvané „skrášlené selfie“, ktoré dokážu úpravy fotiek vďaka vyhladzovaniu pleti či zväčšovaniu očí dotiahnuť až do extrémov v štýle ázijského gýča.

Foťák ponúkne kopec funkcií aj atraktívne rozhranie, kvalita snímok je na tom horšie

Pri fotení „selfies“ pomáha 5Mpx fotoaparát na prednej strane. P8 Lite si poradí aj s videami, a to v maximálnom rozlíšení FullHD pri frekvencii 30 snímok za sekundu. Kvalita videa je porovnateľná s fotkami, netreba teda čakať zázraky.

fotogaléria
Huawei P8: Testovacia fotografia Zdroj: Ľubomír Vnuk

Viac ukážkových fotografií nájdete v galérii >>>

Hodnotenie: Cena je výborná

Cena Huawei P8 Lite štartuje pod úrovňou 220 eur, čo je veľmi sympatické číslo. Fakt, že klasická P8 stojí takmer dvojnásobok naznačuje, že si modely vzájomne nekonkurujú. Zákazníci tejto čínskej firmy ale pomer ceny k výkonu vnímajú veľmi pozorne. Lacnejší model dokázal ušetriť na vhodných miestach a preto sa zdá byť omnoho rozumnejšou kúpou. Minimálne na našom trhu mu predpovedáme lepšie predajné výsledky.

Jediným reálnym nedostatkom, ktorý sa ukáže v praxi, je slabší fotoaparát. Všetky ostatné kompromisy sa dajú prehltnúť. Mobil tak ponúkne kvalitný displej, príťažlivý dizajn a aj hardvér postačujúci na bežné používanie. Grafická nadstavba výrobcu je síce svojská a má svoju zásluhu na pomalších reakciách, zároveň ale prichádza s mnohými šikovnými riešeniami a je vhodná aj pre menej skúsených používateľov smartfónov.

Huawei P8 Lite si už našiel cestu do akciovej ponuky Telekomu a Orange, avšak iba vo verzii s podporou jednej SIM. To ale vzhľadom na zdieľanie slotu s pamäťovou kartou a pomerne skromnú vnútornú pamäť nie je zásadným nedostatkom. Na voľnom trhu a v ponuke O2 nájdete zariadenie s podporou dvoch SIM kariet tak, ako sme to testovali.

Najvážnejším konkurentom novinky bude Lenovo P70 , ktoré rozdrví Huawei v oblasti výdrže batérie. Zaujímavou alternatívou je tiež príbuzný a výrazne lacnejší Honor 4C .

Názov zariadenia Huawei P8 Lite
Rozmery 143 × 70.6 × 7,7 mm
Hmotnosť 131 g
Uhlopriečka displeja 5 palcov
Technológia a rozlíšenie displeja IPS LCD,720 × 1 080 (294 ppi)
Čipset HiSilicon Kirin 620
Procesor 8-jadrový Cortex-A53, 1,2 GHz
Grafické jadro Mali-450MP4
Operačná pamäť RAM 2 GB
Priestor pre dáta 16 GB
Počet súčasne aktívnych SIM 2 SIM
Podpora LTE Áno
Hlavný fotoaparát 13 Mpx
Sekundárny fotoaparát 5 Mpx
Operačný systém Android 5.0.2, grafická nadstavba Emotion UI 3.1
Orientačná cena s DPH 220 eur