20.7.2015 10:35 | Bleskovky MobilMania.sk

Koniec SIM kariet? Apple a Samsung jednajú s operátormi

Zdroj: dreamstime

Nový štandard pre SIM karty sa objaví možno už budúci rok.

ikona SIM karty Zdroj: dreamstime

Technologickí giganti Apple a Samsung spolupracujú na implementácii nového štandardu pre SIM karty.

S jeho pomocou by bola zmena operátora výrazne jednoduchšia. S jednotlivými telekomunikačnými spoločnosťami už o návrhu rokujú, pričom takzvané e-SIM by mohli prísť už niekedy v roku 2016. Informáciu prináša portál The Verge.

e-SIM, ktoré budú vložené priamo v telefóne, umožnia jednotlivým používateľom prepínať medzi operátormi bez potreby novej karty. Vďaka univerzálnym SIM bude výber operátora iba záležitosťou rozhrania telefónu.

Apple sa o odstránenie SIM kariet pokúsil už v minulosti , išlo o takzvanú Apple SIM. Dodávaná bola v USA a Veľkej Británii so zariadením iPad Air 2. U 3G verzie tohto tabletu si mohli zákazníci vybrať operátora, u ktorého na určité obdobie zaplatili krátkodobý dátový program.

Čítajte aj Koniec SIM kariet? Apple a Samsung jednajú s operátormi

Podľa všetkého by sa však Apple SIM zatiaľ nemala vytratiť. Je teda veľmi pravdepodobné, že spoločnosť, ešte pred vydaním e-SIM, sprístupní svoje karty pre ďalšie krajiny a zariadenia. Tento krok by okrem iného mohol pozitívne ovplyvniť aj hrúbku budúceho smartfónu od Apple .

Veľkí operátori súhlasia

Viacero veľkých telekomunikačných spoločností ako AT&T, Vodafone, Telefonica, Deutsche Telekom či Orange, spolu s ďalšími medzinárodnými operátormi, údajne s prechodom na e-SIM súhlasia. Proces vývoja nového štandardu však stále prebieha, pričom snaha oboch firiem nemusí znamenať všetko.

Každopádne, prechod na „svet bez SIM“ čaká ešte dlhá cesta a zatiaľ nie je jasné, ako celá technológia bude fungovať. Mohlo by to ale nielen výrazne pomôcť pri zmene operátora, ale aj pri cestovaní do zahraničia. Prípadne pri situáciách, kedy bývalo zariadenie blokované iba pre konkrétneho poskytovateľa služieb.