22.7.2015 09:05 | Bleskovky MobilMania.sk

Nokia vraj predá mapy nemeckým automobilkám. Predstaví produkt pre virtuálnu realitu

Zdroj: archív

Mapy v rukách automobiliek majú pomôcť rozmachu autonómnych vozidiel. Nokia však chystá niečo viac.

Bývalý líder v mobilnom segmente sa vraj konečne chystá na predaj svojej mapovej divízie. Zároveň by mal čoskoro predstaviť nový produkt, ktorým vstúpi na rozvíjajúci sa trh virtuálnej reality. Viac sa zrejme dozvieme už v najbližších dňoch.

Mapy končia, dostanú ich automobilky

O predaji máp Here sa hovorí už dlhší čas . Podľa denníka Wall Street Journal sa však príbeh konečne chýli ku koncu.

Podľa zdrojov WSJ pochádza víťazná ponuka od konzorcia nemeckých automobiliek Audi, BMW a Daimler. Jej hodnota by mala presiahnuť 2,5 miliardy eur.

Výrobcovia automobilov chcú akvizíciu využiť ako podklad do budúcnosti pre vývoj autonómnych vozidiel.

Čítajte aj Nokia vraj predá mapy nemeckým automobilkám. Predstaví produkt pre virtuálnu...

Ponúknu ich konkurencii

Zdroje portálu hovoria aj o ďalších plánoch nemeckých spoločností. Údajne chcú k projektu máp Here prizvať aj svojich konkurentov, medzi ktorými sú napríklad Fiat Chrysler Automobiles, Renault, PSA Peugot Citroën, Ford, Toyota či General Motors.

Firmy by mali získať možnosť investovať do spoločnej iniciatívy na vytvorenie vysokokvalitných mapových podkladov pre budúce technológie.

Samotná predajná hodnota divízie nie je práve najvyššia. Nokia pôvodne žiadala viac než tri miliardy eur, aj keď ich trhová hodnota prekračovala len dve tretiny. Konečná suma je tak zrejme akýmsi kompromisom.

Mobilná verzia máp Here

Stále sa však nedá porovnávať s pôvodnou cenou akvizície, pri ktorej Nokia mapy odkúpila od Navtequ – 7,45 miliardami eur.

Čas si skráti virtuálnou realitou

Len pred pár dňami fínska spoločnosť oznámila , že na trh so smartfónmi sa vráti hneď, ako to pôjde. No už teraz zvoláva tajomnú prezentáciu , ktorá odhalí jej smerovanie v období do konca roka 2016. Skôr totiž telefón pod vlastnou značkou vyrobiť nemôže.