27.7.2015 08:00 | MobilMania

Test Samsung Galaxy Xcover 3: Pancierový Kórejec

Zdroj: Lukáš Koškár

Novinka ponúka zvýšenú odolnosť, no výbavou prešľapuje v nižšej triede.

Samsung v rámci portfólia inteligentných telefónov nezabúda ani na fyzicky aktívnych, respektíve ľudí, ktorí pracujú v náročných podmienkach. Práve im je určená línia extra odolných zariadení Galaxy Xcover, ktorá síce nemieri na najvyššie výkonnostné priečky, no vyvažuje to pomerne atraktívnou cenovkou. Aktuálne sme sa dočkali už tretieho modelu z tejto rodiny. Aký je?

Odolný vzhľad

Už na prvý pohľad sa Samsung Galaxy Xcover 3 snaží človeku povedať, že „nie je z cukru“. Štýlové okraje s drážkami vytvárajú dojem, akoby bol telefón odetý v nejakom odolnom gumenom obale.

fotogaléria
Veľké okraje okolo displeja nafukujú celkové Zdroj: Lukáš Koškár

Žiaľ, hoci má mať lemovanie funkčný význam, výrobca sa „ulakomil“ na použitie obyčajného plastu bez pogumovania, ktoré by zabraňovalo kĺzaniu z ruky. Našťastie to aspoň čiastočne zachraňuje zadný kryt, ktorý už nejaké to šmýkanie eliminuje. Vďaka jemnej textúre zároveň nie sú vzadu vidieť odtlačky.

fotogaléria
Reproduktor vzadu mohol byť hlasnejší. Pri bežnom Zdroj: Lukáš Koškár

Zadný kryt je odnímateľný, pričom malé výhrady máme k nie celkom dokonalému doliehaniu. Medzera na jednej strane krytu bola evidentne väčšia než na druhej. V tomto prípade ide skôr o estetickú nedokonalosť, ktorá by nemala mať na nepriepustnosť vplyv. Avšak vzhľadom na to, že sa telefón pýši krytím IP67, teda zvýšenou odolnosťou voči prachu a vode, nepridáva daný detail z dlhodobého hľadiska na istote.

fotogaléria
Zadný kryt je zhotovený z tenkého plastu – Zdroj: Lukáš Koškár

Pri vynaložení väčšej sily a krútení sa zároveň ozýva jemné pukanie spôsobené práve namáhaním zadného krytu. Hmotnosť sa zastavila na 154 gramoch. To je na pomery 4,5-palcových mobilov dosť, asi tretina hmotnosti padá na vrub vyššej odolnosti.

Aj s funkčným tlačidlom

Po stránke konektivity dostávame tradičný základ v podobe Micro USB pre nabíjanie či prenos dát a zvukového portu. Konektory nie sú zakryté žiadnymi krytkami, no odolnosť tým podľa výrobcu neutrpela.

fotogaléria
Trojica systémových tlačidiel síce nie je Zdroj: Lukáš Koškár

Okrem klávesov pre zapnutie a ovládanie hlasitosti tu nájdeme i ďalšie, takzvané funkčné tlačidlo Xcover. Súčasne dokáže zastávať dve rôzne funkcie. Prednastavene výrobca krátkemu stlačeniu pridelil rozsvietenie zadnej diódy, pričom dlhšie podržanie spustí fotoaparát. V tomto režime kláves zároveň funguje ako spúšť.

fotogaléria
Doplnkové funkčné tlačidlo príde vhod, treba si Zdroj: Lukáš Koškár

V praxi sa nám z času na čas síce stalo, že namiesto zamknutia/odomknutia obrazovky sme rozsvietili diódu. Ide ale skôr o vec zvyku. Funkcie je zároveň možné meniť v nastaveniach a tlačidlu tak prideliť prakticky akúkoľvek dostupnú akciu. Poslúžiť môže tiež na spustenie aplikácie.

fotogaléria
Kláves zablokovania displeja je osamotený Zdroj: Lukáš Koškár

Len základ pre fotografov

Tretí Galaxy Xcover ponúkne 2Mpx prednú kameru, ktorá je doplnená hlavným fotoaparátom s rozlíšením päť megapixelov. Kvalita snímok je, tradične, závislá na svetelných podmienkach. Pri dobrom svetle mobil produkuje solídne fotografie.

fotogaléria
Foťák je skôr priemerný, dokáže potešiť i sklamať Zdroj: Lukáš Koškár

Večer v interiéri je preň ale veľkou výzvou. Bez použitia LED diódy sú fotky často neostré a zašumené. S bleskom je ostrosť lepšia, avšak všetky snímky vyzerajú sťaby využívali modrý filter. Farebnosť je doslova „mimo reality“.

Na priamom slnku sú fotky niekedy prepálené. Ani pri manuálnom ťuknutí na displej foťák niekedy nezaostrí optimálne:

fotogaléria
Samsung Galaxy Xcover 3: Testovacia foto Zdroj: Lukáš Koškár

Ďalšie fotografie nájdete v galérii  >>>

Nechýba možnosť tvorby videa v rozlíšení 720p, ktoré kvalitou neurazí. Na základné nakrúcanie určite poslúži. Každý horal, ktorý to s natáčaním v drsných podmienkach myslí vážne, už pritom určite našiel iné riešenie.

Podpriemerné rozlíšenie

Displej s uhlopriečkou 4,5 palca neoslní predovšetkým rozlíšením, ktoré dosahuje 480 × 800 pixelov. Určite nejde o tragédiu, avšak vzhľadom na veľkosť uhlopriečky a rok 2015 ide o podpriemernú hodnotu. Pri bežnom pohľade je viditeľný raster, takže písmo nie je úplne jemné.

Na druhú stranu potešia farby, ktoré sú vierohodné. Pri náklonoch sa nedostavuje takmer žiadna deformácia, čo má na svedomí technológia PLS (obdoba IPS od Samsungu).

fotogaléria
Zmena farieb pri náklonoch je veľmi mierna Zdroj: Lukáš Koškár

U telefónu absentuje senzor okolitého svetla, takže používateľ sa musí spoľahnúť na ručné nastavenie podsvietenia. K dispozícii je ale rýchla voľba pre exteriér, kedy sa jedným ťuknutím jas maximalizuje. Na priamom slnku ale napriek tomu nie je čitateľnosť celkom optimálna, čo je pri telefóne takéhoto určenia problémom.

Žiadny výkonnostný šampión

Pod kapotou Samsungu Galaxy Xcover 3 tiká štvorjadrový procesor, čo samo o sebe navodzuje dojem poriadnej porcie výkonu. Použitý je ale low-endový čipset Marvell Armada PXA1908 s jadrami Cortex-A53, ktoré sú navrhnuté predovšetkým s ohľadom na vysokú energetickú efektivitu. Ich výkon pri takte 1,2 GHz teda nie je dychberúci.

V AnTuTu Benchmark si telefón vyslúžil vyše 22 000 bodov

V kombinácii s 1,5 GB RAM ale nemôžeme povedať, že by bol telefón zásadne spomalený. Práve naopak. Len z času na čas sme pri surfovaní či otvorení viacerých aplikácií pozorovali sekanie a zadrhávanie, no nešlo o nič tragické. Telefón nám počas testovania ani raz nezamrzol. Silnou zbraňou daného hardvéru má byť aj podpora LTE sietí.

Grafické jadro Vivante GC7000 si poradí aj s niektorými náročnejšími hrami, čomu dopomáha najmä nízke rozlíšenie displeja. Napríklad pri Asphalt 8: Airborne sme však pozorovali isté oneskorenie reakcií.

Systém ponúka widgety i štandardné možnosti úprav

V útrobách sa ešte nachádza 8 GB vnútornej pamäte (využiteľných 5 GB), ktoré je možné rozšíriť o maximálne 128 GB pomocou Micro SD karty.

Ako operačný systém je použitý starší Android 4.4.4 (KitKat) so „samsungáckou“ nadstavbou TouchWiz. Výrobca ale plánuje aktualizáciu na novší 5.0 (Lollipop).

Bez niektorých predinštalovaných aplikácií sa človek zaobíde

Výdrž poteší

Použitá hardvérová platforma je optimalizovaná pre vysokú energetickú efektivitu, čo sa v pozitívnom duchu odráža na výdrži batérie s kapacitou 2 200 mAh.

Galaxy Xcover 3 pri občasnom surfovaní a  telefonovaní či posielaní SMS odolával vybitiu približne štyri dni. Pri častom využívaní ale výdrž poklesne na polovicu.

fotogaléria
Hoci sloty nie sú pod akumulátorom, pri vkladaní Zdroj: Lukáš Koškár

Stále však ide o veľmi dobrý výsledok, ktorý môže ešte vylepšiť špeciálny šetrný mód, v ktorom je dostupných len niekoľko funkcií a aplikácií. Mobilné dáta sú síce stále k dispozícii, no pri pokuse o spustenie webového prehliadača bola aplikácia v tomto režim zatvorená – vraj z dôvodu nedostatku pamäte.

Tak či onak, výrobca správne zapracoval požiadavku aktívnych ľudí, napríklad vášnivých turistov, ktorí často nemajú prístup k elektrickej sieti aj niekoľko dní.

Hodnotenie: Pre špecifické publikum

Samsung Galaxy Xcover 3 má jasný cieľ – pri atraktívnej cenovke ponúknuť dostatočnú výbavu a pritom nadštandardnú odolnosť. Použitý hardvér výkonnostne neexceluje, no drvivej väčšine používateľov postačí. Pritom je šetrný k batérii, čo sa odráža na veľmi solídnej výdrži na jedno nabitie.

Sklamaním pre nás je ale nízke rozlíšenie displeja a menej kvalitný fotoaparát. S továrenským vyhotovením je to tiež tak trochu ako na hojdačke. Výrobca na jednu stranu deklaruje vyššiu odolnosť voči otrasom, prachu a poškodeniu pri ponorení do 1m vody na 30 minút, no doliehanie zadného krytu len s gumeným tesnením v nás z dlhodobého hľadiska nebudí dôveru.

fotogaléria
Z Full HD rozlíšenia sa na WVGA prechádza ťažko Zdroj: Lukáš Koškár

Telefón majú v ponuke už aj naši operátori, ktorí ho ponúkajú za zvýhodnené ceny. Vo voľnom predaji sa Xcover 3 predáva za niečo cez 200 eur. V tejto cenovej relácii veľa odolných telefónov nenájdeme. Zaujímavou alternatívnou môže byť starší Galaxy Xcover 2 , ktorý začína pod 180 eurami.

Okolo úrovne 250 eur už ale nájdeme veľmi podarený Sony Xperia M4 Aqua , ktorý ponúka podstatne lepšiu výbavu. Nemá ale zvýšenú odolnosť voči nárazom, čiže priame porovnanie nie je na mieste. Tu preto môže do hry vstúpiť skôr jeden z telefónov Caterpillar, napríklad CAT B15Q.

Xcover 3 to ale určite nemá márne a ušetrených pár desiatok eur môže hrať v jeho prospech. Pre aktívnych ľudí, ktorí požadujú slušnú výdrž a vystačia si so skromnejšími parametrami, ide o rozumný kompromis.

Názov zariadenia Samsung Galaxy Xcover 3
Kódové a iné označenia SM-G388F
Rozmery 132,9 × 70,1 × 9,95 mm
Hmotnosť 154 g
Uhlopriečka displeja 4,5 palca
Technológia a rozlíšenie displeja PLS, 480 × 800 bodov
Čipset Marvell Armada PXA1908
Procesor 4 × Cortex-A53 (1,2 GHz)
Grafické jadro Vivante GC7000
Operačná pamäť 1,5 GB
Priestor pre dáta 8 GB, MicroSD
Počet súčasne aktívnych SIM 1 SIM
Podpora LTE Áno, Cat4
Hlavný fotoaparát 5 Mpx
Sekundárny fotoaparát 2 Mpx
Operačný systém Android 4.4.4 (KitKat)
Cena s DPH 215 eur