28.7.2015 00:20 | Bleskovky MobilMania.sk

V Číne odhalili veľkú továreň na výrobu falošných iPhonov

Zdroj: archív

Na páchanie trestnej činnosti upozornili americké úrady. Firmu následne zavreli.

Čínska polícia objavila a následne zatvorila továreň, kde sa vyrábali falošné iPhony. Spolu ich malo byť vyrobených až 41-tisíc a niektoré sa dokonca dostali aj do USA. Informácie priniesla stránka Mac Rumors.

Polícia na mieste zatkla deväť podozrivých osôb, medzi ktorými bol 43-ročný muž a jeho mladšia žena. Podľa zatiaľ nepotvrdených informácií by malo ísť o majiteľov fabriky, ktorí na túto ilegálnu činnosť zamestnávali niekoľko stoviek zamestnancov. iPhony následne predávali ako originálne a vyvážali ich aj za hranice.

Čítajte aj V Číne odhalili veľkú továreň na výrobu falošných iPhonov

Firma to maskovala

O výrobu sa staralo až šesť montážnych liniek, ktoré mali vyprodukovať napodobeniny v hodnote až 19 miliónov dolárov (približne 17 miliónov eur). Pri zásahu bolo na mieste zadržaných približne 1 400 kusov napodobenín a kvantá príslušenstva.

Spoločnosť sa vydávala za výrobcu gadgetov a niekoľko mesiacov sa im trestnú činnosť aj darilo maskovať. 14. mája však výroba definitívne skončila a začalo sa vyšetrovanie za porušovanie duševného vlastníctva. Aj napriek tomu, že informácie sa dostali na povrch až teraz, firma mala údajne fungovať už od januára 2015.

(1 EUR = 1,1058 USD)