30.7.2015 11:54 | MobilMania

Apple chcel tento rok uviesť 4-palcový iPhone 6c. Neskôr vraj otočil

Zdroj: archív

Nový lacnejší iPhone mal mať dizajn a výkon iPhonu 6 a veľkosť iPhonu 5.

Nádeje, že Apple v tomto roku predsa len predstaví nový 4-palcový iPhone, sa pomaly rozplývajú. Analytik americkej investičnej spoločnosti Cowen and Company Timothy Arcuri sa zveril investorom, že približne od marca medzi dodávateľmi komponentov pre iPhony nie je o novom menšom iPhone nepočuť. Informáciu získal portál Business Insider.

Arcuri, odvolávajúc sa na prieskum medzi dodávateľmi, ako i na vlastných informátorov uviedol, že Apple bol ešte začiatkom roka pripravený vyrábať tento rok nový model s dizajnom a výkonom iPhone 6, avšak so 4-palcovým displejom.

Koncom marca sa na internet dostali údajné fotografie zadnej strany iPhonu 6c. Zariadenie na nich sa však skôr podobá na iPhone 5c, než iPhone 6 (zdroj: MacRumors, Future Supplier)

Nový model, pravdepodobne nazvaný iPhone 6c, mal na jeseň tohto roku nahradiť plastové iPhony 5c. Od marca sa však o ňom neobjavujú žiadne správy, z čoho Arcuri vyvodil, že Apple plány na jeho predaj v tomto roku zrušil.

Analytik sa pustil i do vlastných špekulácií, prečo sa tak kalifornská firma rozhodla. Ako najlogickejší dôvod vidí obavu z faktu, že by nový model odrádzal zákazníkov od kúpy iPhonov 6, ktoré zrejme Apple ponúkne za zvýhodnenú cenu po uvedení iPhonu 6s .

Apple si to rozmyslel

Prvé správy o možnej príprave nového a zároveň lacnejšieho 4-palcového modelu populárneho smartfónu sa objavili už na konci minulého roka a znovu ožili v marci. O mesiac neskôr však nádeje schladil známy elitný analytik spoločnosti KGI Ming-Chi Kuo, keď prehlásil , že kalifornská firma začne nástupcu iPhonu 5c ponúkať až v roku 2016.

Čítajte aj Apple chcel tento rok uviesť 4-palcový iPhone 6c. Neskôr vraj otočil

Ak však Apple tento rok nový menší iPhone neuvedie, nemusí to znamenať, že by sa predošlé zdroje mýlili. Apple často skúša nové modely rôznych veľkostí a konfigurácií, avšak väčšina sa nikdy nedostane do sériovej výroby.

Vzhľadom na viaceré správy o príprave iPhonu 6c je pravdepodobné, že Apple ho začiatkom roka skutočne zvažoval a zrejme i vyrobil niekoľko kusov, avšak nakoniec dospel k rozhodnutiu, že tento rok ho ešte do predaja neuvedie.