4.8.2015 07:12 | MobilMania

Výskum: Mobily spôsobujú rakovinu. Je to nezmysel

Zdroj: dreamstime

Publikovaný článok neprináša žiadne nové dáta. Väčšina doterajších výskumov pritom hovorí jasnou rečou. Najspoľahlivejšie výskumy sú dokonca jednohlasné.

Podľa zavádzajúcej správy, ktorú priniesol NY Daily News a ktorú šíria aj niektoré slovenské a české médiá, nový výskum potvrdil, že elektromagnetické žiarenie z mobilných zariadení môže spôsobiť rakovinu.

V skutočnosti pre údajné negatívne dopady žiarenia mobilných zariadení na zdravie naďalej neexistujú spoľahlivé dôkazy.

Ďalšia nepravdivá senzácia

Mediálne správy k článku , ktorého hlavným autorom je ukrajinský výskumník Igor Jakimenko, tvrdia, že „mobilné telefóny a tablety spôsobujú množstvo vážnych ochorení vrátane rakoviny“.

Potvrdila to vraj „najnovšia štúdia“, v niektorých prípadoch označovaná za meta-štúdiu čerpajúcu zo „stoviek“ výskumov.

fotogaléria
autor: Mikhail Kalinin Zdroj: Mikhail Kalinin

„Problematika používania mobilných zariadení v asociácii s nádormi mozgu je naozaj intenzívne študovaná oblasť,“ upozorňuje doktor Kamil Knorovský z Neurochirurgickej kliniky Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach.

Zdôrazňuje, že ohľadom škodlivosti týchto zariadení „doposiaľ žiaden jednoznačný dôkaz nemáme“.

Kamil Knorovský, aktívny aj v rámci kolektívu mladých lekárov, ktorí pod hlavičkou projektu Lovci šarlatánov vyvracajú rozšírené medicínske nezmysly, pripomína ostrý kontrast s energickejším tzv. ionizujúcim žiarením. Do tohto typu patrí napr. röntgenové alebo gama žiarenie.

„Pri ionizujúcom žiarení máme o širokom tumoróznom potenciále jednoznačné dôkazy, či už je jeho pôvod technologický alebo geologický,“ hovorí lekár.

Článok nie je výskumom ani štatistickou analýzou

Neurológ a expert na medicínu založenú na dôkazoch Steven Novella upozorňuje , že článok Igora Jakimenka a kolegov nie je výskumom, ale prehľadom literatúry. „Neprináša žiadne nové dáta. Nie je experimentom alebo observačnou štúdiou. Nie je to ani meta-analýza ,“ zdôrazňuje známy výskumník.

Novella taktiež zdôrazňuje, že práca neberie ohľad na výskumy, ktoré zisťovali, či došlo k zvýšeniu výskytu nádorov mozgu a iných ochorení niekedy asociovaných s používaním mobilných zariadení.

Igor Jakimenko je známy prácami, podľa ktorých elektromagnetické žiarenie mobilných zariadení a Wi-Fi dokáže zvýšiť oxidatívny stres v tkanivách. „Jakymenkova hypotéza je stále špekulatívna a neexistujú dôkazy, že tento vplyv má akékoľvek dopady na zdravie ,“ konštatuje Novella.

Čo hovoria najspoľahlivejšie výskumy

fotogaléria
Ilustračná snímka Zdroj: dreamstime

Pri hodnotení výsledkov vedeckého výskumu treba mať na pamäti, že rôzne typy štúdií majú rôznu výpovednú hodnotu. Ako upozorňuje Cancer Research UK, Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) v roku 2011 zaradila žiarenie mobilných zariadení a podobné typy žiarenia medzi „potenciálne karcinogény“ (spolu napríklad s kávou) do veľkej miery na základe dvoch výskumov prípadov a kontrol (case-control).

Ibaže výskumy tohto typu čerpajú informácie retrospektívne, teda zo spomienok pacientov, a preto sú pomerne nespoľahlivé.

Spoľahlivejší typ výskumu, takzvané kohortové štúdie, postupujú opačne, prospektívne. V prípade skúmania nejakého vplyvu sledujú istý čas skupinu ľudí, ktorá mu je vystavená, ako aj skupinu, ktorá mu vystavená nie je.

Kohortové štúdie ponúkajú celkom iný obraz. Nedávna štúdia tohto typu napríklad nenašla žiaden súvis medzi používaním mobilných telefónov a výskytom nádorov mozgu či 18 inými typmi rakoviny na základe 20-ročného sledovania až 800-tisíc britských žien – predbežné výsledky naznačili súvis s nezhubným nádorom zvaným neurinóm akustiku,kompletnejšie dáta to ale nepotvrdili.

Výskum tak potvrdil výsledky inej veľkej kohortovej štúdie na 420-tisíc Dánoch, ktorá taktiež nenašla žiaden súvis.

Celkový obraz

Ako vo všetkých vedných odboroch, smerodajné nie sú jednotlivé výskumy, ale otázka, či v nich panuje všeobecná zhoda a ak áno, akým smerom ukazuje.

„Najviac upokojujúce je, že hoci sa používanie mobilných telefónov stalo za posledných 20 rokov oveľa bežnejším, výskyt nádorov mozgu sa nezvýšil ,“ pripomína Novella.

„Nemyslím si, že by sa ľudia mali obávať o svoje zdravie a nádory mozgu kvôli žiareniu mobilných zariadení,“ konštatuje doktor Knorovský.

Dôvody na obavu by podľa neho mali byť celkom odlišné. „Exitujú desiatky rizikových faktorov pre vznik nádoru mozgu od genetických predpokladov, cez vplyv niektorých chemikálií, vplyv rádioaktívneho žiarenia, znečisteného ovzdušia až po zlozvyky typu alkohol a fajčenie,“ uzatvára lekár.