5.8.2015 11:00 | MobilMania

Orange: Rozširovanie LTE pribrzdíme. Zameriame sa na kvalitu

Zdroj: MobilMania.sk

Operátor tento rok investuje do sietí desiatky miliónov eur. Naďalej bude rozširovať aj 3G a 2G.

fotogaléria
test LTE operátora Orange Zdroj: MobilMania.sk

Súčasťou LTE pretekov by nemalo byť len porovnávanie percentuálneho pokrytia, ale aj rýchlosť siete. Hlavná je zákaznícka skúsenosť. Na dnešnom stretnutí s novinármi informoval Orange o svojej stratégii a najnovších cieľoch pri mobilných sieťach.

Plány týkajúceho sa mobilných sietí Orangeu na tento rok:

  • všetky mestá budú pokryté 4G sieťou
  • 93 percent populácie bude mať k dispozícii 3G signál
  • rozšírenie kapacity a ďalšie zvyšovanie rýchlostí (spojením troch 10 MHz blokov frekvencií, tento rok v zopár mestách)

Zaradili menší rýchlostný stupeň

„Niekedy mám pocit, že celé LTE preteky sa sústreďujú na pokrytie. Nejde však o jediný parameter, ktorý ovplyvňuje zákaznícku skúsenosť,“ vraví zástupca generálneho riaditeľa Orangeu Ivan Golian, ktorý je zodpovedný za oblasť IT a mobilných sietí.

Orange chce mať tento rok pokryté všetky mestá LTE sieťou. Podľa slov Goliana sa však rozhodli „preradiť z desiateho na deviaty rýchlostný stupeň“ v prípade pokrývania nových lokalít a venovať sa viac vylepšovaniu už vybudovanej siete.

fotogaléria
zástupca generálneho riaditeľa Orangeu Ivan Zdroj: Ján Trangel

Popri dosahu signálu operátor hovorí aj o význame prenosových rýchlostí. Sprístupnil rýchlejšiu LTE sieť s maximom 150 Mbit/s pre štvrtinu Slovákov (pásmo 2 600 MHz), ktorá je finančne nákladnejšia. V prípade pásma 800 MHz by dokázal pokryť lokality lacnejšie, no s rýchlosťami do 73 Mbit/s. „Oplatilo sa nám investovať,“ myslí si Golian.

150 Mbit/s ponúka okrem Orangeu už len Telekom. Konkrétne v Bratislave a v Košiciach. V Nitre spustil Telekom rýchlosti do 225 Mbit/s.

Čítajte aj Orange: Rozširovanie LTE pribrzdíme. Zameriame sa na kvalitu

3G budeme stále potrebovať

Operátor zdôrazňuje, že 3G sieť je preňho naďalej dôležitá – aby zákazníci nespadli pri prechodoch zo 4G siete rovno do 2G pripojenia.

„Aby bola zákaznícka skúsenosť pokiaľ možno čo najviac akceptovateľná,“ ozrejmil Golian. „Možno LTE signál v najbližších rokoch nebude vo všetkých 1392 obciach, kde máme 3G,“ doplnil. Mal by však prekročiť tisícku.

Celkovo chce Orange v tomto roku investovať 85 miliónov eur do sietí a IT. „Stratégia prvýkrát nie je definovaná pokrytím, ale zákazníckou skúsenosťou,“ vysvetľuje zámery Orangeu Golian.

Ján Trangel pripravil videorozhovor s Ivanom Golianom:

Optika pre vysielače? Zatiaľ nie nevyhnutnosť

Popri 4G investuje Orange naďalej aj do 2G. „Stále investujeme aj do 2G pokrytia. Ešte stále každý rok staviame niekoľko desiatok základňových staníc aj v 2G sieti – mení sa infraštruktúra, cesty, vytvárajú sa priemyselné parky. Ide o situácie, na ktoré musíme dynamicky reagovať,“ spresnil zástupca generálneho riaditeľa Orangeu.

Operátor nechce s konkurenciou bojovať ani pri počte vysielačov, ktoré sú priamo napojené na rýchlu optiku. Drvivá väčšina spomedzi stoviek základňových staníc si vraj vystačí s mikrovlnným pripojením, a to aj v čase špičky. Bunka má totiž maximum 150 Mbit/s, pričom mikrovlnné spojenia vraj bez problémov dosahujú 200 – 300 Mbit/s.