12.8.2015 11:56 | Bleskovky MobilMania.sk

Graficky náročné hry na Androide? Pomôže nové rozhranie Vulkan

Zdroj: dreamstime

Súčasné riešenia neumožňujú využiť plný grafický výkon zariadenia. Novinka prinesie vytúženú zmenu.

ikona Android Zdroj: dreamstime

Milovníci náročných grafických hier na platforme Android si už čoskoro prídu na svoje.

Google totiž uvoľnil nové API rozhranie Vulkan, ktoré prinesie lepšie možnosti pre využívanie plného hardvérového výkonu na zariadeniach. Na informácie upozornila stránka Android Comunity.

Väčšina tohtoročných smartfónov strednej triedy si už hravo poradí s náročnými 3D hrami, ktoré obchod Play ponúka, avšak nové rozhranie posunie možnosti pre vývojárov o úroveň vyššie.

Súčasné riešenia neumožňujú viacvláknové prenosy a výraznejšie tak zaťažujú samotný procesor. Novinka okrem iného prinesie úsporu pre procesor a výraznejšie sa bude používať grafický čip.

Prínos pre používateľov i vývojárov

  • Zobrazovanie 3D grafických prvkov bude od procesora osamostatnené, čím používatelia dostanú rýchlejšie reakcie na spúšťanie aplikácií i hier a plynulejšie grafické efekty.
  • Vývojári budú mať k dispozícii aj pôvodnú verziu OpenGL ES a bude na ich zvážení, ktoré API vo svojich hrách či aplikáciách nasadia.
  • Nový projekt je ešte stále vo fáze testovania a nie je presne určené, kedy uzrie svetlo sveta. Špekuluje sa, že by sa jeho finálna verzia mohla nasadiť v pripravovanom Androide M.