14.8.2015 11:30 | Bleskovky MobilMania.sk

Nový patent Apple umožní zálohovať šifrované dáta do priateľovho telefónu

Zdroj: archív

Dáta sa budú možno dať ukryť do cudzieho zariadenia. Úrady nebudú nadšené.

Podľa najnovších informácií portálu Apple Insider prichádza výrobca iPhonov s novým patentom, ktorý sa tentoraz týka zálohovania šifrovaných dát. Pomocou neho by mohli používatelia svoje dáta zálohovať na telefón známej osoby, ako je tomu napríklad teraz pri posielaní obrázkov cez funkciu AirDrop.

Čítajte aj Nový patent Apple umožní zálohovať šifrované dáta do priateľovho telefónu

Jednotlivé úrady po celom svete súčasný systém zálohovania dát, či už u Apple alebo Google, nemajú veľmi v obľube. V prípade, kedy sa potrebujú dostať do prístroja podozrivej osoby, sú totiž bezradné, a to aj po udelení súhlasu danej firmy. Všetky práva totižto náležia držiteľovi konkrétneho zariadenia.

Nový patent by však prácu úradníkov mohol ešte viac skomplikovať. Aj keď sa vaše dáta budú nachádzať v podstate v cudzom telefóne, prístup k nim nebude mať nik iný okrem vás. Ani kamarát, ktorý vám pre dáta poskytol svoj iPhone. Úrady navyše toto zariadenie ani nemajú ako vystopovať.

V prípade ukladania na ďalšie zariadenie naviac pribudne možnosť akéhosi časovača, ktorý sa postará napríklad o zmazanie dát, ak nebudú dlhšiu dobu aktualizované.

Čítajte aj Nový patent Apple umožní zálohovať šifrované dáta do priateľovho telefónu

Nová funkcia by teda mohla byť užitočná najmä v časoch, kedy máte slabé pripojenie na internet, no aj tak chcete vaše dáta zabezpečiť. Na druhej strane, zločinci môžu týmto spôsobom údajne ľahko ukryť, prípadne sa zbaviť dôkazov. Ako tomu však u Apple býva, patent v praxi nakoniec nemusí byť využitý.