15.8.2015 06:00 | MobilMania

10 otázok o novej službe Uber, konkurencii taxislužbám

Zdroj: archív

Odpovede na otázky o prebiehajúcej propagačnej akcii, cenách jazdného aj spôsobe fakturácie.

Včerajšie spustenie služby Uber v Bratislave vyvolalo mnoho rôznorodých otázok, z ktorých nie všetky boli vždy správne zodpovedané. Tie najdôležitejšie sme sústredili na jednom mieste v prehľadnej podobe.

1. Jazdí Uber zadarmo?

ikona Uber Zdroj: archív

Nie, Uber neponúka cesty zadarmo. Pri spustení ale prichádza s promo akciou, ktorá platí od štvrtka 13. augusta až do nedele 16. augusta do konca dňa. V rámci nej môže každý používateľ absolvovať štyri jazdy v maximálnej výške 10 eur za každú. Všetko jazdné nad rámec desiatich eur bude naúčtované.

2. Koľko stojí jazda s Uberom?

Odhad ceny jazdy je možné vidieť ešte pred objednaním odvozu, avšak výslednú cenu zistíte až po ukončení cesty. Služba si pritom účtuje 1,20 eur ako základné cestovné, ktoré sa platí vždy. K nemu sa pripočítava 0,09 eur za minútu jazdy a 0,36 eur za kilometer.

3. Príde Uber aj do okrajových častí Bratislavy?

Teoreticky by prísť mal, naše skúsenosti ale skôr hovoria, že voľné autá sa nachádzajú v centre.  Informácie však sú skreslené prvými dňami prevádzky, kedy má služba ešte menej aktívnych vodičov a prebiehajúcou propagačnou akciou. Vlna záujmu o službu tiež určite motivovala nových vodičov, ktorí by sa k službe chceli pripojiť. Až najbližšie týždne teda poskytnú objektívnejší obraz o praktickom fungovaní služby a reálnej dostupnosti automobilov.

4. Je možné ísť s Uberom mimo mesto či do zahraničia?

Áno, s Uberom možno ísť úplne kamkoľvek. Ceny sú pritom jednotné ako sú uvedené v bode 2. Pre niektoré mestá bude v budúcnosti Uber poskytovať tzv. flat rate. V súčasnosti je v ponuke iba jediný podobný balíček – cesta z Bratislavy na letisko vo Viedni stojí 40 eur.

5. Dá sa objednaný Uber zrušiť pred jeho príchodom?

Áno, ale takéto zrušenie stojí 2 eurá.

6. Kto jazdí pre Uber?

Pravidlá pri prijímaní vodičov si stanovuje samotná firma. Vodiči Uberu nemusia mať od mesta vydanú licenciu ani prejsť psychotestmi. Meno vodiča a jeho hodnotenie ostatnými používateľmi služby je možné vidieť ešte pred jeho zavolaním.

7. Aké autá jazdia pre Uber?

V súčasnosti je na Slovensku spustená iba základná, „low-costová“ služba UberX, ktorá negarantuje štandard vozidla. Preto s Uberom jazdia autá rôzneho veku aj typu – od limuzín až po klasické kompaktné hatchbacky. V zahraničí si ale bežne môžete vybrať drahšiu služby vyššieho štandardu – napríklad s luxusnejšími automobilmi.  Avšak aj na Slovensku pri objednávaní vidíte, aké auto by pre vás malo prísť. Pokiaľ vám teda daný automobil nevyhovuje, viete si vybrať iný.

8. Je pre objednanie odvozu cez Uber potrebné pripojenie na internet?

Áno, internet je pre objednanie nevyhnutný. Uber nemá klasické telefónne centrum, z ktorého by sa autá „vyvolávali“. Počas samotnej cesty už ale internet nie je potrebný, platba prebehne automaticky. Objednávku je teda možné napríklad spraviť cez Wi-Fi v kaviarni, mobilné operátorské dáta nie sú nevyhnutné.

9. Je možná platba aj u vodiča v hotovosti?

Nie, priamo vodičovi nie je možné zaplatiť. Uhradenie ceny cestovného vždy a zásadne prebieha prostredníctvom platobnej karty, ktorá je pripojená k účtu.

10. Dostanem od vodiča auta Uber potvrdenie o platbe?

Nie, vodiči Uberu potvrdenia o platbách nevydávajú. Faktúra príde hneď po jazde automaticky e-mailom. Na jednom konte pritom možno mať pripojených viacero profilov s rôznymi platobnými kartami a tak si napríklad kontrolovať, či bude faktúra vystavená na súkromnú osobu alebo na firmu.

Čítajte aj 10 otázok o novej službe Uber, konkurencii taxislužbám