20.8.2015 03:00 | MobilMania

Ako sťahovať a inštalovať mobilné aplikácie: Návod pre začiatočníkov

Zdroj: Getty Images

Inštaláciu mobilných aplikácií zvládnu aj úplní začiatočníci. Pozrite si náš návod pre operačne systémy Android, iOS a Windows Phone.

Zábavu, poučenie či užitočné funkcie ľahko dostanete aj do vášho mobilu či tabletu. Na tento účel poslúžia rôzne mobilné aplikácie. Sú to programy, ktoré rozširujú možnosti telefónov. Kvôli nim sa nové zariadenia označujú ako smartfóny, teda inteligentné telefóny. Aplikácie sú bežne dostupné prostredníctvom virtuálnych obchodov.

Appky sťahujte radšej z domu

Obchody sú v každom modernom mobile zastúpené už od jeho výroby nainštalovanou aplikáciou. Každý z mobilných systémov má iný oficiálny obchod.

Pre operačný systém Android sa nazýva Obchod Play. V prípade systému iOS ide o App Store a pri Windows Phone o Obchod. Okrem nich ešte existuje množstvo iných obchodov, ktoré si napríklad pripravili výrobcovia mobilov či vývojárske štúdiá. Ich aplikácie ale nemajú garantovanú kvalitu a kompatibilitu, prípadne zachovanie licencie aj do budúcnosti.

Pri inštalácii preto odporúčame využívať iba menované oficiálne obchody. Určite nie je dobrým nápadom inštalovať aplikácie z nedôveryhodných zdrojov, ktoré môžu predstavovať bezpečnostné riziko.

Zároveň je pri sťahovaní dobré používať domácu Wi-Fi sieť, pretože pri veľkých aplikáciách by mohli byť za prenos dát cez mobilnú sieť účtované aj ďalšie poplatky.

Android: Skontrolujte, čo komu povolíte

V menu mobilného telefónu nájdite aplikáciu s názvom Obchod Play. Po jej otvorení bude v hornej časti obrazovky dostupné vyhľadávanie, do ktorého vpíšete hľadaný názov.

Aplikáciu je potrebné vybrať kliknutím. Nainštalujete ju stlačením tlačidla „Inštalovať. Vo vyhľadávaní sa vám zobrazia iba tie, ktoré váš smartfón môže používať. To, že sa vám nejaká neukáže, je spôsobené nedostatočným vybavením telefónu.

V ďalšom kroku sa vám vypíšu povolenia, ktoré jej dávate. Pre potvrdenie kliknite na „Súhlasím“. Následne sa začne inštalácia. Jej priebeh vidíte aj v aplikácii obchodu.

iOS: Stiahnuté do zopár klikov

Na obrazovke vášho iOS zariadenia nájdite ikonu App Store. Poväčšine sa táto aplikácia nachádza na hlavnej (prvej) stránke.

fotogaléria
. Zdroj: redakcia

V dolnej časti obrazovky sú dostupné ikony pre navrhované aplikácie, hitparády, aplikácie zoradené podľa kategórií, vyhľadávanie aplikácií a poslednou položkou je aktualizácia nainštalovaných aplikácií.

fotogaléria
. Zdroj: redakcia

Ak nehľadáte špecifickú aplikáciu alebo hru, odporúčame si pozrieť práve prvú položku „Vybrané“ alebo druhú „Hitparády“. V týchto sa nachádzajú najlepšie aplikácie a hry podľa obľúbenosti samotných používateľov a Apple editorov.

fotogaléria
. Zdroj: redakcia

Pre vyhľadávanie aplikácie alebo hry podľa jej názvu stačí stlačiť tlačidlo „Vyhľadať“ a vpísať názov.

Aplikáciu vyberiete kliknutím na tlačidlo „Získať“. Následne zvoľte možnosť „Inštalovať“.

Windows Phone: Hľadajte s „lupou“

V menu kliknite na aplikáciu s názvom Obchod.

fotogaléria
. Zdroj: redakcia

V spodnej časti displeja nájdite vyhľadávanie, ktoré je vyznačené ako obrázok lupy. Tam vpíšte hľadaný názov.

Vybranú aplikáciu nainštalujete stlačením tlačidla „Inštalovať“.  Jej stav si overíte kliknutím na „Stav inštalácie“.