25.8.2015 09:01 | Bleskovky MobilMania.sk

Malá vodíková batéria udrží iPhone v činnosti celý týždeň

Zdroj: redakcia

Už onedlho môže konkurovať klasickým batériám.

fotogaléria
Apple iPhone 6 Zdroj: redakcia

Spoločnosť Intelligent Energy vyvinula malú a tenkú vodíkovú batériu, ktorá dokáže napájať iPhone 6 celý týždeň bez dobíjania. Informáciu priniesol The Telegraph.

Britská spoločnosť taktiež vyrobila fungujúci prototyp iPhonu 6 s novou batériou. Smartfón sa takmer nelíši od klasického. Jediný rozdiel predstavuje malý otvor na zadnej časti zariadenia, ktorým vychádza nepatrné množstvo pary . Vodná para je vedľajším produktom reakcie vodíka s kyslíkom potrebnej na produkciu elektrickej energie.

Batéria má rovnakú veľkosť ako iPhone, ale je tak tenká, že sa zmestí do bežného krytu bez veľkých úprav. Nabíja sa dodávaním vodíka cez prispôsobený vstup na slúchadlá.

Komerčné vodíkové batérie pre mobily môžu prísť čoskoro

Nová batéria je zatiaľ len vo forme prototypu, spoločnosť však pripravuje jej komerčnú verziu. Tá by mala mať podobu malého zásobníka umiestneného v spodnej časti telefónu.

Využitá technológia je podľa finančného riaditeľa Intelligent Energy Marka Lawsona-Stathama na svete už pár rokov, ale batérie boli doposiaľ príliš veľké a drahé na to, aby sa presadili na trhu.

fotogaléria
2Upp (zdroj: Beupp) Zdroj: Beupp

Spoločnosť Intelligent Energy nedávno získala zlatú Edisonovu cenu za relatívne malý vodíkový generátor Upp . Ten je v podstate rozmernejšou verziou novej batérie.