25.8.2015 11:14 | MobilMania
Video

Test Lenovo Vibe Shot: So zameraním na foťák

Zdroj: Ľubomír Vnuk

Lenovo predvádza svoj prvý ozajstný fotomobil. Vibe Shot dobre fotí a ešte lepšie vyzerá.

Na tohtoročnom mobilnom kongrese MWC v Barcelone postavil výrobca s čínskymi koreňmi skutočne zaujímavý stánok . Spomedzi smartfónov pútal najviac pozornosti práve Vibe Shot, ktorým Lenovo konečne načrelo do triedy fotomobilov.

Konkurencia má ale v tomto smere veľmi silné zbrane. Čím chce novinka poraziť Samsung Galaxy S6, LG G4 či nestarnúcu Nokiu Lumia 1020 ?

fotogaléria
Vibe Shot je prvým fotomobilom v podaní firmy Zdroj: Ľubomír Vnuk
Čítajte aj Test Lenovo Vibe Shot: So zameraním na foťák

Sklo, kov a spomienky

Lenovo už dlhšiu dobu potvrdzuje, že čínsky pôvod nemusí znamenať nekvalitné plasty a krehkú konštrukciu. Najmä na drahších modeloch si dáva príkladne záležať. Vibe Shot vyzerá priam luxusne, lesklý povrch a kovové lemovanie pôsobia naozaj dobre. Charakteristickým je potom pás na zadnej strane, do ktorého výrobca umiestnil šošovku fotoaparátu. Vďaka nemu má mobil pripomínať bežný kompaktný foťák a darí sa mu to celkom dobre.

Ergonómia ale trochu ustúpila dizajnu. Záplavu odtlačkov, ktorými je mobil posiaty už po prvej minúte používania, by sme zniesli. Väčším problémom sú ostré hrany. Najmä pri práci v horizontálnej polohe v dlaniach nepríjemne režú. Ak teda hľadáte smartfón na časté hranie hier, hľadajte ďalej.

fotogaléria
V dlaniach prekážajú ostré hrany. Najmä pri práci Zdroj: Ľubomír Vnuk

Vibe Shot v nás pri skúmaní jeho lemovania vzbudil trochu nostalgie. V ľavom dolnom rohu sme objavili otvor pre pútko, na ktorý sa dá ľahko upevniť prívesok či dokúpený stylus. Už ani nepamätáme, kedy sme takýto doplnok naposledy videli. Nehovoríme to ale v zlom, naopak. Pri fotomobile je táto drobnosť viac než vítaná.

fotogaléria
Kedy ste toto naposledy videli na mobile? Zdroj: Ľubomír Vnuk

Bežná bola kedysi aj hardvérová spúšť fotoaparátu, od ktorej už väčšina výrobcov upustila. Lenovo pridalo síce zapustenú a nie veľmi pohodlnú, no plne funkčnú spúšť s dvomi polohami. Drobným bonusom je posuvný kláves, ktorým sa ľahko prepíname medzi automatickým a pokročilým režimom fotenia.

fotogaléria
Tlačidlo spúšte s dvomi polohami je veľké plus Zdroj: Ľubomír Vnuk

Lemovanie ďalej ukrýva ťažšie hmatateľný zámok displeja a ovládač hlasitosti, nechýba ani microUSB port či dvojica zásuviek na ľavej hrane. Jedna patrí pamäťovej karte formátu microSD, druhá poskytuje miesto pre dve SIM karty formátu micro.

fotogaléria
Smartfóny, ktoré si požičali dizajn spodnej hrany Zdroj: Ľubomír Vnuk

Na výdrži mu záleží

Lenovo Vibe Shot neponúka odnímateľný zadný kryt, pri posudzovaní kapacity batérie tak musíme veriť udávaným špecifikáciám. Hodnota 3 000 mAh je na 5-palcový mobil slušná a prejavuje sa to aj na reálnej výdrži. Ak sa vyhneme extrémnemu zaťaženiu, nabíjačku hľadáme každý druhý večer. S trochou šetrenia sa vieme dostať aj k trom dňom prevádzky. Výrobca zaberá v oblasti, na ktorú konkurencia kašle a za to mu patrí palec nahor.

K slušnej výdrži sa dostávame aj napriek tomu, že smartfón disponuje 5-palcovým IPS LCD panelom s rozlíšením FullHD (1 080 × 1 920 bodov, 441 ppi). Snáď jedinou nevýhodou displeja je lesklejšie krycie sklíčko, ktoré spolu so slabšou úrovňou jasu (najmä v automatickom režime) dokáže počas slnečných dní znepríjemniť život.

Lesklé krycie sklíčko spolu s nižšou úrovňou jasu robia na priamom slnku problémy

Inak ale nemáme námietky, kvalita obrazu je slušná a páčia sa nám aj široké pozorovacie uhly. Mobil nemá ťažkosti verne podať farby, čo oceníme najmä pri prehliadaní toho najhlavnejšieho – fotografií.

Najväčšie mínus? Systém

Novinka svojou hardvérovou výbavou nemieri na úplný vrchol, siaha skôr po riešeniach vyššej strednej triedy. Na mysli máme najmä čipset Snapdragon 615. Procesor je osemjadrový, kde štyri jadrá Cortex-A53 pracujú s taktom 1,7 Ghz a zvyšné štyri s taktom 1 Ghz. Pamäť RAM má štedrú kapacitu 3 GB.

V Lenove Vibe Shot absentuje klasická hlavná ponuka, je súčasťou domovskej obrazovky

Takáto kombinácia by Android vo verzii 5.0.2 Lollipop dokázala poháňať s veľkou rezervou. Ako to už ale u smartfónov Lenovo býva zvykom, škrt cez rozpočet robí nadstavba Vibe UI. Ťažko povedať, či sa nájde vôbec niekto, kto takéto riešenie preferuje pred čistým Androidom. Neponúkne totiž žiadnu reálnu pridanú hodnotu, práve naopak.

Funkcie z dielne výrobcu nie sú úplne na zahodenie, no ich preklad je biedny

Hromada doplnkových aplikácií je skôr na obtiaž, spomeňme napríklad nástroj pre zdieľanie obsahu Shareit, zálohovanie cez Syncit, odkaz na otravný obchod Gamestore, ktorý dokonca tlačí reklamu do notifikačného centra, či nie príliš prehľadný webový prehliadač UC Browser. Google aj Samsung už začínajú chápať , že ich doplnky robia zbytočný neporiadok. Mohli by si to uvedomiť aj páni z Lenova, Sony či Huawei.

Gamestore nás otravuje dokonca aj cez notifikácie

Výsledkom je, že systém nebeží tak dobre, ako by mohol. Zaváhanie sa zvykne dostaviť nielen pri väčšom počte spustených aplikácií, ani so stabilitou to nie je vždy ružové.

Navigácia a prehliadač dokumentov patria k tým užitočnejším appkám, aj tak by sme si ale radšej vybrali podľa svojho vkusu - Prehliadač od Lenova je na prvý pohľad chaotický

Úplne plynulé nie je ani prehliadanie webu, či už v spomínanej aplikácii od výrobcu alebo dobre známom Chrome. Poteší však prítomnosť LTE. Medzi bezdrôtovými prenosmi nesmie chýbať ani Wi-Fi a Bluetooth 4.1.

Elitu neprekoná, no fotí výborne

Vibe Shot fotí v maximálnom rozlíšení 16 Mpx, pomáha mu pri tom automatické zaostrovanie a, čo je ešte dôležitejšie, aj optická stabilizácia obrazu. Lenovo sa chváli použitím trojitého dvojtónového LED blesku, vyzdvihovaniu tejto funkcie by sme sa ale radi vyhli. Vo väčších priestoroch dokáže divy, pri fotení na kratšie vzdialenosti sa ale často dočkáme iba nepoužiteľnej presvetlenej snímky či podivných farebných odtieňov. Hardvér teda nie je zlý, jeho zladenie so softvérom ale ešte má priestor na zlepšovanie.

Funkciou číslo jeden je 16-megapixelový fotoaparát s trojitým LED bleskom a optickou stabilizáciou obrazu

Smartfón ako jeden z mála ponúkne „profesionálny“ režim s bohatými možnosťami. Príjemným prekvapením je najmä schopnosť manuálneho zaostrovania a nastavenie rýchlosti uzávierky, i keď len v skromnejšom rozsahu od 1/15 po 1s. Svetelnú citlivosť ISO nastavíme v hodnotách od 100 po 1 600.

Režim Pro ponúkne hromadu nastavení, s ktorými sa v drvivej väčšine smartfónov nestretneme - Galéria je veľmi jednoduchá a prehľadná, narozdiel od zvyšku systému

Z ďalších možností stojí za pozornosť kompenzácia expozície, HDR režim či vyváženie bielej. Mobil teda ponúkne nadštandardné možnosti. Keby sme naň ale chceli byť zlí, povieme, že konkurencia dokáže o niečo viac. Napríklad ukladať fotky vo formáte RAW.

Trochu sklamaní sme z nočných fotografií, napríklad LG G4 či Samsung Galaxy S6 ich zvládajú omnoho lepšie. I keď, pochopiteľne, za výrazne vyššiu cenu. S lepšími svetelnými podmienkami stúpa aj úroveň zhotovených diel. Snímkam nechýbajú detaily, farby sú podané verne. Drobným problémom sú iba prepaly, výrazné rozdiely v úrovni svetla sú na fotkách viditeľné.

Mobil síce nezhotoví 4K sekvencie, maximom je FullHD, no kvalita videa je na vysokej úrovni. Ocenili by sme len o malý kúsok lepší zvuk.

Testovacie fotografie:

Exteriér

obrázok v pôvodnej veľkosti (veľký súbor) - obrázok v pôvodnej veľkosti (veľký súbor)

obrázok v pôvodnej veľkosti (veľký súbor) - obrázok v pôvodnej veľkosti (veľký súbor)

obrázok v pôvodnej veľkosti (veľký súbor)   - obrázok v pôvodnej veľkosti (veľký súbor)

fotogaléria
Lenovo Vibe Shot: Testovacia foto Zdroj: Ľubomír Vnuk

obrázok v pôvodnej veľkosti (veľký súbor)

Interiér, horšie svetelné podmienky

obrázok v pôvodnej veľkosti (veľký súbor)   - obrázok v pôvodnej veľkosti (veľký súbor)

Blesk

obrázok v pôvodnej veľkosti (veľký súbor) - obrázok v pôvodnej veľkosti (veľký súbor)

Text

fotogaléria
Lenovo Vibe Shot: Testovacia foto Zdroj: Ľubomír Vnuk

obrázok v pôvodnej veľkosti (veľký súbor)

Nočná scéna

fotogaléria
Lenovo Vibe Shot: Testovacia foto Zdroj: Ľubomír Vnuk

obrázok v pôvodnej veľkosti (veľký súbor)

Hodnotenie: Číslo 1 v portfóliu výrobcu

Lenovo Vibe Shot je najsympatickejším smartfónom z produktového portfólia značky. Ponúka elegantný dizajn, vynikajúcu kvalitu spracovania aj solídny hardvér. Kvalitný fotoaparát je k tomu veľkým bonusom. Len ten systém...

Ak hľadáte najlepší fotomobil na trhu, Vibe Shot ním nie je. Skúste sa obzrieť za LG G4 alebo top modelmi od Samsungu . Treba však mať na pamäti cenu. Zatiaľ čo Lenovo sa zmestí pod 400 eur, konkurencia si vypýta pokojne aj dvojnásobok.

V nižšej cenovej hladine sú najväčšou fotokonkurenciou staršie Nokia Lumia 1020 či 808 PureView . Kúpiť sa však dajú už iba s veľkou dávkou šťastia, a to predovšetkým v bazároch. Pevne veríme, že Microsoft pri predstavovaní ďalších noviniek ešte nadviaže na úspešné modely. Dovtedy ostáva Lenovo v tomto segmente prakticky neohrozené.

Názov zariadenia Lenovo Vibe Shot
Rozmery 142 × 70 × 7,3 mm
Hmotnosť 145 g
Uhlopriečka displeja 5 palcov
Technológia a rozlíšenie displeja IPS LCD, 1 080 × 1 920 bodov (441 ppi)
Čipset Qualcomm MSM8939 Snapdragon 615
Procesor 8-jadrový (4 jadrá Cortex A-53 1 GHz. 4 jadrá Cortex A-53 1,7 GHz)
Grafické jadro Adreno 405
Operačná pamäť RAM 3 GB
Priestor pre dáta 32 GB
Počet súčasne aktívnych SIM 2 SIM
Podpora LTE Áno
Hlavný fotoaparát 16 Mpx, autofocus, OIS, FullHD video
Sekundárny fotoaparát 8 Mpx
Operačný systém Android 5.0.2, grafická nadstavba Vibe UI
Orientačná cena s DPH 400 eur