26.8.2015 07:00 | MobilMania

Telekom: 3G bude časom nepotrebné, s LTE pokryjeme 90 % obyvateľov

Zdroj: Peter Steigauf

O zámeroch operátora s modernými sieťami sme hovorili s technologickým riaditeľom Branimirom Marićom.

fotogaléria
Telekom demonštroval 300 Mbit/s aj na tlačovej Zdroj: Peter Steigauf

V júni ste spustili internet s rýchlosťou 225 Mbit/s v Nitre, cez tzv. carrier aggregation. Správa sa sieť podľa očakávaní?

Branimir Marić , šéf Telekomu pre technológie a siete: Áno, všetko funguje. Sieť sme po spustení testovali a použitím koncových zariadení vhodnej LTE kategórie sme dosiahli pomerne vysoké rýchlosti – okolo 200 Mbit/s.

Aké je reálne maximum siete?

Ide o niečo menej ako 225 megabitov za sekundu, ak vezmeme do úvahy réžiu prenosu. Malo by to byť ale viac ako 200 megabitov za sekundu. Samozrejme, počas našich testov sme nepreskúmali každý meter štvorcový pokrytého územia, taktiež sme nezisťovali intenzitu signálu v interiéroch. Najobývanejšie ulice či náhodne zvolené miesta ale vykazovali spomínanú rýchlosť.

Testy teda prebiehali v Nitre. Koľko miest či obcí plánujete pokryť takto rýchlou sieťou tento rok?

Nitru sme si zvolili ako pilotné mesto a budeme sledovať, ako sieť zákazníci využívajú. Zisťovať chceme počet zariadení, ktoré vedia túto rýchlosť využívať, počet zariadení rôznych LTE kategórií a podobne. Predpokladám, že v nasledujúcich rokoch pokryjeme viac miest.

V nasledujúcich rokoch určite, čo ale v nasledujúcich mesiacoch?

Ešte je na to príliš skoro. V skutočnosti potrebujete mať zariadenia LTE kategórií 4, 5 či 6, ktorých je na trhu zatiaľ málo.

Len s takými zariadeniami dokážete naplno využiť takto rýchlu sieť. Myslím, že v nasledujúcich dvoch rokoch bude počet takých terminálov pribúdať. Výrobcovia čipsetov ale pretláčajú čipy s podporou kategórie 6, preto si myslím, že do dvoch rokov bude na trhu dostatok zariadení. Až následne budeme pokrývať ďalšie mestá touto technológiou. V aktuálnom roku však určite nie.

Väčšina zákazníkov teda zatiaľ veľké výhody zo spustenia 225-megabitovej siete v Nitre nemá.

Nie je to celkom pravda. Doposiaľ bola v Nitre sieť s rýchlosťou 73 megabitov za sekundu. Po prechode na rýchlejšiu sieť môžu zákazníci so zariadeniami kategórie 4 využívať rýchlosť do 150 megabitov za sekundu. Zariadením kategórie 4 je napríklad iPhone 6. Po Bratislave a Košiciach je tak Nitra tretím mestom s rýchlejšou sieťou.

Poznámka: Rýchlejšie LTE cez carrier aggregation plánuje aj Orange, prečítajte si jeho plány v tomto článku .

3G sieť do niekoľkých rokov nebude potrebná

Ako to vyzerá s hlasom cez LTE (VoLTE)?

Zatiaľ termín spustenia komentovať nemôžem. Na štart sa však pripravujeme a pracujeme na ňom. Myslím si, že VoLTE prinesie ohromnú zmenu. Ako koncový zákazník spozorujete, že čas na zostavenie hovoru bude skrátený na absolútne minimum.

Ak v praxi vytočíte volané číslo, v rovnakom momente začne druhá strana vyzváňať. Kvalita hovoru bude taktiež oveľa vyššia, pôjde o skutočný HD hlas.

„VoLTE prinesie ohromnú zmenu. Ak vytočíte volané číslo, v rovnakom momente začne druhá strana vyzváňať.“

Na druhej strane, VoLTE zjednoduší aj našu sieťovú infraštruktúru. Budeme schopní odstrániť určité vrstvy siete. Ak sa VoLTE dostane do väčšiny koncových zariadení, 3G vrstva už prakticky nebude potrebná.

Zostane teda dostupná len 2G a 4G sieť?

Áno, toto je jedna z možností, ako môže vyzerať budúca sieť. Trend telekomunikácií je totiž prechod na All-IP riešenie. Naša pevná sieť prešla na IP platformu len nedávno a o to isté sa budeme snažiť aj pri mobilnej sieti. Preto nám nedáva zmysel investovať vo väčšom do 3G siete založenej na „nie-IP“ platforme.

Ceny 3G zariadení sú ale stále nižšie.

Rozdiel sa postupne stráca. Cena 3G čipsetov sa dnes pohybuje na úrovni 9 eur, kým 4G čipset stojí približne dvojnásobok. Pred dvomi rokmi bol rozdiel približne trojnásobný.

„Pre nás investícia do 3G aktuálne nedáva zmysel.“

Pri 4G sieti sa pokrytím približujete k 60 percentám. Aký je cieľový stav o pár rokov?

V nasledujúcich rokoch budeme na úrovni 90 a viac percent.

Čiže v budúcnosti bude 2G pokrývať 99 % Slovenska a dopĺňať ho bude 4G s pokrytím viac ako 90 %?

Predpokladám, že do piatich rokov to takto môže vyzerať.

Aké je plánované pokrytie na tento rok?

Radi by sme si túto informáciu nechali ako vianočné prekvapenie.

4G nemá nahradiť pomalé DSL

Čo ale odľahlejšie a menej osídlené územia? Oplatí sa stavať 4G aj tam?

fotogaléria
Branimir Marić Zdroj: redakcia

3G sieť operuje na frekvencii 2 100 MHz, kým 4G na nižšej frekvencii 800 MHz. Práve tá sa bude šíriť lepšie na väčšie vzdialenosti a aj v interiéroch.

So zrýchľovaním 3G siete už teda nepočítate?

Naša 3G sieť aktuálne ponúka 42 megabitový strop, so zrýchľovaním na 84 megabitov nerátame. 3G s touto rýchlosťou nasadilo len veľmi málo operátorov.

Môžete porovnať objem dát, ktoré prenesie používateľ v 3G a 4G sieti?

Rozdiel je dramatický. Používateľ 4G siete prenesie priemerne 1,3 gigabajtu mesačne. V 2G a 3G sieti sa priemer pohybuje na úrovni 300 megabajtov.

Takto veľký rozdiel nie je prekvapujúci. Rovnakú spojitosť vidíme aj v pevnej sieti pri optickom a DSL pripojení. Po každom zrýchlení siete používatelia prenášajú viac dát.

Nie je však 1,3 gigabajtu stále málo?

Záleží na uhle pohľadu. Priemerná mesačná prevádzka na pevnej sieti je 40 gigabajtov. V porovnaní s týmto číslom je to naozaj málo. Ak sa ale pozriete, na čo sa používa priemerný smartfón, je to dosť. Osobne používam smartfón veľmi často a prenesiem jeden gigabajt mesačne. Mobilná širokopásmová sieť totiž nebola nikdy zamýšľaná ako náhrada pevnej širokopásmovej siete.

„Mobilná sieť nikdy nebola zamýšľaná ako náhrada pevnej siete.“

Na Slovensku sú stále oblasti bez rýchleho pevného pripojenia. Prinesiete práve týmto oblastiam rýchle LTE?

Vždy je jednoduchšie postaviť mobilnú sieť než pevnú. Ale na druhej strane, nie je možné poskytnúť rovnakú kapacitu mobilnej siete v porovnaní s fixnou. V mobilnej sieti máme totiž limitovanú šírku pásma zdieľanú pre všetkých používateľov. V rámci pevnej siete je však šírka pásma vyhradená pre každého z pripojených zákazníkov. Mobilnú a pevnú širokopásmovú sieť preto nemôžeme porovnávať.

V niektorých krajinách, napríklad aj v Českej republike, sa 4G ponúka ako náhrada za rýchlu pevnú sieť, ktorá v niektorých oblastiach chýba.

Mobilná širokopásmová sieť ale nikdy nemôže byť dobrou náhradou pevnej širokopásmovej siete. Sieť 4G samozrejme príde aj do oblastí, kde rýchla pevná sieť nie je, pretože do niekoľkých rokov bude mať veľmi veľké pokrytie.

Stále však narážame na problém zdieľanej šírky pásma. Celková rýchlosť siete sa totiž rozdelí pre všetkých pripojených účastníkov, ktorí práve sťahujú dáta.

Konečným riešením rýchleho internetu aj pre odľahlejšie oblasti je len vybudovanie pevného internetu. Mobilné dáta dnes dosahujú priemerne jedno percento z celkovej prevádzky pevného internetu. Keďže ani neboli navrhované na pokrytie zvyšných 99 percent, nemôžu pevnú sieť plne nahradiť.

Ak by sme chceli presunúť celú súčasnú prevádzku fixného broadbandu (širokopásmového internetu, pozn. red.) do mobilnej siete, nebolo by to ekonomicky únosné. Na Slovensku by sme potrebovali postaviť sieť veľkosti tej v Nemecku, aby to bolo realizovateľné. Finančne by to nedávalo zmysel.

Čo teda hovoríte na marketingové kampane, ktoré lákajú na LTE ako náhradu pevného pripojenia?

Väčšinou sa stáva, že títo operátori ponúknu podobné ponuky a o pár mesiacov začnú pozorovať, že sieť je preťažená. Začnú odpájať zákazníkov, ktorí sťahujú najviac dát a podobne.

Telekom takýto produkt, ktorý by nahrádzal pevné pripojenie, ale so striktným FUP, v ponuke mať nebude?

To si nemyslím. Ak aj v ponuke bude produkt, ktorý bude lákať na neobmedzené rýchle dáta, určite nebude propagovaný ako náhrada pevného internetu, prípadne bude dostupný len pre niekoľko tisíc zákazníkov. Veľmi rýchlo by sa totiž sieť stala preťaženou.

Aj tak však možno očakávať nárasty dátových objemov. Zlepšujete aj napojenie samotných vysielačov na chrbticovú sieť?

Áno. Investujeme do neho veľa. Snažíme sa prepojiť všetky základňové stanice optickou cestou a vyhýbať sa mikrovlnovým spojom, ktorých konektivita klesá vplyvom zlého počasia.

Takých je ale stále ešte veľa...

Tento rok budeme mať takmer polovicu všetkých staníc pripojených optikou. Pred tromi rokmi bol podiel len asi 10 percent. V ďalších piatich rokoch by sme chceli pripojiť na optickú sieť všetky stanice.

„Tento rok budeme mať takmer polovicu všetkých staníc pripojených optikou.“

Internet veľa ľudí má, ale nepoužíva

Ako vidíte budúcnosť 4G balíkov dát? Bude sa predplatený objem dát zvyšovať?

V súčasnosti máme veľkosti balíkov okolo 1 až 6 gigabajtov. Otázka znie, či trh naozaj aktuálne potrebuje väčšie objemy dát. Reálne štatistiky využitia siete ukazujú, že priemerný používateľ potrebuje jeden či dva gigabajty mesačne, nadpriemerný okolo päť.

V sieti registrujeme aj nemalé množstvo používateľov so štvorgigabajtovým balíkom dát, ktorí neprenášajú žiadne dáta. Nepotvrdzujú sa teda požiadavky tínedžerov v diskusiách o potrebe 20-gigabajtových balíkov.

„Priemerný používateľ v súčasnosti potrebuje jeden či dva gigabajty dát mesačne.“

Skúsite zákazníkov, ktorí dáta nepoužívajú, ale majú ich predplatené, informovať o možnostiach mobilného internetu?

O to sa aj snažíme, ale pravdepodobne nevidia potrebu mobilných dát. Nemôžeme ich zavolať do „triedy“ a ukázať im, ako používať internet v mobile. Nie je to také jednoduché. Snažíme sa ukázať funkcie smartfónu zákazníkom v predajni, predinštalovať užitočné aplikácie, ktoré môžu okamžite používať a podobne.

Zákazníci sa však stále obávajú poplatkov za internet, hoci majú dáta predplatené v rámci paušálu.

Pramení to ale z minulosti, keď megabajt stál napríklad v Telekome 4 eurá.

Pred pár rokmi áno. Dnes má každý paušál predplatené dáta. Ľudia sa však musia naučiť používať dáta aj s tými nižšími paušálmi. Tento proces zaberie roky. Čo môžeme urobiť z našej strany pre propagáciu rýchleho internetu je, že každý nový smartfón v našej ponuke musí mať 4G.

Zdieľanie 4G nebude, národný roaming možno

Plánujete zdieľať 4G sieť s niektorým z operátorov?

fotogaléria
Branimir Marić Zdroj: redakcia

Nie, takéto plány nemáme.

Prečo?

Zdieľanie siete je veľmi komplikovaná téma. Nielen z hľadiska technológie, ale aj z pohľadu regulácie, financií či práva. Snažili sme sa diskutovať ohľadom zdieľania sietí, vždy však bolo veľmi zložité nájsť kompromis pre obe strany.

Aktuálne teda žiadne diskusie neprebiehajú?

O žiadnych neviem.

Čo štvrtý operátor Swan a poskytnutie siete formou národného roamingu?

Diskusie na túto tému naozaj vedieme a sme aj vo fáze technologických testov. Zatiaľ situáciu bližšie komentovať nebudeme.

Čítajte aj Telekom: 3G bude časom nepotrebné, s LTE pokryjeme 90 % obyvateľov