26.8.2015 12:05 | Bleskovky MobilMania.sk

Ako vystopovať stratený Windows Phone smartfón

Zdroj: redakcia

Mobilné platformy ponúkajú spôsob, ako vystopovať telefóny aj na diaľku, prípadne aspoň zabezpečiť svoje dáta.

Tento text patrí do špeciálnej rubriky Nastavenia mobilu a služieb .

Strata smartfónu je vždy nepríjemná. Vo väčšine prípadov používateľ rýchlo zistí, že svoj telefón len niekde založil , prípadne mu v jeho blízkosti vypadol. Občas sa však skutočne treba popasovať so situáciou, kedy sa zariadenie reálne stratilo či bolo odcudzené.

Moderné mobilné platformy však ponúkajú pomocnú ruku aj v takýchto situáciách. Operačné systémy Windows Phone a pripravovaný Windows 10 Mobile disponujú vstavanou funkciou Find My Phone. Jej výhodou je, že v telefóne nemusí byť nainštalovaná žiadna dodatočná aplikácia.

Ako nájsť Windows Phone?

Funkcia lokalizácie zariadenia v ňom musí byť vopred aktivovaná. Ak tak chcete urobiť, vojdite do nastavení a vyberte možnosť Lokalizovať telefón .

Zaškrtnúť musíte minimálne jednu z dvoch zobrazených funkcií – možnosť zasielania push notifikácií či pravidelného ukladania polohy.

fotogaléria
. Zdroj: redakcia

V prípade núdze následne stačí navštíviť web Microsoftu a prihlásiť sa do svojho účtu. V pravom hornom rohu stránky z kontextovej ponuky vyberte Lokalizovať telefón .

fotogaléria
. Zdroj: redakcia

Na podstránke zariadenia je možné zobraziť jeho poslednú známu polohu či prezvoniť ho. To je praktické hlavne v prípade, ak sa ukáže, že telefón sa len „zatúlal“ niekde doma.

V horšej situácii môže majiteľ svoj telefón na diaľku zamknúť PIN kódom a zobraziť na ňom ľubovoľnú správu spolu s kontaktným číslom.

fotogaléria
. Zdroj: redakcia

V krajnej núdzi sa dá súkromie používateľa zabezpečiť úplným vymazaním dát v smartfóne.

Ako nájsť Windows 10 Mobile zariadenie?

Postup na vynovenej platforme Microsoftu, s ktorou sa už o pár mesiacov začneme stretávať aj v oficiálnej podobe, je o čosi rozdielny. Môže za to výrazne reorganizované menu Nastavenia.

Cesta k danej funkcii sa v prehľadnejšom menu hľadá ľahšie

Po vyhľadaní funkcie v nastaveniach systému je taktiež potrebné povoliť pravidelné ukladanie polohy. Zvyšok postupu na webe je už totožný.

Obdobnú funkcionalitu ponúkajú aj konkurenčné platformy. Google ponúka aplikáciu Android Device Manager a Apple pre iOS ponúka funkciu Find My iPhone .